Søk i stiler
 

Spiseforstyrrelser


En liten artikkel om spiseforstyrrelser, med anoreksi som hovedpunkt.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:05.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookSpiseforstyrrelser er psykiske lidelser. En person med spiseforstyrrelser har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også egne tanker og følelser ovenfor kropp, vekt og utseende. Spiseforstyrrelser er ikke enten eller. Du er ikke absolutt frisk eller absolutt syk. Det er flytende overganger fra det friske og sunde til deg alvorlig syke.

 

Den mest vanlige formen for spiseforstyrrelser er å sulte seg, for å gå ned i vekt, men mange opplever etter hvert at de ikke klarer å spise. Fanget av situasjonen spiser de stadig mindre. De mister kontrollen. Det som skjer er at man ser forvrengninger av seg selv, man ser ikke at man er direkte avmagret, men man ser seg selv som stor og tykk. En anorektiker for eksempel tenker på mat og kalorier nesten hele tiden. De fleste utvikler anoreksi i tenårene, men noen går inn i anoreksi i senere alder, gjerne i forbindelse med at det skjer dramatiske ting. Som det å få barn, skilsmisse, oppleve dødsfall, bli misshandlet osv. Etter hvert blir det vanskelig å opprettholde den strenge kontrollen over matinntaket, og en del av dem som har anoreksi kan etter hvert gå over til bulimi eller overspising.

 

Det er tre handle måter for mennesker med spiseforstyrrelser.

 

Nekteren: Nekteren lukker munnen. Ofte benekter hun at hun spiser for lite. Hun kan ha en opplevelse av at hun faktisk spiser nok, slik hun kan ha en opplevelse av å være stor. Hun blir engstelig ved å ha mat i magen, ved å gå over et minstemål ”tillatt” mat, og ved å få i seg ”forbudte” matvarer.

 

Overspiseren: Overspiseren mister kontrollen over inntaket. Hun kan planlegge sine overspisinger som et ritual med faste regler, klær, stearinlys etc. Eller det kan være svært impulspregete, som å spise rett fra dypfrysere. Hun fyller seg selv til randen, og vel så det. I kjølevannet av slike episoder følger ofte skam og selvforakt.

 

Renseren: Renseren er svært ofte en oppkaster. Hun kan sette på høy musikk umiddelbart etter måltider. Eller hun setter på dusjen eller springen. Og så tømmer hun ut det hun har fått i seg, stort sett ved å føre fingeren ned i halsen. Men renseren kan også være en som faster. Eller hun overtrener. Eller hun renser seg gjennom massivt bruk av avføringsmidler.

 

Den mest kjente spiseforstyrrelsen er Anoreksi, den andre som også er meget kjent, er Bulimi.

 

Anoreksi:  Anorexia er et gresk ord som på norsk betyr ”manglende appetitt”. Legene kaller det Anoreksi. Anoreksi er en lidelse av mangel på appetitt, mange anorektikere får også nervøse depresjonstilstander, og kan gi et helt særpreget sykdomsbilde med næringsvegring og svær avmagring.

 

Anorexia Nervosa, nervøs avmagring. Det er en lidelse der pasienten er avvisende til å holde kroppsvekten normal i forhold til alder og høyde. Det er en intens frykt for å legge på seg, og for fedme. Kroppsoppfatningen er forstyrret slik at pasienten ikke merker at den er avmagret. Sultfølelse kjennes ikke og man kan mene at kroppen er stor og stygg og feit selv om den for andre, åpenbart er alt for tynn. Dødsfall forekommer hos noen.

 

90% av de som rammes av Anoreksi er jenter i tenårene og unge damer. Jenter og damer i miljøer med sterk fokusering på disiplin, kropp og figur (dans, ballett, modell, idrett) er særlig utsatt.

 

Bulimi: Bulimi er hyppige episoder med overspising, (altså går det under ”overspiseren”), det vil si store mengder mat eller godterier, kombinert med metoder for å drive kaloriene ut igjen. Disse metodene kan være oppkast, faste, hard fysisk trening, avføringspiller eller andre legemidler. En bulimiker kan være både tynn, tykk, eller normal vektig. Flere vil kjenner igjen situasjonen hvor den plagete alltid går på badet etter et måltid.

 

Behandling: Også i tidligere stadier behandler både anoreksi og bulimi best av spesialister. Behandlingen er veldig forskjellig, men den ansvarlige legen snakker alltid med pasienten om hennes sykdom og hjelper henne med å velge en passende kroppsvekt. De blir deretter enige om hvilken kost det er best å spise. Under sykehusoppholdet får hun også psykoterapi, og under en del av behandlingen er jentas foreldre til stede. Jo mer åpent hun taler om sine egne og familien problemer – problemer som foreldrene ikke vet noe om – jo lettere er det å løse dem.

 

Bøker som handler om spiseforstyrrelser er for eksempel ”Månefeen” av Kjersti Scheen og ”Ansikt til ansikt” av Sandra Glover. Dette er to bøker om spiseforstyrrelser, begge om piker med anoreksi.

 

”Månefeen” handler om ei jente som trener for mye, hun slutter å spise, og lurer moren med vekten ved å drikke mye vann før hun går på vekten. Dråpen som fikk henne til å miste overgrepet var flere ting, blant annet at gutten hun var forelsket i overså henne, at svømmelæreren kalte henne småfeit og sånne små kommentarer som virkelig gikk inn på henne. Hun sluttet å spise, satte opp kalori tabell og raste ned i vekt. Hun klarte etter hvert å komme over sykdommen, og alt ender godt.

 

”Ansikt til ansikt”, handler om jenta Adelle som er kjempe tynn, og direkte avmagret. Hun ser etter hvert et ansikt i speilet hun arvet av mormoren, og det skremmer henne. Hun blir helt avhengig av dette ansiktet og det styrer henne, hun mister kontrollen. Hun slutter å spise, og sier alltid nei takk til tilbud om mat eller godteri. Hun går i store klær, for å vise det hun selv ser på som fett. Hun havner på sykehus etter hvert, og hennes nye og eneste venn, Naomi, støtter henne gjennom hele prosessen.

 

Kilder: Internett, ”Månefeen”, ”Ansikt til ansikt”, leksikon.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

anoreksijenta04
02.01.2017 14:47

Bra!
13
anbefalinger
eg har spiseforstyrrelser fordi eg liker ikke feite folk. det er ikke noe gale med å spy opp maten når du er ferdig med den visst det gjøre deg glad. SLUTT Å ANOREKSI DISKRIMINER28.05.2006 20:45

Bra!
4
anbefalinger
Chris -.- herregud du må da ikkje vere tjukk eller tynn for å skrive om spiseforstyrringar berre blåst i hove for å skrive noko som det. Veldig fin oppgåve Dragwena  Smile :-\)17.05.2006 19:08

Bra!
2
anbefalinger
Hei, ja. Ja, det var lettest. Kan en del om det, ikke av egne erfaringer men via andres. Lest en del bøker om det og, så, kan stoffet. Lett oppgave. ^^, ... Du tipper jeg er sumo bryter? Ja, du tror jeg er feit? Glad to hear. Oo28.05.2006 20:48

Bra!
2
anbefalinger
Chris -.- herregud du må da ikkje vere tjukk eller tynn for å skrive om spiseforstyrringar berre blåst i hove for å skrive noko som det. Veldig fin oppgåve Dragwena  Smile :-\)25.09.2006 18:43

Bra!
2
anbefalinger
Jeg skriver hun fordi det var hun i eksempler, fordi det er oftest hun, fordi det ble sånn. :]

sjekk www.settgrenser.no der ser du at 50% av alle 15 årige jenter ønsker å slanke seg, slanker seg eller har slanka seg. det er et ekstremt høyt tall. det står også hvor mange som lider av spiseforstyrrelser og slikt, og jentenes tall er betydelig mye høyere enn guttenes. derfor har jeg også valgt å bruke hun.

LilleTrille
18.09.2006 18:39

Bra!
1
anbefalinger
hmm.. veldig bra skrevet, men åffer skriver du "hun"? jeg vet det er for det meste jenter som har spiseforstyrresler, men det er jo faktisk også gutter som får det da! men asså som sagt, bra skrevet!

Helene
17.01.2007 15:04

Bra!
1
anbefalinger
jeg har veldi mye spiseforstyrelser

Ida
23.04.2008 12:55

Bra!
1
anbefalinger
Herregud.... Jeg skriver om det no, vi skal skrive fag artikkel om det. Så man må jo ikke ha en grunn for å skrive om det. Gud...29.05.2006 18:48

Bra!
0
anbefalinger
Haha, takker.  Razz :-P

Arja
03.12.2012 00:38

Bra!
0
anbefalinger
Kan jeg låne denne til muntlig framføring, det er en veldig bra artikkel, og læreren sa at vi skulle ikke skrive noe nytt, men finne en artikkel vi syntes vare bra skrevet og la fram fint stoff, så denne er jo helt PERFEKT og hun kommer til å lese den, hvordan du har skrevet den og synes den er helt GENIAL!  Smile :-\)

Josefine R.D.
19.01.2017 13:13

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra tekst

Tia
18.10.2017 20:42

Bra!
0
anbefalinger
Jeg har spiseforstyrrelser  Sad :-\(


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews