Søk i stiler
 

Vincent van Gogh (1853-1891)


Handler om Vincent van Goghs liv fra fødselen til selvmordet.

Sjanger:BiografiLastet opp:25.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vincent van Gogh
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Oppvekst

Vincents far Theodorus Van Gogh var prest i Groot-Zundert i det sydlige Holland. Den 30. mars 1853, fødte Anna van Gogh en sønn, nemlig Vincent Van Gogh.

 

Det fortelles at Vincent var et ganske normalt barn. Året før Vincent ble født hadde foreldrene fått et dødfødt barn, så foreldrene var overbeskyttende for Vincent. Da Vincent var to år fikk han sin første bror Theo, og senere fikk han 4 søsken til. Theo og Vincent ble gode venner, og Theo var også den eneste av søsknene som Vincent hadde kontakt med utover i livet.

 

Vincent var en ivrig leser, han hadde mange interesser, han var også i stand til fordype seg i ting. Han var mest opptatt av religion og litteratur. Vincent gikk på skolen til han ble 11 år. Så flytta de til Zevenbergen der han gikk på en språkskole, og lærte fransk, engelsk og tysk. Vincent var meget ensom og ulykkelig på skolen og han savna Theo. I 1866 slutta Vincent på skolen i Zevenbergen, og starta på realskolen i Tilburg.

 

Vincent fikk bra karakterer det første året, men midt i 2. året slutta han der pga. problemer med læreren. I 15 måneder fikk Vincent psykiske og fysiske problemer med sykdom og depresjon.

 

Ungdom

<bilde>

Logg inn for å se bildet
16 år gammel begynte han å jobbe på onkelens kunsthandel i Haag. Vincent lærte en del av kunstnerne i Haag. Vincent drev også med bibeltimer. Vincent leste veldig mye. Han likte best å henge med eldre mennesker, hvor det ble snakket om kunst og litteratur. Der er bevart nesten 670 brev fra Vincent til Theo, og brevvekslingen startet i 1872. I et av brevene fra denne periode, hvor Theo har startet i Bruxelles, skriver Vincent til Theo, at hvis han er nedtrykt, skal han bare ta seg en røyk, det er et godt middel, en idé, som Vincent hadde fra Charles Dickens. I 1873 ble Vincent endelig utlært, og startet i Goupil & Cie's avdeling i London.

 

Kjærlighet

Da Vincent var 20 år forelsket han seg for første gang, i Eugenie Loyer, mens han var i kunsthandelen i London. I 9 måneder var han forelsket i Eugenie, men da han spurte om de skulle gifte seg sa hun at hun hadde vært hemmelig forlovet med en annen. Etter dette ble Vincent veldig deprimert og tapte interessen for arbeidet.

 

Depresjon

Vincent ble veldig deprimert da Eugenie Loyer ikke vil gifte seg med ham. Etter dette ble han forflyttet til firmaets avdeling i Paris, men i starten av 1875 flytta han tilbake til London. Vincent ble sparka i 1876, fordi han var veldig uenig med eieren. Vincent mente at kvaliteten på varene de solgte ikke alltid var god nok, det var ikke ordentlig kunst i hans øyne. Vincent kunne finne på å si til kundene at de ikke måtte kjøpe sånt ”crap” i butikken.

 

Kristendom/lærer

Etter dette ble Vincent besatt av evangeliet og mente det var riktig å gjøre det siden Eugenie hadde avist ham, og at han hadde blitt sparket fra jobben som kunsthandler. Men etter hvert fikk han jobb som lærer i på en kostskole. Han underviser bl.a. i tysk og fransk. Han fikk ikke lønn, kun kost og logi. I denne perioden malte han ikke. Han studerer ivrig i bibelen. I brevene til Theo forteller han hvor glad han var for at hadde funnet en sterk tro på Gud. Etter ca. 1 måned på kostskolen fikk Vincent jobb i Istleworth i utkanten av London. Han var også meget opptatt av å preke for de fattige landarbeiderne i Londons forsteder.

 

I julen 1876 vendte Vincent hjem til foreldrene. De var litt bekymret for fremtiden hans, men de var også glad for at han ville bli prest.

 

Teologistuderende

Faren tok Vincent med seg til Amsterdam. Han bodde hos en onkel. I 1877 gikk Vincent i gang med teologistudiene, men det var for vanskelig og etter et år ga Vincent opp lesinga.

 

Misjonær

Faren hjalp han for siste gang og de dro til Bruxelles sammen. Vincent starta på en misjonsskole og tok et kurs, før han ble lærepredikant. Men Vincent fikk ikke noen jobb etter dette. Vincent reiste så hjem til foreldrene igjen, men etter kort tid flyttet begynte han å jobbe i et kullgruvedistrikt i Borinage i Belgia. Men Vincent ble igjen sparket siden sjefene mente han var for ineffektiv.

 

Familien så ikke mer håp i Vincents framtid. Familien hørte ikke noe fra ham på over et halvt år fordi Vincent ikke lenger ville dele alle fiaskoene med familien

 

Fremtiden

I den tidligere kirken Vincent hadde vært lærepredikant i, møtte han en pastor som hadde maling som hobby. I denne perioden tegnet Vincent mest. Bortsett fra å tegne leste Vincent mange bøker. Nå etter et godt halvår bestemte Vincent seg for å bli kunstmaler.

 

Hele familien hadde mistet troen på Vincent. Kun Theo hadde litt tro på Vincent og støttet han økonomisk, noe han fortsatte med til Vincents død. Vincent var ikke en spesielt flink maler da, men tegne kunne han, og i 1880 dro han til Bruxelles der han møtte en del andre malere som Anton van Rappard. Van Rappard gikk på Akademiet, og han lærte Vincent å tegne perspektiv og lånte han anatomiske bilder. Vincent var da 27 år, og i foråret 1881 dro han hjem til foreldrene igjen.

 

Forelskelse

Vincent begynte å male gipsfigurer hos Anton Mauve. Og det var her Vincent fikk sin eneste bestillingsoppgave, oppgaven var å male i 20 tegninger. Etter dette sluttet Vincent hos Mauve, han møtte og flytta sammen med en hore, Clasina Maria Hoornik, som hadde 5 barn. Han ble ikke forelsket i henne, men han ville redde henne fra gatelivet, noe han ikke klarte. Vincent ble deprimert igjen. Etter dette flyttet Vincent til det Drenthe i det nordlige Holland, hvor han malte bondebefolkningens liv. Han oppholdt seg der i et par måneder, samtidig som han stadig ble mer deprimert.

 

Hjemme igjen

I 1883 flyttet Vincent, 30 år gammel, igjen hjem til foreldrene. Han fikk innrettet et atelier i en sidebygning der han holdt på i ca. 2 år. Nå mistet han fullstendig interessen for at gå i kirken og kledde seg veldig kunstneraktig og spesielt. Vincent slutta ikke å være kristen, men han mente at kristendommen og kirken var blitt falsk. Det var denne periode Vincent malte bildet "kartoffelspiserne". I 1884 hadde Vincent et forhold til naboen Margot Begmann, som var veldig forelsket i ham. Vincent var i en periode en del sammen med Margot, men søstrene hennes var mot han og det ble ikke noe av forholdet.

 

I et breve til Theo i 1984, fortalte Vincent sin idé om å begynne å selge bildene sine. Theo forteller ham hvor vanskelig det ville være å selge Vincents mørke bilder i Paris, hvor moderne malere malte mer lystig og fint. Da gikk det opp for Vincent hvor lite han egentlig visste om den nyeste utviklingen innenfor kunsten. Han kunne kun ikke skjønne hva Theo mente når han skrev om "impresjonisme", noe Vincent aldri hadde hørt om i Holland. Faren til Vincent døde i mars 1885. I denne perioden hadde Vincent malt hundrevis av bilder, uten at et eneste ble solgt, mange ble brent!

 

I november 1885 dro Vincent til Antwerpen, og starta på et kunstakademi. I starten gikk det bra. En av de andre elevene fortalte: " En morgen trådte Vincent inn i klassen, han klikka helt og begynte å male som en rasende”. Etter denne episoden måtte Vincent slutte på akademiet..

 

Paris

I mars 1886 kom Vincent til Paris. Der ble han i 2 år sammen med Theo. I Paris utviklet Vincent seg veldig som maler. Han ble påvirket av impresjonistene, noe som førte til at han begynte å bruke lyse og lettere farger, i motsetning til "kartoffelspiserne". Vincent lærte av masse kjente kunstnere, Degas, Manet, Toulouse Lautrec, Sisley, Signac, Seurat, Monet, Pissaro, Gauguin og den unge Emile Bernard, som skulle som senere ble bestevennen hans. Etter hvert ble det stor belastning for Theo å ha Vincent der. Han var et ordensmenneske og Vincent en rotekopp. Plutselig på nettene hendte det at Vincent vekket Theo for å høre hans mening om et bilde. På denne tiden tenkte Vincent på å opprette et slags kommunistisk kunstnerkollektiv.

 

Arles

Den 20. februar 1888 kom Vincent til Arles i Sør-Frankrike. Her møtte Vincent den danske maleren Christian Mourier-Petersen som han ble kompis med. Vincent sa om han: "Han arbeider tørt, korrekt, og forsiktig, men det gjør ikke noe, for han er ung og intelligent… han har penger nok til å nyte livet." Christian Mourier-Petersen flyttet senere på til Paris der han bodde hos Theo. Vincent flyttet inn i et lite værelse på et hotell, det var her han malte sin mandelgren. Til slutt fylte hans malerier det meste av hotellet, så han leide det gule hus.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Vincent beskriver det gule hus slikt:

”Gult utenfor, kalket hvitt inni, og gulvet er av rød mursten, huset er halvparten av en dobbelteiendom”. Og det var nå han lagde et slikt rom i det gule hus. "Hans atelier i syden".

 

Misbruk

Vincent drakk og røkte mye i tiden han bodde i Paris. Han drakk mest Absinth, den tids narkotikum, som faktisk ble forbutt i 1915. Absinth gjorde at man fikk en spesiell rus som kunne føre til at man kunne gjøre syke ting.

 

For Vincent som hele tiden var besatt av bekymringer, var Absinth svaret på alle hans bønner. Og tobakken som han røkte var vel heller ikke vanlig tobakk. Han begynte å tenke over sitt liv og ble fylt av depresjon, nå kan man si at Vincent led av maniskdepressiv psykose. Men etter hver begynte han å tenke over tingene i stedet for å prøve å unngå å tenke.

 

Ferdig med damer

Vincent hadde nå starta en ny livsstil med " masse av kalt vann, frisk luft, enkel og god mat, kle seg ordentlig, en ordentlig seng, og så holde seg fra damer." Det med å holde seg fra damer lykkes han ikke helt med. For i et brev skrev han til Theo at han gikk på soldatbordellet. Og det var her han ble kjent med Rakel, det var jo til henne han senere gav sitt avskårede venstre øre.

 

Vincents liv i Arles

Vincent var preget av bekymringer og det uoppfylte behov for vennskap og sympati, noe som var vanskelig. Vincent drømte om flere venner og å stifte familie. Vincent var meget opptatt av å få kunstnervennen sin, Gauguin, til Arles. Theo hjalp han med å komme seg til Arles. Vincent hadde gledet seg voldsomt til å være sammen med Gauguin. Det er i denne perioden Vincent malte nesten alle solsikkemaleriene.

 

Sammenbruddet

I begynnelsen så det ut til å funke mellom de to, men snart begynte de å bli uenige. Den 23. desember 1888 gikk Gauguin til deres lokale vertshus. Vincent fulgte etter Gauguin med en barberkniv, sikkert pga. at Gauguin hadde truet med å reise. Gauguin slo til Vincent. Dette fikk Vincent til å gå hjem. Gauguin overnattet på hotellet. Og på natta skar Vincent av en del av øret. Politiet fant Vincent neste dag, da var han nesten død pga. blodtap. Han ble lagt inn på sykehuset.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sinnsyken

Etter dette led Vincent stadig av fortsatt av depresjon. Og i mai 1889 ble han innlagt på Sinnsykehus i Saint Remy for et år. Et av de første bildene Vincent malte i Saint Rémy var "blå Iris" som 100 år senere ble solgt for 53,9 millioner dollar. I juni 1889 giftet Theo seg med Johanna Bonger. Vincent fikk tilbakefall og var stadig syk. I januar 1890 kom 6 av Vincents bilder på utstilling i Bruxelles, og samme år kom 10 av bildene hans på utstilling i Paris.

 

Et av Vincents bilder ble solgt på i Bruxelles for 400 fr., og folk begynte nå å bli begeistret for hans malerier. I mai 1890 reiste Vincent til Auvers-sur-Oise, en liten by ca. 40 km nord for Paris. Han skulle oppsøke og bli behandlet av en doktor. Vincent oppholdt seg i Paris hos broren som hadde fått en sønn, i tre dager, og gutten ble oppkalt etter Vincent.

 

Vincent og Dr. Gachet kom godt overens, Vincent var glad for at han nå fikk en å diskutere kunst med. Vincent malte et bilde av Gachet, og mange mener at det er det beste Vincent har laget. I 1990 ble bildet solgt for 520.000.000 kr. Men etter dette gikk det dårlig, og Theo led av en nyresykdom


<bilde>

Logg inn for å se bildet
.

 

Selvmordsforsøket

Den 27 juli 1890 skjøt Vincent seg i magen, men døde ikke. Av en merkelig grunn kom han ikke på sykehuset, og den 29 juli 1890 døde han av blodtap. Broren ble knust, og 21. januar 1891 døde han av sin nyresykdom.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Nicoooolas
22.04.2015 10:32

Bra!
51
anbefalinger
Takk for hjelpen, du reddet livet mitt fra den slemme monster læreren min. Phew. Jeg er bare sååå glad akkurat nå. herregud denne siden er bare helt best assa. skal bruke den hver eneste gang jeg har et prosjekt. Ha ha ha  Smile :-\)  Smile :-\)
-hjertelig hilsen Nicoooolas (hjerte hjerte)


nina
06.03.2006 21:32

Bra!
28
anbefalinger
Skikkelig bra denne her..=P nå vet jeg hva jeg skal skrive om på k&h prosjektet mitt Smile :-\)

Tea&Ingeborg
23.03.2006 13:29

Bra!
26
anbefalinger
man får med seg mye. det er gode formulerte setninger, som man lærer mye av. nå blir det nok 6!!!

Dora Maria
17.09.2006 13:02

Bra!
23
anbefalinger
ditta va ej drit bra side Very Happy :-D
no veit ej ka ej skal skrive om på fåredraget miin Smile :-\)
Takk

silly=)
17.12.2006 15:33

Bra!
23
anbefalinger
kjempe bra.. reddet mitt oppdrag i K&H Very Happy :-D kan hende du redder 5 eren min og Razz :-P

Tea&Ingeborg
23.03.2006 13:49

Bra!
20
anbefalinger
skikkelig bra side! nå håper vi på en sekser!!!!!!!!!!

meg
03.04.2006 18:12

Bra!
20
anbefalinger
mye feilinfo her! anbefaler at dere som bruker dette som kilder er forsiktige....

Anonym
28.05.2006 22:34

Bra!
20
anbefalinger
Denne siden var kjempebra. Mye nyttig informasjon. Dette er egentlig den eneste siden på Internet hvor du kan finne skikkelig Vincent van Gogh-informasjon. Du reddet sannsynligvis mitt kunst- og håndverkprosjekt med denne informasjonen, Mathias!

Thess
06.11.2006 21:05

Bra!
19
anbefalinger
Heei!! Dette var den beste siden jeg noen gang har vært innpå om Van Gogh!!

Lumpen
05.12.2006 17:32

Bra!
19
anbefalinger
ja, bra side, savner litt mer fordypning.

Raggi=)
03.01.2007 19:15

Bra!
18
anbefalinger
Hei.Kjempe bra side!
Jeg fikk skikkelig hjelp med særoppgaven av dere

Nina 6Klasse Hallingby
29.01.2007 12:52

Bra!
17
anbefalinger
Fiin side....Bra til K&H prosjektet mitt Razz :-P
 Very Happy :-D (L)

Takk
07.09.2006 17:35

Bra!
16
anbefalinger
jeg skal skrive dette på prøva Smile :-\)


29.09.2006 21:44

Bra!
16
anbefalinger
Drit bra side... Nå vet jeg masse om van Gogh som jeg skal skrive på testen neste uke...

ØP
16.11.2006 12:59

Bra!
16
anbefalinger
Jævla bra æ lånte dn litt


16.11.2006 09:45

Bra!
15
anbefalinger
Sikeklig fet side Very Happy :-D

Anita=)
22.11.2006 12:51

Bra!
15
anbefalinger
Kjempe bra sia! No veit eg ka eg skal skriva på KUH prosjektet mitt (kunsthistorie)  Wink ;-\)

Silje
25.01.2007 11:04

Bra!
15
anbefalinger
Takk for fine bilder til min kunstoppgave!! Denne siden er topp!!

Gutten
01.02.2007 09:39

Bra!
14
anbefalinger
digg Very Happy :-D kjempe bra til prosjektet mitt også Smile :-\) fikk bra'e karakterer


01.02.2007 13:35

Bra!
14
anbefalinger
hei kult bilde

Malene
10.04.2007 15:26

Bra!
14
anbefalinger
bra skreve, bra utjupet i stningene, mene sto der noe om va kunst epoke han malte under?? Smile :-\)

LOL
22.04.2015 10:39

Bra!
13
anbefalinger
hvis dere er i skolen å har prosjekt da MÅ dere jobbe med det  Very Happy :-D

hedda
22.04.2015 10:21

Bra!
12
anbefalinger
takk du reddet kunst og håndtverk prosjektet mitt nå vet jeg hva jeg kan skrive om, jeg trodde at han kappet det av seg selv

spammmmmmmmm
22.04.2015 10:44

Bra!
10
anbefalinger
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha- hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah- ahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah- ahahahahahahahahahahahahahahaqhahahahahahahahahahahahah- ahahahahahahahahahaahahahahaahhahahahahahahahahahahahah- ahahahahahaghahahahahahahahahahahaahhahahahahahaha  Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

Silje
15.04.2009 12:20

Bra!
9
anbefalinger
Takk! Reddet meg i K&H  Smile :-\)

hahahahahahahahahhahahahah
22.04.2015 10:40

Bra!
9
anbefalinger
 Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D

skole nerd
08.05.2007 13:06

Bra!
8
anbefalinger
denne siden er topp, hvis man ikke orker å skrive no selv da XP hehe

Tonje
21.05.2007 20:58

Bra!
8
anbefalinger
Dette var skikkelig bra side assa. Reddet prosjektet mitt.


30.05.2007 11:53

Bra!
8
anbefalinger
dette er den beste vincent van gogh siden eg har sett i mitt liv.... dett er skikkelig bra!

Anders
11.10.2007 12:33

Bra!
8
anbefalinger
Tusen takk, dette var en utrolig fin side om Vincent. K & H prosjektet mitt er reddet..  Smile :-\)

Sigurd
14.10.2007 15:14

Bra!
8
anbefalinger
Alle setningene starter med Vincent, du har noen skrivefeil og du skriver som en kommunist. Bortsett fra det var det mye bra informasjon.

spammedronning
22.04.2015 10:41

Bra!
8
anbefalinger
Hhahahahahahahahahahhahahahahhahahahahahahhahahahhahah- ahhahahahahhahahahhahahahhahahahah

Elena
02.10.2007 18:36

Bra!
7
anbefalinger
Dette er definitivt d beste jeg har funnet om Vincent van Gogh!!! dødsbra sie!!!! Utrolig å skrive så mye iforhold til de andre siene!!!!! TUSEN TAKK!!!

en som likte siden
08.01.2008 14:43

Bra!
7
anbefalinger
bra side Smile :-\), men enig med at alle setningene begyne med vincent.


01.04.2008 18:19

Bra!
7
anbefalinger
Dette er en bra sie for K&H arbeidet mitt!  Very Happy :-D

:-)
15.12.2008 20:03

Bra!
7
anbefalinger
bra info, men svner hva slags kunst han drev med.....

Moi
04.03.2009 09:18

Bra!
7
anbefalinger
Han døde forresten i 1980

Moi
04.03.2009 09:19

Bra!
7
anbefalinger
jeg mente 1890 XD

bob arne
06.02.2013 08:35

Bra!
7
anbefalinger
takk bruker det på skolen i KogH

:D
22.04.2015 10:38

Bra!
7
anbefalinger
hahahahahahahahahahahahahahahahahhaahahhahahahahahahah- ahahahahhahahahhaahahahhahahahahahhahahahahahahahhahaha- hahahahahahhhahahhahahahahahahah

spammedronning
22.04.2015 10:42

Bra!
7
anbefalinger
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ; D ;D


01.03.2017 11:23

Bra!
7
anbefalinger
Særdeles bra altså. Stolt

Camilla
03.06.2007 22:11

Bra!
6
anbefalinger
Tusen takk Wink ;-\) Dette hjalp meg virkelig Wink ;-\) Har søkt mye på nettet dette er det beste jeg har funnet Wink ;-\) hehe

Sunniva:D
13.09.2007 14:46

Bra!
6
anbefalinger
Tusen takk!
 Very Happy :-D
Bra side! Smile :-\)


09.01.2008 10:07

Bra!
6
anbefalinger
sykt nice ëg låne det til proskekte mitt

Lekser i helgen :S
19.04.2008 12:32

Bra!
6
anbefalinger
Bra side, sånn at man får med seg mye fakta  Razz :-P

E&J
17.10.2008 12:49

Bra!
6
anbefalinger
Thanks for denne grævla bra teksten! Wink ;-\) jævli bra ass Smile :-\) fra egersund;D

Rocky Smurf:)
17.10.2008 12:51

Bra!
6
anbefalinger
jævla bra æ ælskæ dæ! Smile :-\) fy faen æ ælske vincent Razz :-P fra en som ser ut som æ ær 60

Meg=)=)
06.05.2010 18:00

Bra!
5
anbefalinger
Najs ! nå vet jeg det Smile :-\) stor hjelp til K&H presentasjonen min ! Smile :-\)

SiljeOgWilde
23.11.2010 13:04

Bra!
5
anbefalinger
Vi synes at denne siden er skikkelig bra, trenger masse info om Van Gogh til en kunst&håndtverk oppgave !  Smile :-\)

Synne
09.11.2009 15:51

Bra!
4
anbefalinger
fin side! bedre enn wikipedia, faktisk!
trenger informasjon til en skoleoppgave ;- )

eirin
01.02.2010 22:26

Bra!
4
anbefalinger
redda kunst og håndtverk karakteren no ja  Smile :-\)

Mathilde
18.03.2010 07:18

Bra!
4
anbefalinger
Bra side!!

/
22.04.2015 10:48

Bra!
3
anbefalinger
OMG

Arne Olai
14.11.2013 17:30

Bra!
2
anbefalinger
Godt skrevet, men VELDIG mye feilinformasjon! Sjekk kildene dine neste gang, mye av dette er feil. Det bør dere som "stjeler" teksten være klar over, og hvis dere har pirkete lærere, så kan dere synke langt ned.

bob arne 2
22.04.2015 10:43

Bra!
2
anbefalinger
ay*ha er en Bølle

Spammmmmmmmmmmmm
03.06.2015 17:58

Bra!
1
anbefalinger
Wowowowowowoowowowowowowoowowowowwowowoowowowowowoowow- owowoowowowowoowowoowowowowoowowoowowowowowoowowowowowo- owowowowowoowowowoowowowowowowoowowowoowowoowowowowowow- oowowowowowowoowowowoowowowowoowowowowoowowowowowoowowo- wowowowowoowowowowowowoowowowoowowowowowoowowowowoowowo- wowowoowowowoowowoowowowoowowoowowoowowowoowwoowowowowo- woowowowoowowowoowowowoowowoowowow😀😀

Anonym
23.10.2017 20:30

Bra!
1
anbefalinger
Har du kopiert alt dette?


04.11.2015 12:57

Bra!
0
anbefalinger
kjempebra side elsker den


ribbe
03.01.2018 10:41

Bra!
0
anbefalinger
dette er en bra teks jeg jobber ,ed skole kan du skjønne


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews