Søk i stiler
 

Folk og språk i Romania


Romanias språk og ulike folkeslag.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:16.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Europeiske samfunn
Verktøy:Utskrift


Rumenerne ser på seg selv som latinere, og på mange måter er det en riktig betegnelse. For språkmessig er Romania som et latinsk land. Rumensk er basert på gammel italiensk eller latin.

 

Men det blir også snakket andre språk i dette landet, ungarsk og tysk i enkelte deler av Romania, og i tillegg brukes sigøynerspråket Romani. Romania har faktisk verdens største sigøyner befolkning. Myndighetene påstår at det bare er ca 400 000 sigøynere i Romania, men FN sier at det riktige tallet er ca 2 300 000.

 

Forholdet mellom rumenerne og sigøynerne har vært svert vanskelig og konflikt fullt, men det har heldigvis forbedret seg litt de siste årene. Sist gang jeg var i Romania, holdt den ene taxi sjåføren vår på å kjøre på en unge. Moren skrek og hylte i panikk, men taxi sjåføren forklarte at det ikke var så farlig for det var bare en sigøyner uansett. Så da kan du tenke deg selv hvor ille forholdet mellom dem er.

 

Rike sigøynere har sponset skoler og frivillig arbeid, og dette har minsket fordommene mot dem. Men fremdeles ser mange rumenere på sigøynerne som tyver og kriminelle. Sigøynerne er uansett en viktig del av Romanias kultur. Mange turister vil se denne kulturen, og sigøynerne viser gledelig frem sigøynerdanser, og sigøynerbryllup.

 

Folkene i Romania har også hatt en del konflikter med Ungarn, og det har ført til mange drap, opptøyer og overgrep. I 1996 skrev både Romania og Ungarn under på en avtale som sikret alle like rettigheter. Siden begge landene søkte medlemskap i Nato og EU, skjønte de at de måtte ordne opp i konfliktene.

 

En del russiske og ungarske mennesker har også bosatt seg i Romania.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


30.09.2014 14:40

Bra!
2
anbefalinger
rumenere er generøse mennesker generelt.lærer veldig godt og raskt.noen er venner med sigøynere og andre ikke. de har en musikk som kalles "manele" og noen ganger romenere når de har fester danser på manele. Rike sigøynere er den slags musikk noen er komponister.Forskjellen mellom rumenere og sigøynere er at rumenere studere mer. Sigøynere er bare 3- 5 klaser og rumenere 12 kls, 15 kls og mye.Men uansett generelt tilhører forskjellige leire. Eks Nadia Comaneci gooood gymnast!!!! en god eksempel!!!! Hun er rumensk!!!


21.04.2014 13:53

Bra!
1
anbefalinger
Det er svært vanskelig å finne en artikkel der f.eks. Romanias sosialsystem beskrives. Romania er del av EU og burde vel da ha et minimum av sosiale ytelser eller et sett av menneskerettigheter, som EU vel krever av sine medlemsland? Eller blir sigøynerne oversett av de styrende i Romania? (Klar over at det er like ille i andre Øst-Europeiske land).


30.09.2014 00:51

Bra!
1
anbefalinger
Det er ikke helt sant!...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews