Søk i stiler
 

Walt Disney (1901-1966)


Oppgave om Walt Disney, grunnleggeren til det suksessfylte Disney-selskapet.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:23.04.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tegneserie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Walt Disney er elsket av barn og voksne den dag i dag, han har vært med på å lage noen av de beste tegnefilmene i verden. Disney er i dag verdens største varemerke. Han har skapt fantastiske figurer som for eksempel Mikke Mus, og laget mange filmer som er blitt sett om og om igjen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Walt Elias Disney ble født 5. desember 1901 i byen Chicago. Han var nr 4 i en søskenflokk på 5. foreldrene ville ikke at barna skulle vokse opp i en så stor by, så når Walter var 4 år gammel flyttet de til en bondegård i Marceline, Missouri. Der hadde han en bra barndom, og han ble veldig glad i dyrene på gården og han pleide å teine dem. Allerede når han var 7 år gammel, gikk han rundt til naboene å solgte tegningene til naboene.

 

Høsten 1910 fikk faren til Walter tyfu, og han døde nesten. Etter dette kunne de ikke drive gården lengre, så den ble solgt. Familien flyttet til Kansas City.

 

Walt startet et firmaet ”Lwerks Disney” sammen med Ub Lwerks. De tegnet til filmplakater osv.

Walt ble etter en stund tilbudt jobb i ”Kansas City slide Company”. Der skulle han tegne animasjons figurer. Lønna var bedre, og det var jo det han ville gjøre, så han takket ja. Han solgte sine ideer til ”Newman Theathre”. Han tjente ingen penger på dette, men penger betydde ikke så mye, bare han var i bransjen.

Etter en stund var det på tide å tjene noe på den jobben han jorde, så etter at han hadde fått 15 000$ av investorer sluttet han i jobben, og laget et eget firma ”laugh-O-gram films”. Walt skulle selge en serie med eventyrfigurer til 11 000$, men etter 6 måneder med jobbing gikk det firmaet konkurs. Og Walt fikk aldri betalt. Da hadde han ikke rå til husleia lengre, så han flyttet inn på kontoret. Han hadde til og med nesten ikke nok penger til mat.

 

Walt satte opp et nytt studio i Onkel Roberts garasje, og Roy ble hans partner, og de flyttet inn sammen i en ettroms leilighet. Etter en stund ble de veldig leie av hverandre, de så jo hverandre hele tiden.

I 1925 giftet Roy seg, og året etter giftet Walt seg med Lillan.

 

I 1926 brøt nesten Walt gjennom med filmen ”Oswalt the Rabbit”. Det tjente ikke så mye på filmen, men de fikk nok til å flytte inn i et ordentlig hus. Den første julen i dette huset kjøpte Walt en hund til Lilly. Og han la den under juletreet slik som i Lady og Landstrykeren som kom i 1955.

 

På et bord i studioet hadde Walt et bur med noen hvite mus. Han likte å se på musene, fordi han synes de gjorde så mye morsomt. En dag mens han så på dem, så tegnet han en hvit mus, med store svarte øyrer. Først kalte han den for Mortimer, men Lilly likte ikke navnet. Så til slutt ble det til Mickey Mouse. Den første Mikke Mus filmen ble laget i 1928. Walt var alltid ute med noe nytt, og filmen Steamboat Willy var den første tegnefilmen med lyd. Det tok ikke lang tid før Mikke fikk både venner, kjæresten Minnie Mouse og hunden Pluto. Mikke Mus ble utrolig populær, og han slo ut konkurrentene som alltid hadde vært populære, for eksempel ”Felix The Cat”. Og verden kunne ikke få nok av han.

 

Flowers and Trees” ble den første tegnefilmen i farger. Og denne filmen vant Academy Award i 1932. Året etter kom verdenssuksessen ”De tre små grisene”.

 

I 1933 fikk Walt og Lilly en datter, og i 1937 adopterte de et barn.

 

Snow White” hadde premiere 21. desember 1937, og mange kjendiser var der. Denne filmen ble selvfølgelig en suksess. Med pengene fra denne filmen bygget de et nytt studio i Burbank, og dette studiet ble veldig luksuriøst.

 

Etter som tiden gikk fikk Walter en ny ide, han ville lage en park der barn og voksne kunne ha det gøy sammen. Der skulle det også være ponni-riding, miniatyrtog og statuer av tegneserie figurene. Men igjen manglet han penger, så han solgte sommerhuset og lånte resten av pengene. Han laget også et TV-show, som gjorde han enda mer berømt. Mange millioner så ”Disneyland” som gikk på ABC, og det kom på 5. plass på de mest populære programmene. Etter dette laget han andre programmer, for eksempel Mickey Mouse Club og Zorro.

 

Disneyland åpnet i 1955, og kostet 17 millioner $. Men det var verd pengene, for 30 år senere hadde det vært over 250 millioner mennesker som hadde besøkt parken. Parken er verdens største, og den blir stadig større. Den består av mange områder for eksempel Zoologisk hage, teatre, kinoer, berg og dalbaner og karuseller.

 

I slutten av 1966 fikk Walt diagnosen lungekreft, var sannsynligvis på grunn av mange år med røyking.

 

Mandag 7. november fikk han vite at han hadde kort tid igjen å leve. 30. november måtte han inn på sykehuset igjen, og 15. desember 1966 døde han, 65 år gammel.

 

Roy bygget ferdig Disney World, men endret navnet til Walt Disney World. Han ville alle skulle huske Walt.

 

The Walt Disney company fortsetter den dag i dag, og gir mange mennesker arbeidsplasser. Det blir stadig laget nye disney filmer, og tegneserieblader om for eksempel Donald og Mikke blir hver uke lest av millioner av barn og voksne over hele verden.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

********
12.05.2008 15:15

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra skrevet jeg elsker disney. jeg liker og tegne disney figurer noengnager lager jeg en film men den blir ikke så bra Sad :-\( men veldig intresangt skrevet syd han bare ble 65 år jeg leser mye av alt som du har laget ex donald mikke langbein tre små griser osv osv osv.
kan noen sende et tips om hvordan lage en bedre tegne filmm . torstein97@hotmail.com er adressa

Kristoffer
14.12.2008 22:59

Bra!
0
anbefalinger
Hadde jeg levert inn denne oppgaven ville jeg fått stryk.. Dette er fullstendig kopiering av en annen oppgave som allerede er ute.. Jaja fint du korta det ned.  Smile :-\)

tina kristine
12.03.2010 16:35

Bra!
0
anbefalinger
jeg elsker mikke mus og Walt disney, litt av en mann

Walt disny
22.02.2011 15:56

Bra!
0
anbefalinger
jeg er walt disny ne kødda


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews