Søk i stiler
 

Min helt - Mahatma Gandhi


Stilen gir en enkel og grei beskrivelse av Mahatma Gandhi.

Karakter: 5+ (8. klasse)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:15.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift


Min helt er Mahatma Gandhi. Han var en indisk hindu. Han ble født på den tiden da India var under engelsk styre. På den tiden var kastesystemet rådende i India. Han ble født i en normalt velstående familie. Han hadde en fredelig barndom, men familien hans var sterke motstandere av det engelske styret. Dette satte preg på Mahatma som person. Ikkevold var også en av familiens prinsipper.

 

Da han ble eldre dro han til England for å studere juss. Her følte han seg veldig utilpass. Han var hjemmefra vant til å gå med store luftige indiske klær. Nå måtte han gå med stiv, sort dress og slips. Med en gang han kom hjem til leiligheten sin kastet han av seg dressen og fikk puste fritt. Dette gjorde stort inntrykk på han. Han kunne ikke skjønne hvorfor han, en inder, var nødt til å gå med engelskmennenes klær.

 

I løpet av tiden i England, kom han over forskjellige utgivelser av for eksempel Rudyard Kipling, forfatteren av boken ”Jungelgutten Mowgli”, som mente at det var britenes plikt, å ”sivilisere” det indiske folk. Kipling hadde selv vokst opp i India, og hatet landet og alt som hadde noe med det å gjøre. Dette gikk midt imot alt det Mahatma trodde på. Han bestemte seg for å en dag å dra hjem til India for å prøve å befri India fra det utenlandske styret.

 

Han fikk toppkarakterer på universitet og dro så hjem til India, giftet seg, fikk barn og startet en avis som trykte artikler mot det engelske styret. Avisen skrev at England utnyttet for eksempel Indias saltressurser og drev rovdrift på det indiske folk og brukte dem som slaver.

 

Den var også kritisk mot kastesystemet. Avisen oppfordret til stille demonstrasjoner og og protester, og proklamerte at vold, opptøyer og militære revolusjoner bare ville gjøre vondt verre. Det beste ville være at britene selv innså feilene de hadde gjort og fremdeles gjorde og trakk seg ut av India, og alle de andre koloniene for den saks skyld.

 

Myndighetene ble mer og irriterte og redde etter hvert som kritikken ble krassere og krassere. De fryktet at den indiske befolkningen ville gjøre opprør mot britene. Engelskmennene tjente så gode penger på salteksporten, at de ville gjøre nesten hva det måtte være for beholde kontrollen i India. De så at Gandhi var den største trusselen mot dem, og beordret han fengslet for oppvigleri. Gandhi ble så satt i fengsel.

 

Folk ble opprørt over at de britiske styresmaktene fengslet en av deres egne ledere, og begynte å demonstrere foran diverse offentlige bygninger. Noen mente de ta til våpen for å drive engelskmennene ut, men fra fengselet oppfordret Gandhi alle til å vise beherskelse, og sa at før eller senere ville britene innse sine feil. Han fortsatte å oppfordre til rolige demonstrasjoner.

 

I løpet av flere år ble Mahatma Gandhi flere ganger fengslet og løslatt igjen. Hver gang sa han at vold bare gjorde vondt verre.

 

Etter flere tiår i landet, trakk til slutt engelskmennene seg ut av India. Gandhi ble nå valgt til president i Den frie republikken India. Her gjorde en stor innsats for at kastesystemet ble avskaffet i India, tidlig på 70- tallet.

 

Mahatma er min helt fordi han, selv etter flere år inn og ut av fengselet, beholdt roen og aldri sviktet sine prinsipper.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Karoline
27.11.2007 20:38

Bra!
11
anbefalinger
Gandhi giftet seg før han dro til england,,,hvorfor skrev du ikke om ikke voldsprinsipet? det er veldig viktig...jeg tror ikke du fikk 5 + på denne oppgaven  Smile :-\)

gandhi fan.
06.11.2007 20:46

Bra!
9
anbefalinger
bra skrevet, men han døde jo mye før 70-tallet! i 1947 faktisk. dog ble han drept! pga at han fikk india ut av england som førte til at muslimene fikk sitt eget land; pakistan.

Gandhi
31.05.2007 12:55

Bra!
7
anbefalinger
Gandhi døde i 48.. så vanskelig å avskaffe noe i 1970 etter man er død...

salim
19.09.2006 19:22

Bra!
6
anbefalinger
veldig bra............. Gandhi var søt oxo Smile :-\)

Håkon
28.05.2008 14:31

Bra!
4
anbefalinger
Kastesystemet ble faktisk avskaffet på 50-tallet..

Jorunn
19.01.2011 17:09

Bra!
4
anbefalinger
Haha, her var det mye som ikke stemte! Han giftet seg som 13-åring, og han dro til England da han var 19. Hvordan kan du si han giftet seg etter han kom tilbake? Kastesystemet ble avskaffet på 50-tallet, og han ble skutt i 1948.

Men det var mye bra her også! Stå på videre, og du ville fått en 6!  Smile :-\)
Hilsen Jorunn (lærer på 9. klassetrinn)

Nicolai Røed
30.10.2009 10:33

Bra!
3
anbefalinger
Jeg oversatte denne til engelsk, skiftet på et par ting og brukte den som en engelsk innlvering om Gandhi. Fikk 5+

ehh
19.01.2011 17:12

Bra!
3
anbefalinger
han var ikke president. F-A-I-L!!

Elev
14.02.2011 11:17

Bra!
2
anbefalinger
Bra tekst dette, selv om du kanskje har brukt wikipedia her? Mye feil, men bra uansett  Smile :-\)


30.05.2012 18:23

Bra!
2
anbefalinger
hva mener du med at han dro tilbake til India etter England og giftet seg? han ble gift siden han var 13 år gammel og han var alllerede far til en guttunge da han dro til England

mh
28.04.2010 10:04

Bra!
1
anbefalinger
jam fonka dettan


03.09.2010 10:01

Bra!
1
anbefalinger
 Neutral :-|

OK
28.01.2011 10:25

Bra!
1
anbefalinger
NEi, han var ike president nei!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews