Søk i stiler
 

Alessandro Volta (1745-1827)


Biografi om Alessandro Voltas liv og hans oppfinnelser.
Sjanger:BiografiLastet opp:24.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vitenskapsmenn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Alessandro Volta ble født 18. februar 1745 i byen Como i Italia. Familien hadde økonomiske problemer, og i tillegg døde tre av hans åtte søsken som spedbarn. Volta var omtrent 7 år da faren hans døde. Så det ble Voltas onkel som var tok seg av utdannelsen hans. Han fikk trolig den første opplæringen hjemme, men da han var 15 år ble han sendt til byens jesuittskole for å studere filosofi og jus.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
På 1760- tallet var hele Europa fascinert av elektrisitet, også Volta interesserte seg, og begynte å eksperimentere. På grunn av sine vellykkede oppfinnelser, ble Volta forfremmet til professor i fysikk ved den kongelige skolen i Como i 1775. Senere fikk han en tilsvarende stilling ved universitetet i Pavia. I 1795 ble han rektor der.

 

Alessandro Volta regnes som en av de største og dyktigste forskere av sin tid. Han konstruerte det første elektriske batteriet (voltasøylen) som leverte stabil elektrisk strøm. Denne oppfinnelsen var den første tilgjengelige stabile strømkilden. Det samme prinsippet blir fortsatt brukt i batterier i dag.

 

I 1800 ble Volta invitert til Paris av Napoleon for å demonstrere søylen sin. Han ble belønnet av keiseren med gullmedalje og pensjon. Han fikk også tittelen ”greve”.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Selv om Volta kom fra en religiøs familie, levde han ikke asketisk. Det blir sagt at han var en stor og kraftig mann, som forsto mye om kvinners elektrisitet. I følge biografiene hadde han en lang kjærlighetsaffære med en berømt sanger, Marianna Paris. Men hans religiøse brødre, hele familien hans og selve keiseren aksepterte ikke ekteskapet, fordi et yrke som sanger ikke hadde noe godt rykte. I stedet giftet han seg med Teresa Peregrini, som var en rik, 20 år yngre kvinne. De fikk et lykkelig ekteskap. Deres tre sønner var Voltas stolthet og glede.

 

Volta hadde et bemerkelsesverdig øye for detaljer. En gang da han rodde med venner på Lago Maggiore, stakk han en pinne ned i gjørmebunnen og så at det steg bobler opp til overflaten. Han fanget gassen i en flaske og begynte å studere dens egenskaper. På denne måten oppdaget han gassen metan.

Volta gikk av med pensjon da han var 74 år og bodde da på godset sitt i Como der han døde i 1827.

 

 - Enheten til elektrisk spenning fikk betegnelsen volt for å ære han.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

chuck norris
19.04.2018 14:33

Bra!
2
anbefalinger
Chuck Norris kan slikke seg i øret.

Kim Andre Kristensen
20.03.2006 18:51

Bra!
1
anbefalinger
Dette var bra!

8.klassing
11.09.2013 18:34

Bra!
1
anbefalinger
dette var bra! bra info og lett og forstå

sønn
23.05.2018 08:44

Bra!
1
anbefalinger
faren min tvang men til å suge han  Very Happy :-D

Slama
08.04.2008 13:59

Bra!
0
anbefalinger
Skjer sexy  Very Happy :-D

mathias
19.08.2015 09:43

Bra!
0
anbefalinger
Bar info fikk nesten alt jeg ville!  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews