Søk i stiler
 

Kroppsfiksering


Dette er en artikkel om kroppsfiksering på nynorsk (sidemål). Læreren sa at jeg bommet på sjanger, dette påstår jeg er feil. Hva synes dere?
Sjanger:ArtikkelLastet opp:20.02.2006
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Kropp
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Knip saman rompeballane!

Knip saman magen nå!…

Å kom igjen!

Ein siste gong nå. Ta i så du verkeleg kjenner det river i heile deg!

Så må strekke ut, også ristar me laus!

 

Ein sveiter. Kroppen skrik etter kvile. Ein kan ikkje gje den kvile for da blir ein jo kalla lat. Nei, ein må jobbe vidare mot målet. Det målet andre har satt, dei som skriv i mot oss i reklamen. Ta no ut den siste rest av energi! Kjenner svolten gnage, berre så synd at eg har ete mine 1000 kaloriar i dag.

 

Heng i, heng i….stå på, stå på….Yt, yt, yt!

Husk å ete sunt!

 

Ein må auke yteevna. Må bli slank og pen. Joda, me huskar alle den formanende stemmen frå fjernsynet, .i vekeblader og i reklame hengande rundt

om på kjøpesentera bl.a. Me huskar også eit avmagra kvinnfolk, tynn som ein strek, som bøyer seg rundt seg sjølv minst 4 gonger, og hoppar og sprettar som eit troppetroll. Hun forteljar med stor innleving og entusiasme.

 

Tren og bli som meg!

 

Dei er dei beste opplært på å gi oss dårlig samvete. Gjer vi ikkje som henne går det oss riktig ille. Då blir ein mindre verd der ein går rundt med ekstra kilo og uformelig kropp. Ein dør også lenge før alle dei tynne! Sjølvsagt må denne treninga skje i dyre helsestudio. Det ligg utrolig mykje pengar i slanking. Dei spelar på vår dårlege samvete for at vi ikkje er tynne og så sprek som henne. Merkelig, for vi har jo de aller beste treningsmuligheiter rett utanfor vår eiga stuedør. Heilt gratis…tenk det!

 

Leser i Dagblabla kvar einaste dag om kost og trening som skal gi deg den kroppen du drøymer om. Dr Lindberg og Dr.Bjørklind slår kvarandes påstandar om eit sunt liv i hel etter tur.

 

Den eine er liten og feit med pusteproblem. Den andre har visst ein skade i kneet og kan knapt gå. Ja, kva for forbilde er dei eigentleg. Dei er jo likevel ekspertar med kvit frakk som lagar diettlistar. Me høyrar på dei i fullt alvor. Leser grundig og beundra alle dei som har ”lyktast i livet”. Altså dei tynne, ja dei som er verkeleg vellukka .Ikkje sant? Eller? Ein har vel lov å stille spørsmål. Eller har ein det? Dei underviser oss uvitande om rett kosthald og trening. Lurer berre på om dei lever etter denne dietten sjølve.

 

Rike har desse doktorane vorte. Alle som ein. Ikkje rart med dei skyhøge kursavgiftene.

 

Alle vil jo bli som kjendisane. Dei fleste husmødrene som har abonnement på Allers, Kamille, Norsk Ukeblad, Hjemmet, Her og Nå og Se og Hør m.m. Desse kan kartlegge kjendisane sitt liv, og finn stadig nye oppskriftar og slankemetodar. Den eine overskrifta slår mest den andre i hel. Ein kan få dårleg samvete av mindre. Siste er at man skal trene små økter når kvardagen tillet det. Så kalla 10 minutters økter. Ungdommar kan trimme medan dei ventar på at læraren skal komme til time. Lærarane kan ta et tak i toalettkøen eller mens de venter på at elevar skal levere inn svar på prøver. Noe alle kan gjøre er raske knebøyg i kassakøer. Da blir ein sprek og ingen kan klage på at du er overlegen og ikkje helsar på kjende

 

Få bort ridelårene til bikinisesongen.

(Kva er ridelår eigentleg? Veit ikkje eg…har aldri vært på ein hest.)

 

Dette heile enda vel med fôrsider og fete overskrifter som:

Bli slank på 3 veker.

Svein-Olav klarte å gå ned 63 kg på tre dagar!

Ingen har funne han att etterpå. Har du?

 

Folk jublar. Sjå bildane! Metoden han brukte var heilt fantastisk. Bilde av han slik han var før kuren med ein smilande tannpirkar av ein kursleiar ved sida av. Etterbilde ble det dessverre ikkje noko av. Mannen var jo borte.

 

Sug bort fettet!

Skjær bort overflødig hud!

Få mindre pupper! Eller Større pupper

 

Lista er lang over kosmetiske operasjonar. At ein som har lyter etter som er skjemmande etter ulykker eller medfødde. Det er forståeleg, men alle desse ”normale” som skal fikse på ting som er usyneleg for andre. Det er merkeleg.

 

For dei som ikkje lukkast med slanking og trening. Dei kan legge seg under kniven å få tatt bort eller lagt til det de måtte ønske. Ei merkeleg verd vi lever i. Mange vil være som dei andre. Dei tenkjer ikkje på at kanskje noen misunner dei og vil ha en kropp som dei kanskje. Eller at andre liker deg for nett den du er.

 

I dag betyr det som oftast meir korleis ein ser ut, framfor korleis ein er. Samfunnet har blitt nådelaust. Unge i dag har eit enormt press. Dei må være vellykka på alle punkter. Gode karakterar, ha ein sunn og fin kropp. Ha dei rette kleda og den siste mobilen, mp3- spelarar med meir. Alltid kave og streve etter å ligge hakket framfor alle andre. Dette presset setter ofte folk, og særlig dei unge ut for eit usunt levesett. Det dei ser på tv og i blader gjør at de enten overspisar, eller nektar seg sjølv mat. Mange får alvorlege lidingar som anoreksia og bulimi. Atter andre eter for mykje og får overvektsproblem. Til slutt vil eg berre seie at vi har alle vår eigen vilje og kan gjøre som me sjølve ønskjer. Ein skal ikkje sluke alt desse blada og det tv spyr ut imot oss rått. Vi har alle eigen vilje og har rett til å tenkje sjølv. Difor sette eg spørsmål ved mykje av det eg les og ser.

 

Det å sjå slikt i et blad, og det som vises på tv gjør meg ganske så fortvila.

 

Så mitt råd til dykk alle frå meg må verta.

 

Bruk vett - bli kvitt fett.

Tren og et sundt.

Men ikkje for einkvar pris.

Du må kunne unna deg med god samvit

Ein diger jordbæris.

Det er deg så inderleg vel unt!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Anne
01.05.2006 12:37

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Synes du har skrevet et fargerikt og morsomt essay. Så ja, enig med læreren, du bomma nok litt på sjangeren, men vier at du har kreativitet og skrivelyst og får frem budskapet ditt i en lettlest tekst. Lukke til

Anne
01.05.2006 12:37

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Synes du har skrevet et fargerikt og morsomt essay. Så ja, enig med læreren, du bomma nok litt på sjangeren, men viser at du har kreativitet og skrivelyst og får frem budskapet ditt i en lettlest tekst. Lukke til

Jenny
14.09.2006 11:46

Bra!
1
anbefalinger
Dette kan nok mer kalles et essay enn en artikkel. Men bortsett fra det var det morsomt.

karl
14.04.2008 17:26

Bra!
1
anbefalinger
var nok ikke en artikkel dette..
For en artikkel skal ha begynnelse, midtdel og slutt..

Ufuk
25.11.2008 21:51

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra! Læreren din hadde rett, dette er slett ikke noen artikkel, dette er et essay!

bjørnar
12.04.2009 16:55

Bra!
0
anbefalinger
du bomma jekli

Anonym
14.03.2013 20:43

Bra!
0
anbefalinger
Fint essay. Hør på læreren.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews