Søk i stiler
 

Den kalde krigen


Oppgave om den kalde krigen som fulgte etter andre verdenskrig.

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:24.02.2006
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Den kalde krigen
Verktøy:Utskrift


Den kalde krigen kom etter andre verdenskrig, altså 1945, og varte til 1990. På den eine sida, Østblokken, var Sovjetunionen (USSR) og deira allierte. På andre sida, Vestblokken, var USA og deira allierte. Det som var spesielt, og grunnen til at det kaltes 'Den Kalde Krigen', var det at det var ingen slag, ingen direkte kamper og sånt.

 

Etter andre verdenskrig ville USA gjennom FN lage verdensorden. Dei ville ha med Sovjet òg. Dei var tross alt allierte dei òg. Men det viste seg snart at USA og Sovjet var ueinige om kva som var verdsorden. Det oppsto gneistinger mellom USA og Sovjet.

 

USA var med på å danne NATO (Northern Atlantic Trade Organisation). Der ville dei landa som var med hjelpe USA viss dei blei angripne, og omvendt. Sovjet lagte Warsawa-pakta med dei tidlegare Øst-blokk landa som ein forsvarstaktikk mot NATO.

 

Den kalde krigen skifta mellom å være på randen av 'Varm krig' og heilt avspennt. Den fyrste avspenningen var då Stalin døydde i 1953, og varte til Cuba-krisa i 1962. Cuba-krisa var den hendelsen som sannsynlegvis var nærast til å utløyse ein atomkrig mellom USA og Sovjet. Sovjet ville ha bomber inn i Cuba, så dei kunne sleppe ei bombe i USA på berre 15 minutter viss dei ville. Men USA ville ikkje dette, av åpenbare årsaker. USA satte opp ein blokkade, for Sovjet ville ikkje stanse skipa med raketter. Hadde båtane kome til blokkaden hadde dei vorte bomba ned av USA, og Sovjet hadde svart på dette. Men diplomatar frå USA og Sovjet hadde hemmelege møter og forhandla frem og tilbake. Dei lyktes i å komme til einighet, og båtane med bomber snudde like før dei kom til blokkaden.

 

Frem mot 70-talet vart verdsfreden igjen trua. Sjølv om Sovjet og USA ikkje kriga mot kvarandre heilt konkret, kjempa dei på kvar si side andre plassar. For eksempel Vietnam-krigen. Korea ville bli fri frå Kina, men det ville ikkje Kina. Korea blei delt i to, der Kina fekk den eine delen, og den andre blei sjølvstendig. USA var på Kina si side, og prøvde å hjelpe dei å få tilbake den andre delen. Sovjet var på Korea si side når USA hjalp Kina å krige.

 

Gjennom 70-talet var det likevel roleg. Men på 80-talet kom spenninga igjen. Sovjet og USA prøvde begge å blande seg inn i ting langt vekke, og det oppstod som vanleg gnister.

 

Siste halvdel av 80-talet, når Mikhail Gorbatsjov kom til makta i Sovjet, betra forholdet mellom dei to stormaktene seg. Mange stater tidlegare under Sovjetunionen, frigjorde seg.

 

Leiare i Sovjetunionen under den Kalde Krigen var: Stalin, Khrusjtsjovs, Bresjnevs, Andropov, Tsjernenko, Gorbatsjov.

 

Presidentar i USA under krigen var: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan og Bush Senior. George H.W. Bush avvikla krigen, ein prossess starta av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Marius
13.06.2006 20:04

Bra!
6
anbefalinger
"USA var på Kina si side, og prøvde å hjelpe dei å få tilbake den andre delen. Sovjet var på Korea si side når USA hjalp Kina å krige."

Det her kan du vel ikke mene. Etter det jeg har forstått var det USA som hjalp Sør-Korea, og Sovjet som hjalp Nor-Korea og hadde Kina i ryggen. Correct me if i'm wrong!

Fuck Face=)
12.05.2006 09:46

Bra!
2
anbefalinger
Dettan va ei helvettes årlig sia=( dokker burde ha meire fakta om selveste USA=(=(=(=(=(=(=(=(=(=(

Gud
28.05.2008 09:09

Bra!
2
anbefalinger
Syns det var en grei oppgave jeg ..  Smile :-\) selv om det manglet litt her og der. Hjalp meg jalfal! Så føkk dere andre! JA! you heard me...

m
30.03.2006 11:09

Bra!
1
anbefalinger
genial

renu
14.04.2006 12:28

Bra!
1
anbefalinger
for lite  Sad :-\( men ikke so verst..!

Ma4rlo
12.05.2006 09:46

Bra!
1
anbefalinger
 Smile :-\)


29.05.2006 20:47

Bra!
1
anbefalinger
Meget bra innhold! Det eneste jeg savner er å skrive litt mer.....men ellers alt bra  Smile :-\)

Christina
28.10.2006 17:02

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Det er eg som har skrive dette her, og eg veit det er veldig kort, men eg skreiv det som eit utgangspunkt til ei munnleg framføring der eg fekk veldig lite tid! Det var i 9. klasse... Det kan godt være at eg har skrive feil, eg forstod ikkje så masse av det sjølv Razz :-P

ottar
26.05.2008 18:55

Bra!
1
anbefalinger
dette mangla fakta generelt

Mikkel
04.11.2010 22:06

Bra!
1
anbefalinger
Dette er jo feil fakta, ellers er boka vår helt feil ?!


19.03.2015 12:19

Bra!
1
anbefalinger
fitte for kuk tekst


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews