Søk i stiler
 

1 melding mottatt


Et kåseri om SMS-generasjonen. Er vi blitt FOR avhengige av mobiltelefonen? Frihet eller ikke?

Sjanger:KåseriLastet opp:29.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mobiltelefon
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Diskusjonen rundt mobil er blitt hetet opp igjen, og vi sender flere SMS enn noen gang. Resultater som blomstrer opp av ivrige sms nordmenn kan være knytte mager, nervøsitet og trusler som flyr trådløst gjennom luften.. Mobbingen er fjernet bort fra skolegårdene, og flyttet rett hjem I stuen til folket.

 

Diskusjoner: Det er mange debatter I Norge I dag hvor det blir diskutert hvor gammel man skal være når man eventuelt skal få en mobiltelefon av mor og far. Diskusjoner som har med mobil og gjøre, kan skape knuter innen familien. Og føre til krangler. Ettersom knuter er til for å knytes opp, eller løses opp, kan foreldrene, for å løse opp knuten, veldig ofte gi opp krangelen, og la personen får seg en mobil.

 

Eksperter hevder at det kan bli sett på som barnemishandling hvis et tolvårig barn enda ikke har skaffet seg en telefon. Noen foreldre tenker; Strålende, da kan jeg få tak I barnet mitt når jeg vil og hvor jeg vil, mens andre er negative til mobiltelefon, nettopp fordi det er strålende. Bokstavelig talt.. Det er bevist at strålingen av en mobil, er helseskadelig.

 

Frustrasjoner: Det som er skummelt med denne SMS mobbingen, er at den tradisjonelle ”buksevann” mobbingen er usynliggjort. Den flyr, fraktet av et GSM nettverk, og bringer sine uhyggelige og veldig ofte hyggelige beskjeder igjennom luften. Jeg kan tenke meg at noen foreldre er engstelige for hva barna deres driver med på telefonen, og hva de bruker den til. Hvis neon vil være slem og sende en ekkel melding, eller om neon vil være hyggelig og sende en nattamelding,, så finner den deg alltid, bra eller dårlig nyhet. Den er der så fort du skrur mobilen på. Noen frustrerte ungdommer må leve med å daglig motta slike ekle meldinger, men tør ikke si fra, I frykt om å bli fratatt mobilen hjemme. Selv om det hadde kanskje vært det beste I slike tilfeller, så vil barna selv påstå at de ikke klarer seg sosialt sett uten mobilen.

 

Idyllisk? Mobilen kan være idyllisk på utrolig mange måter, og gi deg friheter du bare klarer å drømme om. Mobilen har gjort verden mye mer global, og fått mange kjærestepar sammen. Selv, har jeg hatt opplevelser hvor mobilen har vært sentral , et par ganger når jeg skulle kontakte politiet, eller brannvesenet for den saks skyld.

 

Mobilen har kanskje hatt sin negative innvirkning… blant annet at det er blitt lettere å levere trusler. Folk har fått hjerne kreft og andre hjerne skader av strålingen den produserer. Mange familier ønsker og har sikkert ønsket og ”slå knute” på nettverket, på grunn av tap av familiemedlemmer. Men er det noe vi må ofre for luksusen? Må vi lide litt for den enkle kommunikasjonsmuligheten? Mitt svar er ja, men det er kanskje fordi jeg enda ikke har vært utsatt for noen trusler eller mobbe SMS, og fordi jeg har kjøpt handsfree, som også følger med telefonen slik at man blir immun for det meste av strålingen. MEN jeg har mottatt støtende meldinger, og ikke minst sårende meldinger. SMS har en utrolig hard innvirkning når det står ord for ord, linje for linje, svart på hvitt..

 

SMS=KNUTE? OK, SMSer er som oftest lette å finne ut av hvor de kommer fra, fordi nummeret kommer opp I øverst skjermen; men nå har det seg sånn at sporing kan fort bli et skudd I mørket, I håp om å treffe. La meg forklare: Det finnes 4 millioner mobil nummere I Norge, og 40% av de er kontant kort. 1/4 del av kontant kortene er uregistrerte. Og mange av de nummerene som er registrert, er registrert med falskt navn og bosted. Teleselskapene har ingen mulighet til å søke opp mot Folkeregisteret, for å finne ut om informasjonen stemmer, og da oppstår det enda noen knuter innenfor mobil diskusjonen. Fordi du vet ikke hvem som sender ubehagelige meldinger til deg.

 

Kjente mobilselskaper som Jamba og Ringtoneking, som tjener sine penger på lett påvirkbare ungdommer, sender nå reklamer for at man kan sende meldinger som F.eks: U R A BITHC og Jeg hater deg, fra anonym avsender, hvis man betaler 10 kroner. Dette er det mange sterke reaksjoner på, men siden disse selskapene ikke er norske, kan det bli neon store knuter og knyte opp på veien til avskaffing av slike idiotiske tilbud.

 

Visste du at?

- Det er opptil 6 års fengsel på trusler via sms?

- PÅ nyttårsaften 2002, gikk det 18 millioner SMS igjennom luften I Norge på bare noen timer?

- I løpet av dette året, skal vi ha sendt 1,3 mrd SMS¨? Som blir 325 meldinger I året på hver av de som har mobil I norge…

- SMS mobbing er den mest økende formen for mobbing i dag? (økt med 40% de siste årene)

- 15% av alle 10. klassinger har opplevd dette fenomenet?

- Det var imot alle odds at dette skulle bli populært?

- Norge og finland bruker mest SMS I verden?

- SMS= short message system?

- 10% av all inntekten til TELEnor, er fra SMS?

- 94 % av alle 12 åringer I Norge har mobil?

 

Jeg vil gjerne bruke noen setninger til å begrunne mitt valg av oppgaven, og mine synspunkter… Min oppfatning av tekstheftet: KNUTER, er 3 enkle ord.

SPRÅK

KOMMNUIKASJON

KONFLIKTER

Og derfor fant jeg ut at mobilen lå sentralt I alle tre.

 

Knute

1. Sammensetning av tråd.

2. vanskelighet, floke

 

Knuter kan skape konflikter, og binde ting sammen. En liten historie: En gang for lenge siden, I Gordisch, var det en knute mellom en stang og en stake på en vogn ved Zeus tempelet. Den som klarte å løse opp knuten skulle bli belønnet. Det var mange intelligente mennesker som prøvde seg på den Gordiske knute, men feilet gang på gang. Men så en dag, kom Alexander Den store og løste knuten på den letteste måten tenkelig. Han tok fram sverdet, og hogde til på tauet og knuten. Moralen er at det finnes enkle løsninger på kompliserte ting. ”det enkle er ofte det beste”.

 

Altså, hvis du vil løse problemet: MOBIL og BARN, så er nok det letteste bare å få det overstått. Hvis man har økonomiske muligheter, kjøp en billig og brukervennlig mobil med kontant kort, og du spanderer første måneden.

 

Sånn helt til slutt:

Språkfeil kan føre til konflikter innen:

- Politikk

- Parforhold/ekteskap

- Lærer/elev

- Foreldre/barn

 

Hitler leste i en flyer: solid arisk, istedenfor solidarisk

Heng ham, vent ikke til jeg kommer fortellingen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

¨amilla
07.03.2007 21:46

Bra!
16
anbefalinger
Det var en bra tekst, men jeg ville ikke akkurat kalle det et kåseri. Jeg skjønner at du snakker om knuter fordi dette var en av eksamens eller tentamens oppgavene dine i norsk... men kort oppsummert: en bra tekst Smile :-\)

??
23.04.2007 20:09

Bra!
15
anbefalinger
Knute?14.05.2007 17:28

Bra!
12
anbefalinger
Ville ikke kalle dette et kåseri nei Wink ;-\) Men ellers, veldig bra Smile :-\)

Pia
12.06.2007 09:23

Bra!
10
anbefalinger
Takk, fikk litt hjelp til eksamensoppgaven nå! Very Happy :-D


05.12.2006 21:22

Bra!
9
anbefalinger
veldig nyttig informasjon! takk for hjelpen  Smile :-\)


15.05.2007 19:08

Bra!
9
anbefalinger
KNUTE!! XD

Ikke forvirret, bare irritert
22.09.2006 11:40

Bra!
8
anbefalinger
Tror kanskje jeg skjønte det nå, men det gjorde ikke stilen noe bedre.

Nina
21.01.2014 12:56

Bra!
7
anbefalinger
Hold kjeft, jeg liker ikke din mening!

Tentamen sliter
25.03.2009 09:39

Bra!
6
anbefalinger
sitter pa tentamen trenger hjelp nå, da mener jeg nå!

kjl
11.04.2011 21:22

Bra!
5
anbefalinger
har jo ingen humor. for at det skal være et kåseri må du ha humor + ironi som virkemidler. ellers blir dette mer et essay.

amir darid
06.03.2013 13:24

Bra!
4
anbefalinger
ok det bra

Carl Andreas
08.11.2010 10:52

Bra!
2
anbefalinger
Du er en ambisiøs ung skriver... Veldig bra skrevet, nydeli (Y) Det lyser en fin framtid for deg mitt unge geni...keep on your good work (y) Jeg siterer den verdens kjente skriveren Charles B. Brathford:The person that writes good is the person that get most negative feed back

kavin
07.01.2013 14:08

Bra!
2
anbefalinger
 Very Happy :-D

HEI PÅ DEG DIN GAMLE SEI
15.11.2013 08:15

Bra!
2
anbefalinger
vELDDIIIGGG BRÅÅÅÅÅ TÆÆÆKKKSSSSTTT  Smile :-\))))))))))))))))))))))))))))))))

Mee
13.11.2009 11:07

Bra!
1
anbefalinger
Dette er mer en artikkel ...


02.02.2015 19:30

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra tekst.... Smile :-\)

Skage
24.04.2019 09:36

Bra!
1
anbefalinger
Lurte på om jeg misforsto noe, fordi jeg vet jo helt klart at "mobilstråling" er helt harmløst og det er ikke en eneste person som har dødd av denne "Strålingen" Det aller verste en mobiltelefon gjør er kanskje å varme opp handa di litt med frekvensen og bølgelengden til strålingen. Takk, ellers bra tekst ! (:


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews