Søk i stiler
 

Spytt spalter stivelse


Rapport fra forsøk som ser på kjemiske reaksjoner som skjer når spyttet i munnen kommer i kontakt med ulike spiselige stoffer, som potetmel, stivelse og havremel.

Sjanger:RapportLastet opp:24.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å lære at når ulike stoffer blandes så skjer det en kjemisk reaksjon. Vi måtte også lære oss hvordan å utføre eksperimentet.

 

Teori:

Til daglig så produserer spyttkjertlene 1-2 liter hver dag. Mange overvurdere kanskje spyttens kvalitet, men egentlig er den ikke så nødvendig for fordøyelsen, men det gjør det lettere for oss å svelge maten. Andre egenskaper som spyttet har er at det er bakteriedrepende samt syrenøytraliserende. Tygging gjør at maten blir brutt ned i mindre deler så blandes det nøye med spyttets slimstoffer, dermed kan fordøyelsesenzymene også komme lettere til. I spytt finner vi enzymet amylase, som fører til spaltningen av stivelse. I magesekken så er det en sur magesaft som stanser reaksjonen til nettopp dette. I munnhulen så skjer ingen form for kjemisk nedbryting av fett eller protein.

 

Flere av de ulike ingrediensene til forsøket brukes til å lage mat. Disse er hvetemel, potetmel, sukkerbit, fruktose, stivelse og havre. Iod-løsning er et stoff som ofte brukes i forsøk.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Utstyrsliste:

-hvetemel

-potetmel, sukkerbit

-fruktose

-stivelse

-iod-løsning

-Stephanie sitt spytt

-gassbrenner

-dråpeteller

-begerglass

-havre

 

Metode:

Fremgangsmåten foregikk som slik: Vi hadde flere små glassbeholdere som vi fylte i med ulikte ting. I ett glass la vi oppi havre, et annet en sukkerbit, i de andre la vi oppi enten hvetemel, potetmel, fruktose. Deretter tilførte vi iod-løsning til hvert av glassbeholderne. Etterpå valgte vi ut to av disse beholderne, (hvetemel og potetmel) for så å helle disse i to glassflasker i tillegg til å tilføre varmt vann. Vi varmet så dette med en gassbrenner. Etter dette forsøket så tok vi en ny glassbeholder, la oppi litt spytt (stephanie juice), Tilført med vann, stivelse og iod-løsning.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Resultat:

Vi kunne observere at væsken skiftet farge og at ingrediensene også ble farget av iod-løsning.

 

Diskusjon:

Bare polysakkaridene endret farge. Dette fordi stivelse er polysakkarider, og jod reagerer med stivelse. Da vi spyttet i løsningen, gjorde enzymene i spyttet stivelsen om til druesukker, som jod ikke gir farge til. Derfor forsvant fargen. Fruktose og sukker er ikke stivelse, derfor reagerer ikke jod-en med disse stoffene.

 

Konklusjon:

Når jod blandes i en stivelse, vil joden bli blå. Enzymer i spyttet gjør stivelse om til sukker. Ved å blande ulike stoffer kan vi oppnå en kjemisk reaksjon.

 

Linker:

http://it-student.hivolda.no/prosjekt/v00/Fordoyelsen/magesekk.jpg


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


20.01.2017 22:49

Bra!
9310
anbefalinger
oegfnsdog

Nybakken
11.11.2016 11:06

Bra!
74
anbefalinger
Å jeg fikk lyst på svele jeg nå.


11.11.2016 11:09

Bra!
24
anbefalinger

Bjergsen
06.11.2013 09:00

Bra!
6
anbefalinger
hypotese??????????????????????????????????????


08.09.2009 08:03

Bra!
4
anbefalinger

nm,nn,mmn
31.01.2014 10:44

Bra!
3
anbefalinger
greit nok

ola nordmann
31.01.2014 10:45

Bra!
1
anbefalinger
åneggu


12.11.2018 12:44

Bra!
1
anbefalinger
Håkon er taper

ballestein
26.03.2019 11:59

Bra!
0
anbefalinger
Mikkel rev, satt og skrev, på et selvmordsbrev


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews