Søk i stiler
 

Kjønnsroller


En kronikk over kjønnsrollene i dagens samfunn. Hvem er mest verdt, kvinner eller menn?
Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Likestilling
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet finnes store forskjeller i samfunnet, mellom svart og hvit, ung og gammel og ikke minst mellom kvinner og menn. Det er ofte vanskeligere for kvinner enn menn å få seg jobb og det er oftest kvinnene som er hjemme med barna. Hvorfor er det sånn, og skal det egentlig være sånn?

 

Normer

Tenk på en spiller på det norske landslaget i fotball, før du leser videre. Hvem var det? John Carew, Morten Gamst Pedersen eller kanskje John Arne Riise. Hvorfor ikke Solveig Guldbrandsen? Jo, fordi hun er kvinne. Man tenker automatisk på menn ved for eksempel spørsmål om fotballspillere. Av 10 spurte, svarte 9 menn. En spurte om jeg mente kvinner eller menn. Når man ser sport på TV er det det norske landslaget i fotball og det norske kvinnelandslaget det er snakk om.

 

Hvis man snakker om boksing eller basket, vil også de fleste tenke på menn. I de fleste sporter er mennene ”norm”, det vil si at hvis man ikke oppgir noe kjønn, er det menn det er snakk om. Det finnes likevel sport hvor kvinnene er norm, for eksempel ridning. Hvorfor er det sånn? Kvinnelandslaget i fotball er jo bedre enn herrelandslaget og av norske ryttere er det menn som gjør det best. Grunnen er tradisjoner.

 

I mange år har det vært mennene som har drevet med fotball og derfor får de mest oppmerksomhet, mens damene som er blant de beste i verden bare nevnes hvis det skjer noe stort. Man forventer at menn skal spille fotball og kvinnene ri.

 

Et annet eksempel på mannlig norm er ordene: ”Man gjør”. Man bruker nesten aldri uttrykket ”en gjør” og hvis du sagt ”dame gjør” om en mann hadde han bare sett rart på deg. Bare hittil i denne teksten har jeg brukt ”man” som en felles betegnelse 5 ganger og aldri ”en gjør” eller ”dame gjør”.

 

Det finnes ikke noe mekkegen

På mange hold støter man på meninger om at menn og kvinner alltid har vært på en bestemt måte. At det ligger i naturen og biologien. Kvinner skal ta seg av barna, for det er mest naturlig, og menn skal ha makt og penger. Det er ikke bare privatpersoner som har disse meningene, men også forskere. Eller rettere sagt: Enkelte forskere søker aktivt etter bevis for å vise at menn og kvinner fungerer forskjellig.

 

Ofte er det underlige undersøkelser. En klassisk variant er å stille en gruppe kvinner opp mot en gruppe menn og teste intelligensen deres. Det blir naturligvis sånn at den ene gruppen vinner over den andre. Slik ville det også blitt om man stilte Oslo-folk opp mot bergensere eller hip-hopere mot indiekids. Dessuten er det jo slik at personene som blir undersøkt og intervjuet, er formet av det samfunnet vi lever i. Hvis man foretar en undersøkelse som viser at menn er bedre enn kvinner til å mekke biler, avhenger resultatet selvfølgelig at man får lære å mekke biler, ser det som sitt ansvar og blir oppmuntret til det. Det beviser ikke at man har et spesielt mekkegen.

 

Det er også vanlig at man måler og undersøker hjerner og skaller i håp om å finne ulikheter. Det har man gjort i mer enn hundre år. Undersøkelsesmetoden hadde sin storhetstid under nazismen da man ville vise den ariske rases overlegenhet. Det gjør man naturligvis ikke lenger. Men å bruke metoden for å finne forskjeller mellom menn og kvinner synes fremdeles å være akseptert. Man stiller ikke menn opp mot kvinner og forsøker å finne forskjeller uten grunn. Det er noen som betaler for forskningen. Og hvis man vil finne noe, er det ikke spesielt vanskelig å gjøre det.

 

Man overøses ustanselig av forskningsresultater som strider mot hverandre. Neste gang du leser: ”Forskere har bevist at kvinner er bedre til å vaske opp enn menn”, skal du være kritisk. At kvinner generelt er bedre til å vaske opp, stemmer sikkert, men det er likevel ikke ”naturlig” eller ”biologisk”. Det bare fordi kvinner generelt vasker opp mer enn menn fordi det forventes av dem. Forskjellene er større mellom individene enn menn og kvinner. Idealene og forventningene er ikke evige, og det er ikke Gud eller naturen som bestemmer hva som er mannlig eller kvinnelig. I så fall er Gud veldig ubesluttsom, og naturen har problemer med å bestemme seg.

 

Men jeg vil ikke miste makten

Det finnes menn som går rundt og er redde for likestilling fordi de ikke vil miste makten sin. De vil fortsette å ha alle fordelene de har som menn, og de blir aldeles kalde i kroppen når de tenker på hva likestilling vil innebære. ”De kommer til å ta fra meg jobben og sette meg foran komfyren.” Fyren har misforstått det meste. Likestilling innebærer ikke at kvinnene skal ta over. Det innebærer at både menn og kvinner blir sett for sine egenskaper og kvaliteter i stedet for å bli bedømt etter kjønn. Den bekymrede mannen ville snarere få det bedre på arbeidet fordi personalet ville bli mer kompetent, ettersom man ville bort ifra kjønn ved ansettelser.

 

Ettersom mange engster seg, skulle det bety at de er livredde for å leve livene sine slik som kvinnene gjør. I stedet for å avfeie likestillingstanken, burde de ønske den velkommen, ettersom selve ideen er å fjerne det verste ved å være mann og kvinne. Likestillingen ville også være til hjelp for guttene. Menn og kvinner må aldri bli to stridende parter som misforstår hverandre med hensikt og forsøker å glemme hverandres språk. Det er ingen grunn til å strides.

 

Forandring fryder

Vi har den vidunderlige friheten til å kunne forandre. Gjennom å våge å være oss selv, kan vi også forandre andre. Vi trenger ikke være som foreldrene våre, og det er ingenting som sier at vi må leve opp til falske medieidealer. De usynlige reglene om hvordan vi skal være, etter hvilket kjønn eller hvilken hudfarge vi har, kan vi rett og slett bare drite i. Når noen sier at du skal være på en bestemt måte fordi du er jente eller gutt, skal du bevise det motsatte. Vi skal være annerledes, og vi skal være tvert imot.

 

Kjønnsroller og arbeid

Når du skal søke jobb har kjønnet ditt dessverre mye å si. Det er ofte lettere å få jobb hvis du er man, enn hvis du er kvinne og menn får mye bedre betalt. Det positive er at det de siste tiårene har blitt mange flere kvinner i arbeid og det er nesten like mange kvinner som menn i jobb. Men det betyr ikke at de får de samme vilkårene. 3. kvartal 2002 tjente menn gjennomsnittlig 28 581 kr i måneden, mens kvinnene tjente 24 587, ca 4 000 kr mindre. I tillegg er ¾ av alle deltidsansatte kvinner.

 

Kvinner og menn velger dessuten forskjellige yrker: Mens mennene velger yrker som håndverker, lederyrker og jordbruk, er det mange flere kvinner innen undervisning og helse- og sosialtjenester. I alle yrkesgrupper tjener likevel menn mer enn kvinner, men det er noen hvor det er større forskjeller: I bygg- og anleggsarbeid tjener kvinnene 95 % av mennene, mens de innen finanstjenester bare tjener 73 %.

 

Menn har mye oftere lederstillinger enn kvinner og regjeringens påbud om 40 % kvinner i styrer har hittil ikke blitt fulgt opp. Bare mellom 10 og 15 % av styremedlemmer i private selskap er kvinner. Heldigvis har staten gått foran med et godt eksempel og i statsaksjeselskap er hele 45 % kvinner.

 

Fordi mange flere kvinner enn menn er hjemme med barn eller jobber deltid, er det ikke bare i det tidlige livet de har dårligere økonomi enn mennene. Kvinnene sparer opp dårligere pensjon enn det mennene gjør og det resulterer i at 9 av 10 minstepensjonister er kvinner. Kvinnene gjør like mye arbeid som mennene, de gjør det bare hjemme og får derfor ingen lønn. Så hvis du er kvinne og ekteskapet blir brutt, har kanskje du og mannen din deltatt like mye i ekteskapet, men han vil få mer pensjon fordi han har hatt en inntekt. Nå har det heldigvis blitt vedtatt en lov som gjør at kvinner får pensjonspoeng for den tiden de er hjemme med barn.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

sjopolsa007
07.04.2006 17:18

Bra!
35
anbefalinger
denne stilen fikk jeg 6 på

silje
04.04.2006 17:44

Bra!
18
anbefalinger
godt jobbet!

Synne
22.05.2006 22:30

Bra!
17
anbefalinger
Skikkelig bra stil. Veldig god inspirasjon til min kommende eksamen

asdasd
02.04.2008 18:13

Bra!
12
anbefalinger
du skrivr som om dette er i 1900-tallet og du ovrdriver hel sykt mye. det er mye mer ikestilling nå en før og alle tjener like mye...

fortvilet!
13.10.2009 19:47

Bra!
8
anbefalinger
Halla! Alvorlig talt asså!
Er det mulig! Det er jo ikke fotball og sport denne teksten handler om da akkurat! Dere må jo se helheten i det! Det der med kvinnesport vs/ herresport var jo bare noe forfatteren trakk inn for å lage et poeng!!!
Jeg synes teksten var bra! Smile :-\)

Slofunk
28.10.2008 23:10

Bra!
6
anbefalinger
Tror du ikke herre fotball har LITT større underholdningsverdi en kvinnefotball, generelt sett alt som har med sport å gjøre?

haha
02.04.2008 18:11

Bra!
5
anbefalinger
vedder på at du er en jente assa.. man leser det kjempe lett ut av de du skriver.... uansett hvorfor er det mer interesse ove damaehåndball en guttehåndball?... de er helt det samme med fotball... bare at folka bruker mer pengene på gutta..

Helene
08.11.2009 21:30

Bra!
5
anbefalinger
Bra tekst!
Haha, du som mener at vedkommende skriver om 1900-tallet følger tydeligvis ikke altfor mye med i samfunnet vårt i dag. Så klart har det blitt mye bedre likestilling enn hva det var før, men kvinner tjener ikke like mye som menn i alle tilfeller, så forfatteren av teksten har rett! og det med fotballen var bare et virkemiddel! skjønn litt a  Smile :-\) jeg blir oppgitt..

lolsor
28.08.2009 12:28

Bra!
4
anbefalinger
vel... jeg forstår ikke at du kan ha fått en 6-er på denne... veldig ensidig. nå har jo ikke jeg sett oppgaven du fikk, men sånn jeg ser det, har du bare fokusert på én side av saken. det er en stor forskjell i nivåene på dame- og herrefotball. det er mer fart i herrefotball, og bedre passninger etc. i håndball, derimot, er nivået mye likere, og det er mye fart og kraft i damenes spill også, og der kommer det også fram at damene gjør det bedre enn mennene. greit, det er kanskje forventet at damer skal drive med håndball og ridning, men se på andre sider av samfunnet. jeg er enig i at kjønnsrollene er litt for sterke, men vi er forskjellige også. kvinner og menn har forskjellige instinkter, selv om en del kanskje har greid å kvitte seg med dem.


14.11.2010 18:30

Bra!
3
anbefalinger
Artikkelen i seg selv er kanskje en Ok artikkel. Du har mye bra innformasjon og faktastoff. Det du ikke helt treffer på er at du kommer med påstander uten at du har med kilder til påstandene dine. Kilder er noe av det viktigste å ha med i en artikkel ettersom du skal prøve å overbevise folk at du ikke bare finner på noe fanteri og tull

Bjarne
12.06.2008 10:50

Bra!
2
anbefalinger
Veldig inspirerende, og artig og tenke på mht. Fotball.

Haha og asdasd er nok samme person med tanke på skriveforståelse  Surprised :-o

HAHA
28.08.2009 10:19

Bra!
2
anbefalinger
Dette var ikke bra i det hele tatt!! Hvordan kan du si at dame laget er bedre enn herre laget?? Om de hadde spilt mot hverandre hadde herre laget vunnet!! damelaget kommer kanskje høyere opp på turneringer og em og vm, men hva hjelper det når de ikke løper fort, det er ikke noe spenning og et fåtall vil se på!! Damefotball er KJEDELIG!!! Hvor blir av spenningen!!

blb
03.02.2010 12:51

Bra!
2
anbefalinger
2 på eksamen

HarryPotterHeks
06.09.2011 15:52

Bra!
2
anbefalinger
Synes det var en veldig bra artikkel! Enig i at den var veldig konsentrert om kvinnens syn men hvis det er et leserinlegg (det er det?) så spiller vel ikke det noen som helst rolle? Jeg synes det var veldig inspirerende til min oppgave om kjønnsroller, så tusen takk Wink ;-\)

Oda
04.10.2012 15:01

Bra!
2
anbefalinger
Dere som skriver om fotballen, og om herre- og damefotball. Noen skriver at damefotball er kjedelig fordi det ikke er noe spennende og at de ikke løper fort osv. Riktig! De er ikke like flinke og raske som mennene, men vet du hvorfor? Fordi det ikke er noen som vil hjelpe dem opp og frem. En av dere sa det selv: det er det samme, bare at gutta får penger. De får bedre treningsmuligheter, og de blir derfor bedre enn damene. Og dette med å skrive at herrene hadde vunnet over damene er i hvert fall tåpelig fordi damer og menn er forskjellige fysisk. Menn og kvinner er ikke nødvendigvis like sterke!!! TULLINGER!

Ellers så var teksten til stor hjelp. Fikk mange gode tips til hva jeg kan si på fremlegg jeg skal ha om likestilling  Smile :-\)

Jokke
15.06.2013 17:38

Bra!
2
anbefalinger
En fin stil. Du argumenter bra, men du tar bare opp en side av saken. Man ser lett at du er jente for å si det sånn.
Det jeg mener om kjønnsroller er at ALLE burde ha like muligheter, men det er naturlig at man velger litt forskjellige veier. Man har forskjellige egenskaper, og det skiller mye mellom hva jenter liker og hva gutter liker. Det betyr derimot ikke at jenter ikke kan være glad i å mekke osv, men det er bare færre av disse enn gutter. Angående fotball- gutter og jenter, så sier det seg selv at det er mer morsomt å se på gutter. @ODA skriver at menn og kvinner ikke nødvendigvis er like sterke(og raske), og det er jo det som gjør at det er så morsomt å se på menn spille fotball. DET ER MER FART I SPILLET!

Bibbi
12.12.2013 16:55

Bra!
2
anbefalinger
Supert, dette var du flink til !!

Henrik
15.12.2009 18:28

Bra!
1
anbefalinger
Det ser ut som om du har blandet "man" og "mann" en del ganger. Jeg ser det at det er en viss likhet, som ikke nødvendigvis er tilfeldig, men du fortsetter lenger ned ved å skrive at det er mye enklere å søke jobb hvis du er "man", noe som er feil.


09.06.2010 14:00

Bra!
1
anbefalinger
Hmm! Tja.. denne stilen virket veldig ensidig, men ganske bra.. Mye av det du skrev virket som fakta.. men hvor er kildene?

Kristine
15.01.2010 18:16

Bra!
0
anbefalinger
Husk at når man blir spurt om å nevne en kjent håndballspiller i Norge, svarer flesteparten en kvinne. Dessuten legger (sports)nyhetene opp til at vi nesten bare hører om mannefotballen, så det er jo derfor de fleste nevner en mann om de blir spurt. Selv kan jeg ikke et eneste navn på noen på kvinnelandslaget, enda jeg selv er en jente  Smile :-\)
Men såklart, det er jo bare et virkemiddel du har tatt med. Flott essay ellers!

kvalm
05.01.2011 20:03

Bra!
0
anbefalinger
Det finnes ikke noe mekkegen. Begrunnelsen for denne påstanden var veldig lite begrunnet.Å betegne all forskning som strider mot ditt eget synspunkt for tulleforskning er rett og slett for dumt, spesielt når det finnes opp til flere mekkegen.Gener for armer, øyne og hjerne for eksempel er jo helt nødvendige for å mekke. Det er også forskjeller på jenter og gutter når det kommer til mekking. forskning har vist at hormonet testosteron gjør at mennesker(både menn og kvinner)blir mere interisert i mekanikk. Gutter har mye mer av dette hormonet en kvinner på grunn av gener som sitter på y kromosomet.Alle forskjellene på menn og kvinner skyldes gener så å fraskrive dette helt synes jeg blir litt for dumt.

kvalm
05.01.2011 20:07

Bra!
0
anbefalinger
Målet med likestilling er tåpelig nemlig at alle skal bli like. Jeg mener heller at man burde kjempe for at alle skal ha de samme mulighetene uansett kjønn eller hårfarge.

haahaa
02.05.2011 16:23

Bra!
0
anbefalinger
bra

tine
14.09.2012 09:49

Bra!
0
anbefalinger
når jeg tenker på hvem som er best i boksin tenker jeg på de to søstrene, for de er tydeligvis helt rå ute i verden.. vi mennesker er ganske enkle satt sammen også med litt saueflokk mentalitet, så på sånne spørsmål tenker vi automatisk på de vi er blitt mest utsatt for... altså: nyhetene viser jo fotball nesten bare fra mannefotballen! derfor! o.l o.l


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews