Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Brikkesett

Brikkesett

Dette er en oppgave om brikkesett og hvordan det funker og hvilke leverandører som finnes.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.05.2006
Tema
Data


Et brikkesett finner du på alle hovedkort, skjermkort, lydkort osv. Det er de små, som oftest frikantede ”brikkene” som sitter loddet på hovedkortet. Det er små itererte kretser (IC’er). Dvs. inni disse brikkene er det massevis, fra 100 til 1000000 av små kretser eller brytere som kan utføre mange opperasjoner samtidig. F eks kan et chipset levere tjenester til RAMen mens et annet kan levere tjenester til CPU’en. Eller så kan en brikke levere tjenester til både RAM og CPU. Et chipset på et hovedkort er bygd opp av north bridge og south bridge. Disse to tar seg av forskjellige prosesser. Northbridge tar seg i hovesak av ting som RAM og skjermkort, mens south bridge tar seg av andre ting som IDE/SATA, USB, lyd og bios.

Men hva gjør disse små firkantete ”brikkene”?

 

De sender informasjon mellom hverandre og ut til komponenter og forteller dem hva de får lov til, hva de skal gjøre og når. Et slags taxi selskap på hovedkortet.


 

Her ser du hvordan et brikkesett er oppbygd. Men North Bridge øverst og South Bridge nederst. Dette er bare et eksempel fra et Intel brikkesett beregnet for Pentium 4 prosessorer.

 

<bilde>

 

<bilde>

Intel er en av de største leverandørene av brikkesett. De lager både mikroprosessorer og chipset noe som gjør at de bruker bare ”egen” teknologi. De har en stor oversikt over alle de forskjellige chipsetene sine på hjemmesiden sin. De har chipset til både laptop, stasjonær, annen elektronikk og servere. Jeg kan ikke skrive om alle disse, men jeg velger et som jeg skal skrive utdypende om.

 

Intel® 945G Express Chipset

Dette chipsetet er et veldig bra chipset og er et av de nyeste og beste på markedet. Det er kompatibelt med både Intel P4 ,Intel P4 D og Intel Celeron D. Det sies og være et bra chipset både for hjemmebruk, de litt mer kresne brukerne og som kontordatamaskiner.

 

Det innholder bl.a. støtte for Dual DDR2 Ram, 1066/800Mhz system buss, PCI express 16x og PCI express 1x I/O porter. SATA 3Gb og høyhastighets USB. Det støtter også Intel® Active Management Technology som er neste generasjons ”remote network” software.

 

<bilde>

Nedenfor følger litt chipset system informasjon. Kan ikke skrive fordeler og ulemper, fordi de skrive jo bare fordeler på hjemmesiden selvfølgelig.

 

Systeminfo om dette chipsetet

- 1066/800 Mhz systembuss

- PCI express 16x utgjør 3.5 større båndbredde en vanlig AGP 8x.

- Intel® Graphics Media Accelerator 950 som gir et klarer grafikk og video bilde uten at du trenger noen ekstra kort og lignende.

- Matrix RAID støttes. Minsker faren for misting av data ved harddisk krasj.

- Serial ATA. 3GB overførings hastighet støttes.

- Dual DDR2 RAM. Noe som utgjør en overførings hastighet på 10.7 GBps!

- Intel® Flex Memory Technology som gjør det mulig å sette inn forskjellige størrelser ram uten at noe påvirkes eller krasjer og du beholder fortsatt Dual DDR2 støtten.

 

Av disse punktene er det mye bra. De fleste av disse punktene er jo forventet i dag. Men mye er overlegent i forhold til andre chipset. PCI x støtte er bra. Men det er noe all chipset burde ha støtte for. Med Serial ATA gjelder det samme. Det er et ”must”. Men ting som Dual DDR2 støtte er noe som er nytt og som mest sannsynlig vil kommer på alle chipset med tiden. Ellers er dette et chipset som har tatt høyde for det meste.

 

Intel sine chipset er beregnet for en mengde prosessorer. Men bare for Intel sine mikroprosessorer. Det er egne chipset for vanlige stasjonære pc-er.

 

De er kompatible med:

Intel P4

Intel P4 D

Intel P4 Prescott

Intel Celeron

Intel Celeron D

Intel Centrino

Intel Mobile

Intel Itanium

Intel Xeon

 

<bilde>

 Chipset cooler

 

 

<bilde>

 

VIA er også er av de aller største produsentene av brikkesett i verden. Men de lager ikke prosessorer og selger derfor sine brikkesett til Intel og AMD.

 

De har 7 serier chipsets.

 

- K8 Series

Disse brikkesetene er designet for å passe til AMD Athlon 64, AMD Athlon 64 FX, Opteron og Sempron. Noen av brikkesettene i denne serien er laget for å kunne støtte SLI og er høyst moderne. De har alle 1066 MHz front side busshastighet og støtter alle SATA.

 

- P4 Series

Disse brikkesettene er laget for å støtte Intel sine Pentium 4 prosessorer. Intel Pentium, Intel Pentium D og Intel Celeron D. Disse brikkesettene støtter fra 800 til 1066 FSB. (front side buss) De støtter fra AGP8x til PCI x 16x og I/O 1x. Noen støtter DDR2 og alle støtter DDR. Og max RAM er 2-4 GB.

 

- C Series

C Serien består av 3 brikkesett som er beregnet på Intel Celeron 3 og VIA C7. Disse brikkesettene har en front side buss hastighet fra 100 til 533 MHz. Dette høres ut som gamle chipsets men de brukes egentlig bare som Media systemer og er fullt kompatible til å kjøre f eks HDTV på.

 

- V Series

V serien består av bare et brikkesett, VIA VN800. Det er et brikkesett for bærbare pc-er som brukes til å kjøre lyd systemer. Det har et redusert strømforbruk på 50%. Det er designet for å kjøre med en Intel Pentium M prosessor eller VIA sin C7 Mobile prosessor. (kan også brukes på Prescott kjerner) Og er kompatibel med DDR2 og vanlig DDR. Max RAM er 4GB mens den støtter ”bare” AGP 8x.

 

- K7 Series

K7 Serien består av to brikkesett som er designet for å kjøres med AMD XP og Duron. Disse brikkesettene har en veldig høy max RAM grense på 8 GB, men en front side bus hastighet på bare 266 og 400Mhz. De skal også brukes med AGP 8x.

 

- Det finnes også to andre chipsets serier fra VIA, VIA South Bridge Solutions og Embedded & Legacy Chipsets. Men de er integrerte brikkesett.

 

 

<bilde>

 

SiS er annet firma som blant annet lager brikkesett til prosessorer. De lager brikkesett til mange andre produkter også.

 

- Nettverk

De lager brikkesett til Trådløst nettverks kontrollere og USB penner. (”nettverks-penner”)

 

- Komponenter

De lager også brikkesett til følgende komponenter. South bridge, SATA kontrollere og Video kontrollere.

 

- DRAM

De lager brikkesett eller rambrikker til DDR og DDR2. med busshastighet opp til 800 Mhz. Både til bærbare og stasjonære datamaskiner.

 

Men når det gjelder Chipsets til datamaskiner har de delt det inn i to grupper. Chipsets til bærbare og stasjonære.

 

Stasjonære

<bilde>
Intel Pentium 4 Chipsets


- SiS656FX

Dette chipsetet er et av de bedre chipsetene på markedet. DDR2, PCI Express, FSB på 1066 Mhz. AC’97 lyd, SATA2, High Speed USB, Gigabyte ethernet.

- SiS649FX

- SiS649

- SiS656

- SiS655TX

 

AMD 64 Chipsets

- SiS761GX

Dette brikkesettet støtter AMD 64 X2 prosessorer. Noe som gjør at det er og finne på en del nye hovedkort. Videre er det bra fordi; PCI Express 15x, TV-out, High Speed USB, Gigabyte ethernet, SATA2.

- SiS761GL

- SiS756

- SiS755FX

- SiS755

 

<bilde>

AMD Athlon XP Chipsets

- SiS748

Dette brikkesettet har disse spesifikasjonene: AGP 8X og DDR400. Brikkesettet er designet for AMD Athlon XP.

- SiS741

- SiS741GX

- SiS746FX

- SiS746

 

VIA P4X533

VIA P4X533 som står i våre datamaskiner på skolen er et brikkesett som nesten er utgått på dato. Men disse brikkesettene blir stadig fornyet. Men når de endrer et brikkesett gjør man ikke som med en harddisk eller et skjermkort. Det er bare snakk om små endringer. Som strømforbruk, hva det støtter og lignende. Men utseende, oppbygning og det viktigste av teknologi er fortsatt den samme.

 

Det er bygd for å kjøres sammen med Intel sine Pentium 4 og Celeron prosessorer. Brikkesettet er laget for støtte av DDR 333/266/200 SDRAM og det støtter AGP8x for å gi maksimal ytelse til grafikkort og bilde. Med en front side bus på 533/400 Mhz står det på hjemmesiden at den gjør slik at en rekke Pentium 4 prosessorer klare å kjøre på fullt. Det er vel ikke helt rett den dag i dag. Men noen har faktisk enda en Front Side Bus på 533 Mhz. Dette brikke settet kan også bli kjørt sammen med noen andre VIA southbridge chipsets. Da kan disse sammen gi støtte for S-ATA, V-RAID, 10/100 LAN, USB 2.0 og VIA Vinly Audio, som også gir 5.1/7.1 surround lyd, 6-8 utganger og en krystallklar lyd opplevelse. Settes dette chipsettet sammen med andre VIA kontroller brikker kan det også få støtte for funksjoner som Firewire og Gigabit LAN.

 

<bilde>

 

 

 

North Bridge  

 

Prosessor type

Intel Pentium 4 og Intel Celeron

Hyper Threading Support

Ja

Front Side Bus

400/533MHz

RAM som støttes

DDR200/266/333 SDRAM

Max RAM

16GB!

AGP eller PCI støtte

AGP 8X/4X

South Bridge

 

Audio

VIA Vinyl 6-8 kanals lyd og AC’97 integrert

Nettverk

VIA integrert 10/100 Ethernet

Modem

MC'97

PCI Slots

6 stk

ATA

Dobbel parallel ATA133 (opp til 4 enheter/stk)

USB

8 stk

Strømstyring

ACPI/APM/PCI/PM

 

Egenvurdering:
Jeg syns oppgaven var lærerik. Tok lang tid. Jeg visst kunne veldig lite om brikkesett før denne oppgaven men nå vet jeg mye mer. Som sagt lærte mye. Jeg syns det var mange tall og forkortelser og holde styr på, men det gikk bra på et vis.

 

Jeg er veldig usikker på om jeg har tolket oppgaven riktig, og håper jeg har gjort det på ”rett” måte. Men når jeg kom på skolen på torsdag så jeg at Christian hadde gjort det på en helt annen måte. Men jeg vet ikke. ”I’ve done it my way” Og satser på at det går bra.

 

Helt ok oppgave. Lærerik. Mye skriving. Og mye og holde styr på. Kan være lurt å notere underveis. Det gjorde jeg.

 

Jeg har med litt nerde humor helt til slutt. Bare noe jeg snappet opp mens jeg søkte etter VIA brikkesett på nettet.

 

Nytt brikkesett fra VIA skal visstnok garantere for oppetiden”

<bilde>

”Haha”

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil