Søk i stiler
 

Jo Nesbø og kriminalromene


Biografi og fakta om utgivelsene til Jo Nesbø.
Sjanger:BiografiLastet opp:21.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Jo Nesbø
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Jo Nesbø er født i Oslo i 1960, men flyttet til Molde som åtteåring.

 

Han er et multitalent som er mest kjent som forfatter og musiker, men er utdannet finansanalytiker og siviløkonom. Han var i tillegg en lovende fotballspiller.

 

Han er låtskriver og vokalist i et av Norges mest populære band: De Derre. De er kjent for sanger som "90-metersbakken", "rumba med Gunn" og kjempe hiten "Jenter".

 

Nesbøs litterære debut kom i 1997, Flaggermusmannen som debutboka het, ble en kjempe suksess, og han vant både Rivertonprisen og den skandinaviske Glassnøkkelen.

 

Kriminalromanene hans handler om den alkoholiserte og norske politimannen Harry Hole, som reiser rundt i verden og løser kriminalmysterier av norske personer. Han misslykes ofte privat og er stadig i konflikt med sjefene sine.

 

I Flaggermusmannen befinner Hole seg i Australia på grunn av et drap på en ung, norsk jente med B-kjendisstatus. Etterforskningen foregår i Sydneys bakgater med mange horer og halliker, transvestitter og langere. Han blir forelsket i den svenske bartenderen Birgitte og det går litt fram og tilbake med følelsene. Ur-befolkningen og deres undertrykkelse er et heftig tenma i boken.

 

I oppfølgerboken Kakerlakkene fra 1998, har Harry Hole så vidt kommet seg på norsk jord før han blir sendt til Bankok fordi den norske ambassadøren og tidligere Krf-politikeren Atle Molnes ble funnet drept på et horehus i den thailandske hovedstaden. Men i vesken til Molnes finner de pedobilder og det er en skandale som må unngås.

 

I Bankok blir han partner med den to meter høye betjenten Liz Crumley, hun er en av de merkelige personene du får møte i boken.

 

Denne boken fikk blandet kritikk. Noen roset han og sa han hadde klart å lage en god oppfølger oppfølger, mens andre gav han negative tilbakemeldinger.

 

Neste bok i Nesbø-samlingen er Rødstrupe fra 2000, som han fikk bokhandlerprisen for. I denne boken er Hole kommet hjem til Norge, og historien begynner med at han ved en missforståelse skyter en Secretservice-agent i forbindelse med president Clintons Oslo-besøk. For å dekke over saken blir han forfremmet til førstebetjent og overflyttet til Overvåkningspolitiet. Her får han snusen i våpensmugling med ledetråder til det nynazistiske miljøet i Oslo. Vi får også et innblikk i Harrys alkoholiserte liv og hans hyppige besøk på stamstedet Schrøder Restaurant.

 

I den fjerde boka Sorgenfri fra 2002 er hovedpersonen Harry forandret. Han er nå tørrlagt som alkoholiker, fått seg kjæreste og barn som han bryr seg om. Nå har han blitt en mer sårbar person, for nå har han nemlig noe å miste.

 

Romanen åpner med et usedvanelig brutalt bankran som ender i et drap. En filialsjef i Oslo-banken får 25 sekunder på å tømme minibanken. Han bruker seks sekunder for mye, og en ansatt blir drept.

 

Harry blir satt på saken sammen med den nyutdannede Beate Lønn. Under etterforskningen blir han samtidig lokket hjem til en gammel flamme, den mystiske og forførende Anna. Den kvelden ble det litt for mye å drikke for Harry, og når det ikke kunne bli verre så blir Anna funnet død i sengen.

 

Igjennom hele boken må han krige om kjærlighet, svik og hevn.

 

Marekors er den femte Hole-boken som kom i 2003. igjen er Harry på fylla, og forholdet til kjæresten er slutt. Hans overordnede har gitt han opp, og det er fire uker til han står uten jobb. Det står rett og slett dårligere til med Harry Hole enn noen gang før. Et siste oppdrag blir han tildelt og hans partner denne gangen er Tom Waaler, en han har hatt personelige problemer med.

 

En kvinne med avklippet pekefinger er funnet drept i Oslo. På åstedet er det risset inn et marekors. Flere kvinner blir drept, flere marekors og jakten på en seriemorder er i gang.

 

I den til nå siste Hole-boken Frelseren fra 2005, skriver han mye om tro og religion.

 

Det er julestemning og tid for Frelsersarmeens julekosert i Oslo. Plutselig høres et skudd og en av armeens soldater blir drept. Noen år seinere blir Robert Karlsen drept mens han står med innsamlingsbøsse. Det vi får vite er morderens bakgrunn og opphav, men hvem som har bestillt draptet får vi ikke vite.

 

 

Andre utgivelser

 

Rom for alle

I Rom for alle møter du tretten ansatte og frivillige i Kirkens Bymisjon. Mange av dem jobber tett innpå liv og død. Boka handler om de som gjør alt for at de vanskelig silte skal ha det bra. Det er intervjuer med mange ansatte f.eks: gatepresten Odd-Cato Kristiansen.

 

Stemmer fra Balkan

Stemmer fra Balkan er en bok sammensatt av mange norske forfattere der de skriver om krigen Norge deltok i, i Serbia i 1999.

 

 

Forfatterskap

 

Kriminalromaner med Harry Hole

- Flaggermusmannen (1997)

- Kakerlakkene (1998)

- Rødstrupe (2000)

- Sorgenfri (2002)

- Marekors (2003)

- Frelseren (2005)

 

Annet

- Stemmer fra Balkan(1999)

- Karusellmusikk: Noveller (2001)

- Ekte nestekjærlighet (2005)

 

Di Derre

- Den derre med De Derre (1993)

- Jenter & Sånn (1994)

- Gym (1996)

- Slå meg på (1998)

 

Priser

- Rolv Gammeleng-prisen fra Norsk Musikerforbund, 1996

- Rivertonprisen for flaggermusmannen, 1998

- Glassnøkkelen for flaggermusmannen, 1998

- Bokhandlerprisen for Rødstrupen, 2000

 

Jo Nesbøs skriveteknikk

Nesbø skriver "spenstige" historier i et lukket miljø, med spennende og variert persongalleri, med mennesketyper som man kan kjenne seg igjen i på godt og vondt.

 

Det er historier om kjærlighet, misunnelse, desperasjon og samhold.

 

I nesten alle krimbøkene hans blir ikke løsningen avslørt før siste setning er srevet. Slik holdes spenningen igjennom hele boken.

 

Mange mener at Jo Nesbø kan bli den nye Knut Hamsund eller noe lignende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

madelenar
18.02.2019 09:46

Bra!
48
anbefalinger
Add: madelenar på snapp for hef10 bilder;P

i fuq you b itch
18.02.2019 09:41

Bra!
34
anbefalinger
NRK.no

marius
11.02.2007 22:35

Bra!
31
anbefalinger
du må lese bøkene før du kan skrive hva de handler om.. det du skriver om "frelseren" er helt feil...

Bla
07.01.2008 21:35

Bra!
13
anbefalinger
Hvem som bestilte drapet får vi ikke vite...? Øh. Joda.

not good..
29.10.2007 15:33

Bra!
9
anbefalinger
hadde muligens vert en fordel om du faktisk leste bøkene før du legger ut om dem ..? mye om tro og religion ?? tror ikke det nei!25.04.2008 19:35

Bra!
8
anbefalinger
Masse copyvio her, og du har definitivt ikke lest bøkene... Pretty bad.

dfgtyui
05.11.2008 22:36

Bra!
8
anbefalinger
HAN FLYTTET TIL MOLDE SOM SEKSÅRING


12.02.2008 09:34

Bra!
6
anbefalinger
Du har vel ikke tenkt å legge ut kilder? ^^

kariusogbaktus
16.11.2008 19:31

Bra!
5
anbefalinger
Litt dumt at du ikke legger til noe kilder. folk kan ikke bruke dette som inspirasjon for vi vet jo ikke om det er sant det du skriver. Pretty bad

Andreee
26.02.2009 17:44

Bra!
5
anbefalinger
Helt greit skrevet, men som de andre har sagt, virker det som om du ikke har lest bøkene. Også litt dumt at ikke legger ut kildene.
Det er bare ett par små feil, i marekors er det ikke flere kvinner som blir drept. Det er flere mennesker. Både kvinner og menn
Og vi får vite hvem som bestilte drapet i Frelseren.

til magnus; Informasjonen om rødstrupe (ikke rødstruMpe) er korrekt. Du blander med Sorgenfri.

Bare du retter opp de små feilene som avslører "copy & paste" så er det bra.

til not good.. ; Frelseren handler ikke direkte om tro og religion, men det er helt klare temaer om du leser boken!

Yngvild
25.10.2010 11:52

Bra!
3
anbefalinger
i frelseren er det mye tro og religion da, stfu !!!!

....
03.05.2011 09:59

Bra!
3
anbefalinger
@''magnus'': Det er riktig det som står, det er i Sorgenfri det er bankran og ''jobbing med Beate'' som du sier.

Tom
14.05.2014 09:49

Bra!
3
anbefalinger
6 paragraf siste setning: hva i all verden er 'tenma'?

erik
20.01.2014 16:37

Bra!
2
anbefalinger
likte ikke at det ikke var kilder


06.02.2014 14:25

Bra!
2
anbefalinger
I love june and the beatiful nesbø

Endre "The Bean"
07.04.2014 13:12

Bra!
2
anbefalinger
Jeg likte denne her jeg. Skunkemannen.

hjh
18.02.2019 09:49

Bra!
0
anbefalinger
i like pssi


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews