Søk i stiler
 

"Musikk fra en blå brønn" av Torborg Nedreaas


En litn analyse av Torborg Nedreaas' novelle "Musikk fra en blå brønn".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:21.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Musikk fra en blå brønn
Verktøy:Utskrift


Herdis er en flittig jente som går på skolen. Hjemme har foreldrene nylig gått fra hverandre, den første verdenskrigen raser i Europa, og en stor brann har nettopp herjet hjembyen. Det virker som Herdis er en ullykkelig liten jente. Herdis kommer for sent på skolen en dag, og lyver for å dekke til at hun ikke har med seddel. Hun blir da kalt inn til frk. Boegh og er der en god stund og prater me hun. Da hun kommer ut derfra, har hun bestemt seg for en ting... Hun skal aldri lyve igjen!

 

I dette utdraget møter vi Herdis, den unge piken son vanligvis er flink på skolen. Når Herdis kommer på skolen og lyver om seddelen, møter vi da Frk. Thornquist, den tilsynelatende strenge læreren, men som egentli er en god kvinne, som har lyst å hjelpe Herdis gjennom disse vanskelige tider. Herdis blir kalt opp til Frk. Boegh, den gamle læreren til Herdis. Når Herdis kommer for å prate med henne, gjør Frk. Boegh alt hun kan for å gjøre Herdis litt bedre til mote. Men aller viktigst, hun prøver å gi Herdis troen på Gud igjen.

 

Selve handlingen er lagt til skolen Herdis går på, men vi får ikkje vite i dette utdraget hvor i Norge den ligger. Dette foregår under første verdenskrig, men det er usikkert når. Herdis har egentli et godt forhold til lærerne virker det som, men jeg har ikke lest hele boken. Men det virker som om forholdet har tilspisset seg etter det som nylig har skjedd. Forholdet mellom lærer og elev virker veldig bra, men det virker og som det kunne vært bedre, men det er jo vel og en av grunnene til at Frk. Boegh tar Herdis inn til en samtale, bl.a.

 

Novellens vendepunkt er vel når Frk. Thornquist ber Herdis fortsette opp på lærerverelset der Frk. Boegh venter på henne.

 

Min perosnlige mening om dette utdraget er vel egentlig at det er ganske bra. Kunne egentli tenke meg å lese hele boken. Torborg Nedreaas virker som en veldi god forfatter og man skulle egentli tro at det va henne boken va skrevet til, men den er også skrevet til publikum, kansje for å vise hvordan det var under andre verdenskrig. Jeg ble veldig fasinert av dette utdraget. Torborg Nedreaas skriver fra sjelen, og ikke som mange forfatter, for pengene. Men dette er en bok og forfatter jeg gjerne skulle ha lest mer av.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.24.04.2006 15:33

Bra!
1
anbefalinger
skrevet på 5minutter? var tynt og lite profesjonelle utrykk, mye skrivefeil i det siste avsnittet, men oppsummeringen i begynnelsen av handligen i utdraget var fint og kort. kunne vært flere skildringer da...

Bobby
24.05.2006 10:12

Bra!
1
anbefalinger
Dette var elendig skrevet. Sånne tekster som dette er med på å dra ned denne siden. Denne teksten budre vært luket vekk!

toddy
18.04.2007 08:40

Bra!
1
anbefalinger
Detta e den væste tækstn ever laga!  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews