Søk i stiler
 

Befolkning i USA


USA har en befolkning med mange ulike opphav.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:23.04.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Indianere
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


USA har en befolkning på over 250 millioner mennesker, som kommer fra forskjellige land, har ulik rase og forskjellig trossamfunn. Mange europeere reiste til God’s own country, for å komme vekk fra de vanskelige kår i hjemlandet. De fleste kom rett og slett for å prøve lykken i det nye mulighetenes land. Men andre forlot hjemlandet for å få mer religiøs frihet.

 

USA har tatt i mot mer utvandrere enn noe annet land i verden, mer enn 75% av alle som har forlatt hjemlandet sitt har kommet til USA.

 

Da Christopher Columbus kom til øya han kalte San Salvador i 1492, kalte han øyboerne han møtte for indianere. Grunnen til dette var at han trodde han hadde kommet til India. Indianerne levde i stammer, spredt rundt på kontinentet. Det fantes indianer stammer i Alaska, Canada, USA, Mexico, Peru og helt til den sørlige delen av Sør-Amerika.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

De indianske stammene var veldig forskjellige, vestkyst indianerne levde fredelig av fiske og fangst. Disse indianerne er blant annet kjent for totempæler, store treskulpturer som er opptil 20 m høye. Svartfotindianerne som bodde der Montana ble til, ble sett på som krigerske. Navaho stammen den største stammen av indianerne i USA holdt til i Arizona og Utah. De var veldig dyktige i veving og sølvsmedkunst.

 

Indianernes språk var også veldig forskjellig, indianerne i USA og Canada brukte 300 forskjellige språk. Mellom 50 og 100 av disse språkene er fortsatt i bruk i dag.

 

De hvite som kom til landet var ofte i konflikter med indianerne. De hvite mente at landet de hadde kjøpt var deres, mens indianerne sa at ingen hadde rett til å eie land. Det kom mange blodige kamper, der det ble drept mange mennesker. Den hvite befolkningen var kjempe overlegne, og de ga indianerne landområder som de skulle holde seg i, også kalt reservater. Dette var ofte dårlige steder, med ufruktbar jord som ingen andre ville ha. Disse områdene ble også mindre og mindre.

 

Indianerne var misfornøyde, og hatet til de hvite økte, og Indianerne gjorde opprør.

 

Et kjent slag var i Wounded Knee i South Dakota i 1890. Der ble 300 våpenløse indianere, flest kvinner og barn ble brutalt slaktet ned av den amerikanske hæren. Den kjente siouxhøvdingen Sitting Bull var blant de drepte.

 

Da Columbus komt til Amerika rekner vi med at det bodde ca 1 million indianere i USA, 400 år senere var den indianske befolkningen redusert til en tredje del. Befolkningen raste så enormt på grunn av krig, sult, og sykdommer som kom fra de hvite.

 

Etter mange år med elendighet er endelig indianerne inni en bedre periode, nå er det ca 1,4 millioner indianere i USA.

 

Ikke alle som kom til USA kom frivillig, slaver ble ufrivillig fraktet dit. I USA møtte slavene lidelse, død og smerte. Etter hvert ble det motstand mot denne billige arbeidskraften, spesielt i Nordstatene. Abraham Lincoln opphevet slaveriet. Men sørstatene ville ikke gå med på dette, så det brøt ut borgerkrig. Etter 4 voldsomme år med krig, vant Nordstatene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

LUL
15.09.2016 09:08

Bra!
24
anbefalinger
kys

homoo
10.10.2017 11:39

Bra!
22
anbefalinger
Jævla dritt sug kukk lilledrittunge

Martin Karlsen
14.02.2007 19:11

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra! 5+

Bjarte'n
16.11.2006 11:26

Bra!
9
anbefalinger
Dette var elendig!

erty
09.11.2010 16:30

Bra!
3
anbefalinger
Dette var en veldig bra tekst. Har hadd masse bruk for den  Smile :-\) Diggbart

Geek14
28.10.2009 09:45

Bra!
2
anbefalinger
Heh.. jeg fant faktisk noe jeg kunne bruke der xD

egos
05.03.2012 18:07

Bra!
2
anbefalinger
dette skal jeg anmelde til poletiet

Michelle
11.02.2014 10:30

Bra!
2
anbefalinger
Fant noe jeg kunne bruke  Very Happy :-D
Veldig bra oppgave  Smile :-\)

Og dere som synes dette var elendig, hvorfor synes dere egt det?  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews