Søk i stiler
 

Konsekvensene av Reformasjonen


Her er tre av de viktigste konsekvensene av Reformasjonen.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:28.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristne trosamfunn
Verktøy:Utskrift


1) Statskirken: En viktig konsekvens av Reformasjonen er at statskirken fortsatt eksisterer. Hver enkelt fyrste kunne bestemme hva slags kristendom som skulle drives. Statsmakten hadde altså stor makt og bestemte hva slags religion folk skulle høre til. I dag er det snakk om at dette skal oppløses, at kirken og staten skal være hver for seg.

 

2) På 800-tallet brøt det ut kirkestrid mellom øst og vest. Overhodet for kirken i øst – patriarken Konstantinopel – nektet å godta pavens krav om lederskap over hele kirken. Han fikk støtte av keiseren i Bysants. Striden ble til et trosspørsmål: Utgår den Hellige Ånd bare fra Faderen eller både fra Faderen og Sønnen? Konstantinopel hevdet at den Hellige Ånd bare kunne komme fra Faderen, mens paven i Roma mente at den også måtte komme fra Sønnen. Det at paven mente dette ville styrke hans stilling fordi Jesus hadde gitt apostelen Peter så store fullmakter. Denne striden ble aldri løst og endte da med en endelig splittelse mellom vestkirken, altså den romersk-katolske kirken og østkirken altså den gresk-ortodokse kirken i 1054. Da dette skjedde erklærte de to kirkene hverandre som kjetterske, og splittelsen ble varig. De opprettet først kontakt med hverandre igjen i 1965.

 

3) Noe som også ble konsekvensen av Reformasjonen var Bibelens sterke betydning i de lutherske områdene og synet på frelse. I den katolske kirke har man stor sannsynlighet for å få frelse om man tror, om man gjør gode gjerninger og om man har et godt forhold til presteskapet og til helgenene, mens i den lutherske lære blir man frelst kun ved å tro. Luther mente at den enkelte, gjennom sin tro, vil bli frelst. Han mente også at paven ikke skulle være noe mellomledd mellom enkeltmennesket og gud.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ihsdof
27.04.2013 08:50

Bra!
5
anbefalinger
Hvordan kan 2) være en konsekvens av noe som skjedde flere 100 år etter?

:o
06.04.2010 18:35

Bra!
3
anbefalinger
Hva med religionskrigene?
Folk kunne praktisere religionen sin på sitt eget språk?

stine
21.04.2009 13:56

Bra!
2
anbefalinger
meget bra ! hva ble karakteren på denne "stilen"?

osdjv
09.11.2015 22:19

Bra!
2
anbefalinger
Hva med ritualene og skriftene som ble endret, reformasjonen var jo det motsatte av det som alltid hadde vært praktisert i den katolske kirke og folk måtte jo nå innføre seg i nye ritualer fra dåp til begravelse?

Jan Banan
10.05.2017 08:37

Bra!
2
anbefalinger
Altså, dette er nesten det som stod på snl..... bare mer møkk!

Niglas
10.05.2017 08:35

Bra!
1
anbefalinger
Synes dette var bra, men skjønner ikke helt sammenhengen noen steder


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews