Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Religionskonflikter: Et problem?

Religionskonflikter: Et problem?

Mange konflikter, både nåværende og tidligere, har opphav i religion.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.03.2006


Alle konflikter er jo et problem, intet unntak er religionskonflikter. Det er synd at det skal være sånn, at folk krangler om troen sin. Det har ført til mange store kriger opp gjennom årene, helt fra for over flere tusen år siden. Jeg tenker da på Moses som ifølge Bibelen fikk med seg sitt folk og vandret i ørkenen til en plass de kunne slå seg ned. Borte fra krig og nettopp religionskonflikter.

 

Korstogene i kolonitiden, er et annet eksempel. Der det gikk ut på å få land og rikdom, og å omvende de andre, som hadde en annen tro enn kristne. Det siste var viktigst. Men hvorfor? Hvorfor kunne ikke mennesker få tro hva de selv ville? Det er vel ingen konkret fasit på det svaret, men det er et stort men.. I de fleste religioner så er det å ikke ha noen andre guder enn nettopp den ene\ eller de viktig. Jeg er ingen psykolog, men det skal ikke så mye til før man skjønner at man da tror at andre religioner ikke er noe vits å ha respekt for. Da tenker jeg selvfølgelig på den store striden Muhammed-karikaturene har skapt. Flaggbrenning, boikotting av varer, store demonstrasjoner, og ikke minst et mer spent forhold mellom to religioner. I dette tilfellet muslimer og kristne. Ikke at jeg støtter karikaturene, men ytringsfrihet er viktig! Men dette er ikke et spørsmål om ytringsfrihet, det er spørsmål om respekt. Det blir akkurat det samme, for å ta et eksempel som å tråkke på de kristne ved å si noe stygt om den religionen, og det er jo ikke noe man gjør. Det blir akkurat det samme, det er bare at når det blir gjort i media så når det mange flere.


 

Muslimer er sterke i troen det har de vist. De har vist verden at religion har et sterkt fotfeste i hele den muslimske verden. Det er jo en religion og ikke en stat, men jeg tror de som er muslimer generelt har en mye sterkere personlig tro en noen andre religioner, selv om det selvfølgelig finnes mange som er sterkt troende i alle andre religioner også. Kanskje noen har et høyere gjennomsnitt på personlige troende også, ikke vet jeg. Men jeg har fått høre i kjølvannet av den triste saken, at Al-Quaida bombet noen gamle skulpturer, i Afghanistan for noen år siden, jeg vet ikke helt grunnlaget. Men det at de har ødelagt slike kulturskatter, som hadde et religiøst motiv, det fikk ikke store oppslagene, jeg mener å huske jeg så det, men det fikk ikke en brøkdel av oppmerksomheten i forhold til det som skjedde nå nylig. Ikke vet jeg hvorfor, men det var sikkert trist for de som trodde på den religionen det også.

 

Krigen mot terrorisme

En annen stor religionskonflikt, (den største) er krigen mot terrorisme. Terrorisme betyr og skremme fienden, slik at fienden, eller innbyggerne ikke skal tørre å tro på sitt land, sin styreform, religion, eller hva det nå enn måtte være. Altså å skape frykt. Dette har vi flere eksempler på i nyere tid. For eksempel: tog-bombene i Paris, bussbombene i London, og det største av dem alle, selve gjennombruddet for terrorismen, 11. September, flykapringene i USA.

 

Al-Quaida, har vist seg å stå bak, de tok på seg skylden. Hvorfor? Jo for at de ikke liker USA eller vesten generelt. De godtok ikke andre lands meninger, og mener da at det er best å gå til hellig krig, såkalt ``jihad``. De fikk det som de ville, USA gikk til ``Krig mot terror``. Nå i disse dager kriger USA mot Al-quaida, i Afghanistan, sammen med andre allierte.

 

I en annen krig, med et helt annet utgangspunkt. Skjer nå det samme. Irak krigen, som USA- og Storbritannia, med allierte er med i. Terroren blomstrer opp. Hvorfor? Krigen var ment som en krig for å avsette styret i landet, og innføre demokrati. Men slik skulle det ikke gå. Menneskene jublet med en gang de fikk høre at diktatoren var tatt, (i alle fall de vi så på tv). Men håpet om demokrati og ytringsfrihet skule vise seg å bli kortvarig. Det gikk nemlig ikke lang tid før det skulle gå opp for folk at det var to forskjellige trosretninger i Irak, nemlig sunni- og sjia muslimer. Maktkampen var igang. Nok en gang på grunn av religion. Men på toppen av dette så kommer jo til og med de som fortsatt, kjemper for det gamle styresettet. Det blusset opp en mengde terroristaksjoner. Er dette noe innbyggerne i landet vil? Krig hver dag? Troligvis ikke.  Men da må vi stille oss spørsmålet: hvordan skal vi få ordnet opp i dette? Det er mange som mener at USA leker verdenspoliti, og er i mot alt landet gjør og foretar seg. Dette er vel og være litt studentbarnslig. Et ord jeg hørte fra min onkel. Å liksom skulle hate Microsoft fordi de er så store, bare for å ha en mening om noe. Da ser man bare på feilene som jo det sikkert er en del av, men man ser ikke det store og hele bildet, der man kan se hvor mye der har gjort for dataindustrien. Dette kan man trekke en parallell til USA, landet har gjort mye godt, men var for eksempel det å gå til de to siste krigene riktig? Det vil tiden vise, når man sitter og teller hvor mange menneskeliv som er gått tapt. Men da det forhåpentligvis er demokrati, ytringsfrihet, men også respekt for hverandres religioner i landet. Så får vi bare håpe at vi i framtiden slipper å se flere religionskonflikter, og kriger generelt.

 

Så avslutter jeg med å si noen kloke ord som jeg tror Marthin Luther King sa, en babtist: Dem man ikke kjenner blir man redd, så det er bare ved å lære seg å kjenne hverandre at man kan unngå krig.. Det gikk noe i den duren.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil