Søk i stiler
 

Spill - hva gjør de med oss?


Det er en oppgave om spill, og hva de gjør med oss.

Karakter: 5 (9. klasse)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spill
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHva gjør egentlig spillene med oss?

Hjelper de oss med å utvikle ferdigheter og forståelse av omverdenen?

Får de oss til å utvikle et annet og bedre selvbilde?

Gir spillene oss en mulighet til å tre inn i en annen verden der de største nerdene er de største vinnerne?

Utvikler spillene reaksjonsevnen og evnen til å se ting utenifra?

Eller er spillene ganske enkelt et patetisk tidsfordriv for folk som ikke har annet å gjøre?

 

Alt dette har jeg hørt. Alt dette stemmer, samtidig som det ikke gjør det. I spillenes verden avhenger alt om hvem du er og hvor du ser ting fra. Det må også tas med i betraktningen at spill og lek har eksistert fra menneskets opprinnelse, for mange tusen år siden.

 

La oss for eksempel ta for oss spillet ”World of Warcraft”. World of Warcraft, eller bare ”WoW” omtales som det største mmorp spillet noensinne (mmorp står for Massive Multiplayer Online Role Playing). Spillet er et onlinespill hvor du velger, kontrollerer og utvikler en karakter i en verden med mange tusen andre spillere. Spillet videreutvikles hele tiden videre av tusenvis av programmerere og andre av Blizzards medarbeidere. Dette gjør spillet helt ”up to date” og mer virkelighetsnært.

 

Spillet går også for å være utrolig avhengighetsskapende siden flere ting skjer på bestemte tider av dagen, og om du ikke spiller hele tiden går du uansett glipp av noe. Det finnes faktisk personer som lever av å spille! Spilling er altså en slags jobb, dette burde jo gjøre det mer akseptabelt.

 

De som spiller kaller det for sosialt, siden du ”møter” og ”blir kjent med” spillere fra hele verden. Vi utenforstående kaller det usosialt. Vi mener at du ikke blir kjent med folk du aldri har sett eller snakket med på noen annen måte en chatting via et spill! Om du derimot spiller med folk du faktisk kjenner, noe som ikke er så uvanlig blir det jo omtrent som å spille bowling eller å dra på kino.

 

World of Warcraft er kanskje det største spillet som noen gang er blitt laget, men det har sin pris. Selve spillet koster omtrent fire hundre kroner, noe som overhodet ikke er mye i seg selv. Men i tillegg til å måtte kjøpe spillet betaler du en månedsavgift på 79 kroner per måned (eller 800 kroner i året) noe som gjør at du må spille for ikke å tape penger. Når spillingen tas til det nivået at du må betale for det, ikke bare for selve spillet, men også for å bruke det blir det nok litt ekstremt for de fleste.

 

Men også for de vanlige spillerne går det an å tjene litt penger på spillingen vår, og dermed kompensere for utgiftene. Et firma som utvikler kommunikasjonsteknologi jobber for tiden med et program som skal fjerne VT’s (Ventrilo) monopol på nettkommunikasjon for spillere via mikrofon. Om du har tilhørighet i en gjeng, eller ”guild” kan du være med i en test av et slikt program. Det går over to måneder og du skal fylle ut fire spørreskjema. Etter de fire ukene får du utbetalt førti dollar (omtrent tohundrede og førti kroner). Det finnes også turneringer du kan være med på, selv om du ikke kan håpe på å vinne om du bare er en vanlig spiller. De som stort sett vinner disse turneringene er de som lever av det, populært kalt ”pro-gamere”.

 

Gjennomsnittsspilleren av World of Warcraft er 18 år gammel og med utdanning innenfor IT eller lignende.

Videre lar spillet deg tre inn i din egen verden hvor du hele tiden må passe på å forbedre og utvikle karakteren din. Du kommer helt oppi dette, blir fiksert på å hele tiden holde tritt med andre spillere. Om du ikke spiller er dag er noen kanskje bedre enn deg.

 

Om spillet utvikler ferdigheter er vanskelig å si. Om det i det hele tatt gjør det så må det være engelskkunnskapene og evnen til å resonere, dessuten skriveferdighetene dine.

 

Alt i alt er dette spillet vanedannende, morsomt og til tider sosialt.

 

Deretter kan vi ta en titt på et annet spill, et spill som ikke er online, men bare for deg selv. Alene.

 

Unreal Tournament.

Unreal Tournament er et spill i førsteperson. Det er også et skytespill. Spillet er gammelt faktisk flere år, og det er ikke så mange som vet om det og enda færre som faktisk spiller. Jeg er kanskje en av de få. Det har fire ”moduser” eller spillestiler du kan benytte deg av, i tillegg til en god del senarier. De fire er:

Deatmatch – Skyt først og spør etterpå.

Domination – ta kontroll over viktige steder og hold dem.

Capture the flag – ta motstandernes flagg og bring det til din egen base.

Assault – invader en base, deretter forsvar den.

 

Det som kan sies om dette spillet, i motsetning til World of Warcraft er at

- Det bygger opp reaksjonsevnen din.

- Det er ikke avhengighets skapende i det hele tatt.

- Om enn gammelt så er det morsomt.

- Du kan spille fem minutter eller to timer uten at det gjør så mye forskjell.

- Det kan faktisk være sosialt på linje med bowling eller fotball!

 

Det kan være sosialt i den forstand at du kan sitte sammen med en kompis å spille. Dessuten finnes det en LAN (Lokal Area Network) funksjon som kan benyttes. Dette spillet kan være like sosialt som et hvilket som helst annet spill, mindre avhengighetsskapende enn de fleste og ganske variert. Det utvikler reaksjonsevnen, datakunnskapene og evnen til å gjøre vurderinger raskt.

 

For å kunne skaffe seg et bilde av hva spilling egentlig er må man nok ha spilt en del selv. Du kan ikke bare stå på utsiden og snakke negativt om noe du ikke vet noe om. Jeg har møtt utrolig mange personer, også voksne mennesker som tror spilling fortsatt er på det nivået hvor du går bortover en 2d (to dimensjonal) gang og plaffer ned zombier! Men på samme tid finnes det voksne som er helt opphengt i spillingen sin. Jeg har eksempler fra min egen slekt; Søskenbarnet mitt er 26 år gammel, hun bor og jobber i Oslo med data og data teknologi. Hun og kjæresten hennes var og besøkte oss på hytta i sommer. Det eneste de gjorde var å ligge på sofaen med en eller annen maskin og spille mens vi andre laget middag og vasket opp! Dette er jo ekstremt, men like fullt fra vår hverdag.

 

En vanlig misforståelse blant voksne som selv ikke har vokst opp med data er at all bruk av PC (Personal Computer) er spilling! Dette er helt feil. Det finnes flere tusen chatte – kanaler og program som er mye mer brukt enn spill. Som eksempler har vi MSN- Messenger og Yahoo- Messenger. Disse er til sammen brukt av nesten halvparten av Norges befolkning, mens spillerne bare er omtrent en femtedel. Dette betyr jo at PC er brukt mer til chatting og arbeid enn spilling! Så hvorfor denne spillfikseringen?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Eivind
13.02.2007 18:39

Bra!
6
anbefalinger
Dette er en bra stil, men jeg synes ikke at en sekser hadde vært fortjent.
For det om du spiller Unreal Tournament, er det vel ingen grunn til å skryte det opp i skyene. Med det mener jeg å ikke prate om det som om det er bedre enn World of Warcraft eller et hvilket som helst annet spill for den del, for kunsten å skrive en god stil er å komme seg på avstand og skrive en subjektiv oppfatning, som om du aldri hadde spilt noen av disse spillene før.

World of Warcraft, Guild Wars og et hvilket som helst MMORPG er i seg selv mer sosialt enn et spill du spiller alene, med tanke på at de fleste bruker 80% av tiden sin på å spille det alene, uten en kamerat som sitter bak seg og prater med ham. For den del kan du jo sitte to personer foran skjermen på et hvilket som helst spill, World of Warcraft, Unreal Tournament eller et 2d spill der du løper gjennom en gang og skyter zombier.

Av de punktene som du nevnte i "Det som kan sies om dette spillet, i motsetning til World of Warcraft er at" mener jeg personlig at du kan spille i fem minutter eller to timer uten at det gjør noe forskjell. Det er vel rettere sagt det som er problemet med WoW, at du gjerne må spille i to timer per dag, at det skal være noe særlig vits, noe som igjen fører til at det blir avhengighetsskapende. Ellers mener jeg at WoW er et av de spillene som er mest utviklende, av dem som ikke er beregnet på det (som f. eks. Josefine-spillene som vi alle kjenner til).

For å si det på denne måten så er alle spill avhengighetsskapende, bare i forskjellig grad. WoW er et spill som er veldig avhengighetsskapende, og som du nesten aldri blir lei av. På denne skalaen tror jeg at Unreal Tournament kommer i øvre halvdel, men det er jo egentlig ikke så mye det heller i forhold til spill som WoW.

Om noen skulle lure så spiller jeg WoW selv, men som jeg sa tidligere i denne kommentaren (som er på grensen til en artikkel) har jeg prøvd å komme meg på avtsand og se på saken i et annet perspektiv, noe jeg tror jeg har klart bra. Og Unreal Tournament er sikkert morsomt det også  Smile :-\)

SoNnY
25.09.2006 13:55

Bra!
2
anbefalinger
BRA!!!

bra
08.11.2006 15:36

Bra!
2
anbefalinger
bra

Unreal Freak
03.03.2009 09:15

Bra!
0
anbefalinger
Det du skrev om unreal tournament er sant det er ikke så avhegig skapende som wow, men jeg blir likevel avhengig av det. For meg så blir spillingen på en måte kjøp og kast. Jeg kjøper spillet blir ferdig med det og deretter kjøpe en ny en.... Er det normalt???

Arthdan
10.12.2010 22:10

Bra!
0
anbefalinger
sorry for å si dette men før du skriver ting som dette bør du gjøre research. du kan rett og slett ikke si noe negativt om et spill du ikke har prøvd eller kjenner til, og om spill er avhengighetsskapende har også noe med personligheten til personen. for eksemplel en som blir mobbet på skolen og som føler seg utstøtt og mindre verdig enn andre vil da kunne bygge større selvtillit ved å spille et spill hvor han har sjansen til å ha en stor rolle, kort sagt en måte å føle seg viktig på.

Det med at du skrøyt en del av unreal turnament kunne du egentlig droppa. ingen vil lese en stil hvor man prekker ned på det andre gjør og priser det man gjør selv. det viser egentlig at du er lit avhengig av spillet også. og jeg sier bare at å sitte å spille singelplayer alene i 2 timer er mye værre enn å spille et MMORPG i 4 timer. for å være 100% ærlig ville jeg heller spillt WoW som er et spill med stor variasjon, med venner enn å spille skytespill hvor man skal gjøre det samme hele tiden.  Razz :-P

Det som Eivind skrev var veldig bra. du burde få inn det han sa. (han gir faktisk bedre og mer informerende kommentarer enn noen lærer som jeg noen gang har hatt xD)

Det jeg skrev nå var kanskje ikke den beste kommentaren noen sinne, men jeg ble bare lit iritert på at du skrev om ting du tydeligvis ikke kunne så mye om.

Kristian
14.11.2012 12:18

Bra!
0
anbefalinger
WoW er ikke et MMORP. Det er altså et MMORPG. Massive Multiplayer Online Role-playing Game. Gir ikke mye mening hvis det bare står MMORP  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews