Søk i stiler
 

Motebildet i Norge fra 1940 til 2000


Kort om de ulike motene i Norge fra 1940 til 2000.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:14.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mote
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook1940

Andre verdenskrig preget moten. Kvinnene ble den sterke urmoderen med markerte bryster, midje og hofter. Langbukser erstattet nylonstrømper, som var vanskelig å få tak i under krigen. Skjørtene ble kortere slik at det var lettere å bevege seg.

 

Moten var inspirert av uniformer, hatten var viktig, og den kunne gjerne være stor. Det lange året ble gjerne satt opp med en hårnål bak i nakken.

 

Under krigen var det mange stoffer som ikke gikk an å få tak i, så oppfinnsomhetene ble store. Man sydde om og fant på selv.

 

Bikinien skal ha blitt til for å spare på stoffet og minske stofforbruket. Genseren ble populær, men først under protester fordi den var for utfordrene, den viste kvinnenes former tydelig.

 

1950

Kløften mellom kvinner og menn økte igjen. Men en ny generasjon kvinner var på vei, og de ville ha en friere mote, helst inspirert av rockemusikken. En spesiell mote for tenåringer kom for første gang. Olabuksene, som kom først var arbeidsklær, ble populære. Kvinnene bar gjerne en herreskjorte utenpå buksene, eller trange langbukser i strechstoff som ble festet under foten med en strikk.

 

Brillene var bøyd oppover som katteøyne, og håret ble gjerne båret i en høy hestehale, med mindre man hadde kort hår som også var populært.

 

Skjørtet satt tett om midjen, men var vidt og sluttet med anklene. Ballerinasko og polotrøye passet til, gjerne i svart. Den lille svarte drakten med innsvingende midje, var noe som hørte til i damenes garderobe.

 

1960

Kvinnene fikk en ny frihet som hun viste gjennom å bære miniskjørt og langbukser. Støvelettene var i lakk og plast, og syntetiske materialer ble gjerne brukt også i klær og vesker. Den moderne kunsten og poppmusikken inspirerte moten med svart- hvit eller sterke neonfarger.

 

Olabuksene ble vide nedentil og skulle sitte lavt nede på hoften, gjerne med et bredt belte til. Undertrøya ble n brukt uten noe over. Hippies Flower Power- fødtes ut av fredsbevegelsen i USA som protest mot krigen i Vietnam. Den etniske stilen inspirert av Afrika og Asia ble også svært populær. Frisyrene var alt fra kort gutteklipp til langt hippiehår eller krusete afrokrøll.

 

1970

Protestene i samfunnet mot krig, miljøforurensing, raseskille og kvinneundertrykkelse økte. Kvinnen ble mer og mer selvstendig, det ble markert ved at antimoten ble populær. Bh-en ble kastet, og klærne skulle være usexy og praktiske. T-skjorte og jeans ble manges uniform. Håret skulle være lettstelt og naturlig.

 

Det ble populært å kle seg i hjemmefarget og hjemmestrikket, selv om hippiestilen fremdeles hadde stor innflytelse. Mange og store smykker var også viktig.

 

Punkmoten og discomoten ble også født på 70-tallet.

 

1980

Kvinnene er nå ute og slåss etter mennenes arbeidsplasser. Ofte kledd i en strikt drakt, gjerne med knyttebukse. Jappestilen der penger og ting betydde alt ble en trend.

 

Trening ble opphøyet til religion. Aerobics og gym gjorde sitt inntog. Leggvarmere og pannebånd måtte man ha til de glinende, trange draktene. Kroppens veltrente former ble forstreket av skulderputer.

 

Samtidig ble historien viktig, og det gammeldagse ble hyllet. Hjemmestrikkede jakker skulle det være, og pene aftenskjoler.

 

High Tech ble populært med spor av industri i moten. Hardt og blankt, gjerne med sømmende utenpå. Leken med å blande ulike stiler ble også en egen mote. Med skjørt utenpå Tights og store smykker i plast.

 

Hipphoppen gjorde sitt inntog med store, sekkelignende bukser og for store gensere. Håret var fortsatt ganske fluffy, kreppet og velfønet eller helt kortklipt.

 

1990

Moten ble nå mer og mer internasjonal, og de amerikanske moteskaperene begynte å konturere med de franske. Moten var en slags reprise på 60-tallets og 80-tallets mote. Man kunne bruke lærjakke til aftenkjole, og skjørtene kunne være i alle lengder.

 

Man begynte å bruke fritidsklær på jobben, men tightsen var fortsatt viktig i alle legder.

 

Protestene mot pelsindustrien økte kraftig. Og de som lagde klærne merket at ikke alle kvinner var modeller, og de begynte å lage klærne for de normal store kvinnene.

 

2000

Buksene sank fra livet til hoftene, og genserne kan nå være mer kroppstette enn før.

 

Hipphoppen kan du fremdeles finne igjen mange steder med representantene posete bukser og gensere.

 

Skjørt og kjoler finnes i alle former, lengder og eleganser.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


12.04.2006 04:11

Bra!
3
anbefalinger
jeg fant denne siden helt tilfelldig! og jeg ble skjikkelig overrasket! det var veldig lærerik for meg at dere gav ut en slik side. det var de opplystningene jeg var på jakt etter. og nå har jeg fått svar på alle de nygjerrige spørsmålene mine. jeg er blitt fornøyd og takknemlig for det insatsen dere gjorde Smile :-\)

marte
20.03.2006 18:17

Bra!
2
anbefalinger
braa!!driit bra Very Happy :-D love u

Rikke
16.01.2007 13:09

Bra!
2
anbefalinger
Heeeii,..Takk for at dere legger ut sånne sider;D Det har vi vikrelig bruk for på skolen Wink ;-\) Men kan dere ha litt mer om kvinner under 2 verdenskrig Razz :-P?


05.06.2019 10:07

Bra!
0
anbefalinger
det var vanskelig og forstå alt


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews