Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Foto

Foto

Litt forklaring for å få gode bilder.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
20.03.2006


Viktige elementer som skiller et bra bilde fra et strålende bilde:

 

Lys:

 

Når du tar et bilde vil du gjerne at personens personlighet og utstråling visses. Lys spiller derfor en viktig rolle. Dette er en av de største utfordringene en amatør fotograf støter på. Det avhenger også hvilke type bilde du ønsker å ta. Lyset treffer slik at f. eks nesen blir tydelig. Motlys kan være vanskelig å få til. Hvis solen er i ryggen til personen du skal ta bilde av, vil som oftest kameraet gjøre bildene mørke ved å sette ned lukkertiden siden lysmengden er så stor inne i kameraet. Du har sikkert tatt sånne bilder selv og vet at motivet blir skyggelagt og mørkt.

Tips: En måte å fikse på dette er å bruke blitz som utfyllingslys. Blitzen vil da lyse opp personen eller motivet og bakgrunnen vil da se normal ut.

Tips: Siden lyset spiller en så stor faktor er det viktig å passe på. Hvis du ikke finner noe bra lys inne kan det være lurt å ta bilder utendørs på overskyet dag.


 

Forskjellige typer bilder:

 

Svart/hvitt: Veldig bra om du vil fange det naturlige. Her skaper skyggene og øynene bildet. Bilder i denne sjangeren skal helst ikke være så rotete.

Jordfarger/Sepia: Bildene blir også her naturlige. De ser rene og ærlige ut. Viktig at lyset er riktig, skyggene skaper også her liv i bildet.

Normalt: Her er det fargene som skaper bildet. Hvis du tar av en solnedgang/oppgang er det lurt å ha farger. Sammensetningen av fargene gir helhetsinntrykket.

Tips: Hvis du har f. eks photoshop på PC-en kan du fikse på bildene senere. Dette er å anbefale.

 

Vinkler:

 

Se ned på motivet: Dette har den funksjonen av at folk ser mindre ut og du er den overlegne. Den kan også gi oversikt hvis det er en menneske mengde.

Se opp på motivet: Motivet ser overlegen ut og alle andre virker mindre.

Bare f. eks munnen eller øynene: Kan gi en stilig effekt. Bildet er veldig fokusert og dette kan virke spennende for de som ser bildet.

Rett forfra: Personen på bildet er på lik linje som deg selv. Dette er nok den mest brukte vinkelen, men kanskje ikke den beste. Vær litt kreativ for denne vinkelen kan bli kjedelig. Ta gjerne fra siden.

Tips: De forskjellige vinklene forandrer på lyset. Prøv deg fram og du opplever at bildet forandrer seg fra hver gang.

 

Ta bilder:

 

Gå nærme: Det er viktig å gå nærme. Selv om motivet er tydelig på ”øyemål” er det kanskje bare en liten prikk på bildet ditt. Derfor ikke vær redd for å gå for nærme. Blitzen har heller ikke utrolig lange rekkevidde, noe som er viktig å huske hvis motivet skal taes bilde av i tussmørket.

Få med hele motivet: Ingenting avslører en dårlig fotograf mer enn et avkappet hode og en halv person på et gruppebilde. Bruk heller den tiden du trenger å flytte på personene. De er bevegelige så bare kommander. Oppfordr personer til å stå tetter sammen.

Vær kreativ: Ikke bare stå rett opp og ned når du tar bilder. Stå gjerne på en stol og få personen(e) til å se opp på deg. Noen ganger kan det hjelpe og sette seg ned på kne. Vær kreativ, men husk å få med motivet.

Naturlig: Uttrykkene til personen du tar bilde av er avgjørende for hvor bra bilde blir. Derfor er det viktig at uttrykket ikke ser falskt ut. Få gjerne personen til å snu seg bort en stund for så å ta bilde av personen i det han eller hun snur seg tilbake.

Øye for øye: Øyer er speilet til sjelen sies det og er derfor et viktig element når du skal ta bilder. Uansett hvilken vinkel du senere ser fra kommer øyene på bildet til å følge deg.

Forenkl bildet: Ikke ha med mye unyttige gjenstander. Rydd gjerne bort rot og gjør det enkelt. Hvis det er for mange små motiver med i bildet kan det være vanskelig å se hovedmotivet.

Uskarpe bilder: Ingenting er mer irriterende enn når du tar et bra bilde og oppdager at det blir uskarpt. Grunnen er som regel fordi vi beveger på kameraet når vi trykker på utløseren.

Blitz: Blitz er veldig greit å bruke innendørs. Det lyser opp og gjør bilde skarpt. Samtidig kan det være litt stilig uten blitz, men vær litt forsiktig her for bildet blir fort uskarpt.

Farge refleks: Sterke klare farger reflekterer lys. Sterkt blå, røde eller gult reflekterer unaturlige farger på ansiktet til modellen din. Unngå reflekterende strandmadrasser, biler o.l.

Frysing av motiver i bevegelse: Hvis et barn f. eks hopper på en trampoline er det lurt å trykke på utløseren før barnet er på vei ned igjen.

Zooming: Dette er en spennende teknikk. Hvis lyset er bra kan du zoome mest mulig før du tar bildet. Da blir bakgrunnen enda mer uskarp og personen blir skarpere. Bør ikke brukes når det er mange personer på bildet.

 

Det viktigste rådet: Pass på at fingrene ikke er foran linsen;) Det kan jeg garantere deg aldri blir et spennende bilde.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil