Søk i stiler
 

Vi lager ester


Godkjent rapport fra forsøk hvor hensikten var å lage ester.
Sjanger:RapportLastet opp:24.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hensikt:

Hensikten med forsøket var å lære å lage ester.

 

Teori:

For å få ester så må det skje en kjemisk forbindelse. Denne forbindelsen oppstår når en organisk syre reagerer med en type alkohol når det foregår en avspalting fra vann I denne prosessen så brukes svovelsyre som en katalysator, altså noe som vi trenger for å drive det frem. En mer korrekt forklaring på hva en katalysator er går som slik; “En katalysator er et kjemisk stoff som har evnen til å øke en kjemisk reaksjons hastighet uten selv å forbrukes” (hentet fra nettsiden http://www.studenttorget.no/index.php?artikkelid=1167&back=1 ). Oppgaven til svovelsyren er nettopp å trekke til seg vannet og få en fortgang i prosessen. Vi kan få flere ulike typer ester ut fra dette forsøket, men det avhenger av hvilken type organisk syre og alkohol som reagerer med hverandre. Den kjemiske forbindelsen foregår slik:

Alkohol+organisk syre--->ester+vann. Det kan forøvrig nevnes at alle esternavn har en endelse på -at.

 

Ester kan finnes nesten over alt, i planter, godterier, lyspærer osv. Den har ulike oppgaver, brukes blant annet som et tilsetningsstoff i parfyme, for å fremheve lukt, og for smakens skyld i snop. For å få luktstoffer må man få alkoholer til å reagere karboksylsyrer.Ester benyttes også i plastindustrien der det produseres polyester, som faktisk er flere ester bundet sammen. Så det viser seg at Ester fins nesten overalt i en eller annen form. Også i aspirin er den å finne, med navnet acetylslicylsyre. Her er ulike ting som inneholder ester.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Utstyrsliste:

-     dråpeteller

-     begerglass

-     etanol

-     etansyre

-     svovelsyre

-     vernebriller

 

Metode:

Først av alt tok vi på oss vernebriller, sikkerhet fremfor alt! Deretter fant vi frem hvert vårt begerglass fordelt på to personer. Vi gikk så til vasken for å skylle begerglassene i tilfelle det var noen stoffer igjen fra tidligere forsøk. Glasset ble fylt med etanol til det nådde 10 milliliter,, så opp til 20 med etansyre Etterpå fylte vi dråpetelleren med svovelsyre og dryppet oppi glasset. Når forsøket var over rensket vi utstyret.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Resultat:

Når vi hadde ventet en stund så kunne vi merke oss at innholdet i begerglasset fikk en annen lukt.

                Etanol           + etansyre           =Ester

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Diskusjon:

Grunnen til at innholdet fikk en annen lukt var fordi at det skjedde en kjemisk reaksjon som utløste dette. Når man blander alkohol med en organisk syre så får man ester+vann. Vi kunne fått andre typer ester avhengig hvordan type alkohol og organisk syre man velger. Så jeg forstår at man vil få forskjellige resultat ved valg av type alkohol og organisk syre. Jeg vurderer dette forsøket som ganske enkelt og derfor lett å utføre, så jeg kan ikke se noen feil som oppstod. Derimot vet jeg at noen andre sølte innholdet i begerglasset over seg, noe som jeg tror kan være farlig. Personen skylte av væsken med vann og heldigvis gikk det bra. Lukten som kom etter den kjemiske reaksjonen minnet noe om lukten av en tusj.

 

Konklusjon:

Vi lærte at ved å blande ulike kjemikaler så kan man oppnå visse effekter. I dette tilfellet skiftet væsken lukt og ble til ester ved at vi skapte en kjemisk forbindelse, organsyre blandet med en type alkohol og så har man svovelsyre som katalysator i prosessen. Vi har i tillegg lært at ester kan brukes til flere oppgaver. Som foreksemple i luktstoffer eller til å fremheve lukt. Ester kan finnes i blant annet planter, lyspærer og godteri. Faktisk brukes også ester  av plastindustrien i polyester. Jeg hadde tidligere aldri engang hørt om ester, men kommer til å huske nå for jeg vet at det er et ganske viktig stoff.

 

Linker:

http://www.studenttorget.no/index.php?artikkelid=1167&back=1

http://lav.hfk.vgs.no/LAV_MOAT/15%20ESTER%20(HOVED).htm

http://www.sjokogram.no/images/snop_collage.gif

http://www.elle.no/elle/november/parfyme/bilde4.jpg

http://www.neoweb.no/bilder/lyspaere.jpg

Jeg brukte også læreboken som en kilde i tillegg til læreren.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

wot
13.05.2009 10:35

Bra!
4
anbefalinger
Blande kjemikalier? Du blander jo fan meg syre og alkohol

Dassen
08.11.2012 17:09

Bra!
2
anbefalinger
Men hvorfor reagerer acetylsalisylsyre med etansyrer?

mina
16.12.2008 17:23

Bra!
1
anbefalinger
Regner med du ikke fikk denne godkjent, hvis du hadde den til godkjenning. du har tegnet reaksjonen med propansyre, og ikke etansyre.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews