Søk i stiler
 

Izzat


Filmanmeldelse av den norske filmen "Izzat".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:25.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.For en film! Dette er en av de beste norske filmene jeg har sett. Ikke nok med at man har fått servert den beste norske actionfilmen, (kanskje den første). Men det er en mening bak all ondskapen også.

 

Filmen starter med at at Wasim som er hovedrollen, må skyte broren sin. Men rett før han skal trekke av, så gjør vi et hopp tilbake i tid. Vi ser da han og kameratene hans er ungdommer. Vi ser hvordan de ble utstøtt av samfunnet, og hvor vanskelig det var å være innvandrer i Norge på 1980-tallet. Nærmere bestemt pakistansk innvandrer. Disse hoppene i tid er med på å understreke filmens viktige budskap, som handler om hvordan gjengmiljøet i Oslos underverden ble skapt, eller like viktig hvorfor.

 

Wasim (Emil Marwa) forteller gjennom hele filmen. Dette er med på å forsterke inntrykket av filmen positivt, siden man da kan sette seg inn i hvor ille dette miljøet er, siden man får høre tankene hans.

 

Mens Wasim og kameratene er unge ser vi hvordan de blir lokket i inn i ``East side crew``, dette er en brutal narkotikagjeng. Etter dette gjør vi ett hopp tilbake til Wasim som voksen. Han og kameratene har nå fått stor innflytelse i gjengen. Gjengen ledes av Sadiq og broren. Disse ble vist banket av onkelen deres som fikk de til landet, ulovlig. Sadiq og broren skal ha drept onkelen sies det, ingen har i hvert fall sett ham. Riaz er bestekameraten til Wasim, men begynner å bli lei av å være underordnet. Munawar er den tredje kompisen, i den opprinnelige vennegjengen fra ungdomsårene, Han begynner også å bli lei av å være ``gangster``.  

 

``East side crew``, har en fet tid på 1980 og 1990 -tallet. De blir snart Oslos narkotika konger. Det eneste som nå står i veien er ``Kula``, en annen nakotikaselger. Han misliker de nye narkotikagjengene og en maktkamp er igang. Det hele topper seg da ``East side crew`` tar den støste kunden til ``kula``, nemlig ``Svensken``. ``Kula`` varsler krig, og gjett om det blir. Det hele topper seg nemlig med at broren til Wasim, skylder et stort spillelån, på ``Kula`` sitt utested og casino.

 

Videre begynner det også å bli intriger innad i gjengen. Riaz har nemlig gått i deknig, etter at han tystet på broren til Sadiq. Broren til Sadiq blir deportert, og dermed sverger Sadiq på at han skal hevne at han har mistet sitt eneste familiemedlem.

 

Hevn blir det mer enn nok av. Sadiq og gjengen finner nemlig Riaz ikke uventet. De Banker han, og Wasim blir tvunget til å drepe sin beste venn. Dette er filmens vendepunkt. Det får wasim til å vende ryggen til gjengen da den eneste vennen han har igjen er Munawar. Men også han stikker av, med bedre hell. Wasim selger selv, utenom gjengen. Dette etter at han har vært i Pakistan og smuglet med seg narkotika, for å redde brorens skinn. Det klarer han, men han får til gjengjeld gjengen på seg. Men Wasim har en ``livsforsikring``. Han har en film fra et overvåkningskamera, under en narkotikahandel. Han får kopiert flere kopier, og kontakter folk som skal gi den til politiet vist det skulle skje han noe. Han kan få fengsel i Norge for det som er på filmen, mens Sadiq kan bli deportert fordi han ikke er Norsk stasborger. Wasim avtaler et møte, og forteller om sin forsikring. Dette får Sadiq`s sinne til å gå i kok.

 

Men Sadiq og ``kula``, som nå har slått seg sammen for å klare seg, vet å spille kortene riktig. Å ikke før Sadiq har begynt å håpe på bedre tider, får han en video der vi ser ``kula`` voldtar lillesøsteren til Wasim, mens Sadiq filmer.

 

Wasim reagerer med en gang i rent raseri, og drar til utestedet til ``kula``, der lillesøsteren hans blir holdt fanget. ``Kula`` og Sadiq, krever at de skal få tilbake filmene, som kan avsløre de to. Da Wasim sier det er en kasset igjen hos en advokat, som han får hentet i morgen, svarer bare de to at da får han bare vente til i morgen.

 

``Hun klarer sikkert en omgang til``, sier de for å pirre Wasim litt ekstra. Dette forteller en hel del om hvor lite fett, det liksom ``fete`` gjenglivet var på førsten av filmen. Selv om vi får se hvor lite ``fett`` gjengvirksomheten er, så ser vi her hvor dypt de to gjenglederne har sunket. Men det de to ikke vet, er at Wasim har smuglet med seg en pistol inn. Han skyter først to skudd i underlivet til ``Kula``, for deretter og havne i vill slåsskamp med Sadiq. Sadiqs høyre arm Faroq tar med seg søsteren til Wasim, Og sier til Sadiq at han også har en søster. Men før en av dem rekker å drepe den andre kommer politiet. Når alt ser ut til å være roe seg kaster plutselig Sadiq seg over Wasim. Men før han rekker å gjøre Wasim noe, skyter Wasim ham. Slik ender filmen med Wasim i fengsel.

 

Jeg syntes det var en sterk film, ikke bare sett i action-perspektivet som den faktisk har mer enn nok av. Men også rent symbolsk, dette er en film som får både ungdom og de voksne til å tenke tror jeg. Den viser hvor vanskelig det kan være og integrere seg i Norge, både før men også nå. Jeg mener gjengene finnes jo fortsatt. Jeg vet ikke om det er like ille, men utifra medias framstilling virker det som om det ikke er langt ifra. Lyden i filmen er det ikke noe å si på, med flere norske rockeband på ``soundtracket``. Selv om det er en lavbudsjetts-film klarer regissøren Ulrik Imitaz Rolfsen og formidle budskapet i filmen. Filmingen er det heller ikke noe å si på, da det blir brukt virkemidler, som å hoppe i tid som jeg har sagt, som jeg kanskje trodde ikke skulle være så bra. Fordi at når jeg så den første gang tenkte jeg: ``å nei ikke en kjedelig norsk film nå igjen``. Men jeg angret fort det jeg tenkte utover i filmen. . Filmen hadde premiere 7. oktober, hørte ikke så mye om den da, men mye om den nå , dette sier litt om hvor stor den er blitt.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Izzat betyr ære!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


03.04.2014 08:16

Bra!
2232
anbefalinger
Jeg synes dette var ein flott anmeldelse! keep up the good work, brur

bullshit
15.03.2007 22:27

Bra!
76
anbefalinger
altså man får ikke lyst til å se filmen.. for man vet slutten .. god bless you

Aew
05.01.2010 21:05

Bra!
36
anbefalinger
Han skyter vennen sin ikke boren... hvilken film har du sett på??

loneee:)
28.10.2009 20:24

Bra!
20
anbefalinger
jeg har hørt mye om filmen, og den høres veldig bra ut...
jeg er stolt over filmanmeldelsen diin da.. stå på Smile :-\)

bjørn-even
19.05.2007 03:33

Bra!
19
anbefalinger
hei, så du synes izzat er bra.... jeg syntes det jeg og... første gang jeg så den! jeg så den igjen å la merke til alt det dårlige ved den; det til tider flaue manuset og de ENDA verre skuespiller-prestasjonene, den uharmoniske blandingen av middels filming og middelmådig musikk. dette er ikke noe mesterverk, dette er et ynkelig forsøk på å kopiere SUPERFILMEN Scarface av Brian de Palma, bare i et norsk gangstermiljø. hva mener du med at det er et budskap i filmen om at innvandrere har vanskelig for å bli godtat og integrere seg i Norge? så vidt jeg husker var det EN scene der de fikk kommentarer som barn som virket rasistiske. hvis DET er budskapet har regissøren gjort en UTROLIG dårlig jobb! budskapet skal gå som en rød tråd gjennom hele filmen. jeg går ut i fra at du ikke har sett mange norske filmer heller når du sier at dette er en av de beste norske filmene du har sett? jeg SKAMMER meg over å ha denne filmen i filmsamlingen min ved siden av mesterverk som: Gudfaren-filmene, Dog Day Afternoon, A Clockwork Orange, The shining, Barry Lyndon, Dr.Strangelove, Once upon a time in the west, The good, the bad and the ugly, Scarface og Hjortejegeren. tenkte å kritisere måten du har strukturert andmeldelsen din og forresten.... Det er ikke en andmeldelse du har skrevet, det er et HANDLINGSREFERAT! hva er vitsen med å se filmen når du har fortalt den? du har ikke kommentert hverken Foto, lyddesign, lyssetting eller skuespill! det ENESTE vi får vite i "andmeldelsen" din er hva Izzat handler om, hva budskapet er(ifølge deg) og at du er lettpåvirkelig av billige filmtriks. jeg tar GJERNE imot mot-krittikk. ha en god dag Wink ;-\)

politi
19.12.2009 19:59

Bra!
18
anbefalinger
for en fin anmelderse , stå på og ikke bry deg om hva andre sier

bullshit
15.03.2007 22:26

Bra!
10
anbefalinger
herregud, !!! har du aldri lest en anmeldelse før? teksten din var helt tåpelig.. du kan ikke fortelle absolutt alt fra filmen! husk at en anmeldelse skal vekke interessen til leseren slik at man får lyst til å se den.. Da kan man ikke si slutten .. O my god .. du har skrevet det som en fortelling ... lol azz

kim
05.01.2009 20:13

Bra!
7
anbefalinger
FOLKENS NOE Å KLAGE PÅ SÅ SI DET PÅ EN ONKELIG MÅTE DA! at det går ann å snakke så stygdt, herregud.

amagadlolroflmao
10.12.2008 15:49

Bra!
4
anbefalinger
fy faen til kaotisk oppsett.. denna kan du ikke ha fått bra på

Anonym
23.09.2009 13:49

Bra!
4
anbefalinger
Han skyter kompisen sin, ikke broren! Lol  Razz :-P

Torstein
18.04.2012 17:55

Bra!
4
anbefalinger
Her fant jeg flere feil:
1. Gjentatte skrivefeil
2. Tegnsettingsfeil
3. Oppsettsfeil.
4. Du avslører slutten.
5. Hva er kildene dine?
og tilslutt: Du har ikke oppgitt karakter

Redbullgangsta
22.02.2011 21:41

Bra!
3
anbefalinger
Årolilja kvi søvi du så lengje?

Hanna
10.10.2014 12:47

Bra!
2
anbefalinger
Jeg synes det var veldig bra skrevet, godt fortalt fra filmen. Vi skulle se filmen på skolen, men jeg ville ikke (synes den så litt for voldlig ut) og fikk med meg mye av å lese dette. Veldig glad for at jeg fant innlegget da jeg søkte det opp  Very Happy :-D  Wink ;-\)

elev ved 2BUA
02.02.2015 08:40

Bra!
1
anbefalinger
wasim hadde èn bror, en overvektig lillebror, han blir bedt om å skyte KOMPISEN(!) sin i starten

Elev vgs
05.11.2018 18:52

Bra!
0
anbefalinger
Bra skrevet, du reddet meg fra en skoleoppgave med dette!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews