Søk i stiler
 

Knuter


Kåseri om hverdagsproblemer. Skrevet i 10. klasse.
Sjanger:KåseriLastet opp:15.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdier
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHver dag består av små og store utfordringer, små og store hverdagsproblemer eller knuter. På skolen er norsk, engelsk, og matte dagens problemer.

 

Vi må kjempe oss gjennom tykke bøker med vanskelige matteoppgaver og verb. Er det noe menig i dette? Jeg reiser kanskje en sjelden gang til utlandet, men da jeg trenger ikke å kunne flytende engelsk. Og når får jeg bruk for å kunne forskjellen på a- og e- verb. I samfunnsfag og naturfag tar vi nytte av kunnskap, men det gjør vi ikke i norsk og engelsk. Matte kan være nyttig, men hva er vitsen med 200 sider med matteoppgaver når vi egentlig bare trenger 10-20 sider med mattefakta? Kunne vi ikke hatt noe mer interessant stoff på skolen? Det er jo nærmest tåpelig å sitte å pugge sterke og svake verb.

 

Det finnes to typer problemer, store problemer og små problemer.

 

De store problemer er for eksempel, det begynner å brenne i huset ditt, du knuser en rute, en bombe utløser et massemord. Små problemer er litt mindre «alvorlig konsekvens» problemer som for eksempel matteoppgaver, flis i fingeren. Altså du får en liten knute på livet. Alle ting man gjør får konsekvenser, enten på en positiv eller negativ måte. Alle de tingene som får negative konsekvenser er problemer som blir løst av oss mennesker. Mange har jobb som problemløsere. De som sitter og skal selge produkter og tjene penger må løse problemet eller spørsmålet «Hvordan gjøre dette produktet attraktivt og få det til å selge?». Det er en av de problemene folk har i sin hverdag.

 

Noen ganger får vi litt større knuter på tråden, altså de små problemene i livet blir store. Det kan være for eksempel at kaninen din dør, eller kanskje verre at bestemoren din dør. Da får du plutselig 2-3 fridager, og du må i kjedelige, triste begravelser. Men i tillegg må du ta igjen den undervisningen du mister.

 

Men det finnes også andre hverdagsproblemer som for eksempel gruppe press. Når jeg snakker om gruppepress, tenker jeg på økonomiske problemer som kan føre til kriminalitet. Ungdomskriminalitet står det mye om i avisene for tiden. Men kan ikke ungdommene skaffe seg en jobb og tjene penger og unngå dette presset?

 

Joda, det kan de men de gidder ikke. Ungdommer som ikke gidder noen ting, er et samfunnsproblem. Slappe jækel unger som ikke gidder og gjøre leksene sine. Det er da dumme foreldre og politikerne kommer inn i bildet, med dumme argumenter som for eksempel, «Vi hadde det mye verre før i tiden, da måtte vi streve for å få mat på bordet».

 

Jeg mener verden har kommet så langt i utviklingen at vi ikke burde sammenlikne dagens ungdom med fortidas ungdom. De «gamle dagers» hverdagsproblemer er ikke nåtidas hverdagsproblemer. Nå har vi problemer som at Playstation eller datamaskinen ikke virker. Men før hadde de det mer slik: «Å nei, jeg ødela sleiven til mor». Jeg vil bare vise politikerne at de må skille mellom fortid og nåtid.

 

Et annet problem hos ungdom er mobbing. Vi leser i tekstheftet til denne avgangsprøven om en gutt som har problemer, han blir mobbet. Han prøver å komme seg ut av problemet med å ta med seg en kniv for å være forberedt til å ta mobberne. Men har ikke mot til å ta den frem når han kommer i kampens hete. Dermed må taper han. Han tenker ikke over at han må løse dette problemet. Men kanskje han burde prøve på det.

 

Men hvor i verden er det ikke problemer? I hele verden skjer det noe hele tiden, og det oppstår problemer hele tiden. Hvert sekund oppstår det titusener av problemer.

 

Religion, krig og fred i verden er et stort verdens problem. Folk som dreper hverandre fordi de påstår gud har gitt de et eget land. Jeg er ateist, jeg tror ikke på noe Gud. Jeg tror at det er tilfeldigheter for at vi er her på jorden. Grunnen til at vi har religion, er fordi de ble stilt spørsmål om hvorfor vi lever her. Dermed ble det diktet opp fortellinger om hvorfor vi er her. Jesus kan ha vært en mann som ville at folk skulle tro det samme som ham. Noen religioner er aggressive og noen er det ikke. Du kan kanskje si at religion er en stor knute i samfunnet, det kommer aldri til og bli enighet rundt spørsmålet om hvem som har den «riktige» religionen. Muslimene tror på profeten Mohammed. Men jeg tror at jeg kan med sikkerhet si at muslimene kommer til og få den vanskeligste knuten å løse av alle religioner.

 

Er det rart det er krig i verden?

 

Hva gjør vi mennesker for å løse våre problemer? Det er mange forskjellige måter å løse problemene sine på. Mange begår selvmord, da slipper de å tenke på de problemene de hadde, for eksempel spillegjeld. Tenk deg at du har en familie, kone og to barn og du er spilleavhengig. Du får spillegjeld og velger å ta ditt eget liv. De fleste tenker «Jeg blir kvitt dine problemer og familien får det bedre». Men i realiteten er det det motsatte som skjer. Familie faller i sorg og får en spillegjeld, mens du forsvinner i graven.

 

Andre måter å løse problemer er å være ærlig med seg selv og andre. Da kan du få hjelp av andre og du sitter ikke med så mye ansvar lenger. Det hjelper på. Personlig pleier jeg å bruke alternativ to.

 

Min konklusjon av hverdagsproblemer er at «de vil alltid være der, og du blir aldri kvitt dem».


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.27.03.2006 20:34

Bra!
3
anbefalinger
Takk... Hjal meg med en stil Very Happy :-D

SkSuck
25.04.2006 09:26

Bra!
3
anbefalinger
Fantastisk! Vi har samme oppgave om den gutten med kniven! suuupert Wink ;-\)

lei av å pugge
05.11.2006 11:29

Bra!
3
anbefalinger
takker for inspirasjonen^^ har en nyno opg. om knuter så fant noen ideer her(: og til ahan... det høres ikke akkurat som om du vet hva du prater om=P "jeg kjenner noen som sier atte de som..." det vakke det mest overbevisende argumentet du, ehe. dessuten..fyren skriver jo en oppgave om knuter og uenighet og spørr om det rart atte det blir krig i verden, da var det litt ironsik svar å skjelle han ut  Razz :-P

ahan...
27.09.2006 17:42

Bra!
2
anbefalinger
før man skriver noe bør man passe på å skrive oversiktlig...det jg ik skjønte var der u skrev " at muslimene kommer til å få dn vanskeligste knuten å løse av alle religioner" hva mener u md d???hvis u mener Islam r dn vanskeligste religionen, syns jg d r rart..for jg er en agnostiker, mn har mange venner fra fra forskjellige kulturer å sånt og de har fortalt mg at muslimer som gjør mye galt er ik muslimer de bare kaller sg d. De hakke peiling på hva Islam egentlig r...Hvis man studerer Islam r den veldig lett å forstå, mn begynner man å studere finner man masse foskjellig. Før skulle Judas lixom være forrederen, mn nå skal man plutselig lese Judas evangeliet osv.. rart...kanskej KNUTEN ligger der!!!

Meg
12.03.2007 15:19

Bra!
2
anbefalinger
VI skal ha tentamen om knuter, og lærern vår sa at hun hadde googla knuter for å se om det kom noe spennende, men så sa hun at det bare kom et dårlig kåseri herfra  Razz :-P

håpløs prøve
05.03.2008 18:13

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe. som de fleste her har jeg tentamen(skrivedag i følge læreren) om knuter. fikk noen ideer og kan komme til å referere herfra. masse godt.

hater å være pirkete, men i et kåseri skal du overlate konklusjonen til leseren. står i hvertfall det i læreboken. utenom det var det bra.

tentamen
20.11.2006 17:31

Bra!
1
anbefalinger
takk, men du bør rette noen settninger. retsen var bra borsett fra det med muslimene

tentamen
11.12.2006 19:50

Bra!
1
anbefalinger
takk før hjælpa  Smile :-\)

tom for ideer
27.03.2006 20:33

Bra!
0
anbefalinger
takk for inspirasjon, selv om teksten din kunne vært bedre..

Andrea
30.11.2006 16:33

Bra!
0
anbefalinger
hehe me sg a ha same prøven i mårå me...... Confused :-\?

meee
14.02.2007 18:46

Bra!
0
anbefalinger
Den var bra  Wink ;-\) men hva fikk du på den? gørr bra skrevet!  Very Happy :-D

Sonja
01.12.2008 12:29

Bra!
0
anbefalinger
Bra skrevet  Wink ;-\) hjalp jo litt til tentamen ; o

Frida
16.11.2009 17:27

Bra!
0
anbefalinger
Jeg trenger hjelp! Knuter i livet.. Noen som vet noe?

Larsi
31.05.2010 11:49

Bra!
0
anbefalinger
skal ha tentamen i morra hvor jeg kan velge hva jeg skal skrive om og hvilken sjanger med temaet knuter.
Skal memorere dette  Smile :-\)

the man
07.03.2013 10:12

Bra!
0
anbefalinger
dette suger

jag ar rolig
08.11.2017 15:54

Bra!
0
anbefalinger
detta var inte serlig bra, jag tyckar du konne gjort detta betre


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews