Søk i stiler
 

Et dukkehjem – Thorvald Helmer


Personbeskrivelse av Thorvald Helmer i Ibsens "Et dukkehjem".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:14.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift


Thorvald Helmer er gift med Nora Helmer og de har 3 barn. Hele skuespillet foregår i hjemmet til Nora og Thorvald. Handlingen forgår rundt jul. Thorvald er sjefen i huset og behandler barna og Nora som sine egne dukker. Han er en høyt respektert foretningsmann, og er veldig opptatt av å ha et godt rykte, han liker ikke å låne penger. Thorvald er en ganske egoistisk mann, han tenker først på seg selv og så på andre. Thorvald bestemmer over Nora, han sier hva hun skal gjøre og når hun skal gjøre det, nora skal bare være vakker og deilig. Han er akkurat blitt forfremmet til sjef i aksjebanken.

 

Dette er første julen de har godt med penger. For kort tid siden var Thorvald syk, og var på helsereise til Italia. For å få finansiert dette må Nora låne penger, dette gjør hun av sakfører Krogstad, men Thorvald tror det er av faren.

 

Spenningen i huset stiger betraktelig utover i skuespillet. Deres gode venn og doktor Rank forteller Nora at han er dødssyk. Det er flere underlige besøk av sakfører Krogstad utover i fortellingen. Thorvald vil sparke sakfører Krogstad og gi hans stilling til Fru Linde, en barndoms venn av Nora. Nora prøver febrilsk å overtale Thorvald til å ikke sparke Sakfører Krogstad, fordi Krogstad truer med å fortelle Helmer at det er han som pengen er blitt lånt av.

 

De siste timene i stykke er veldig hektiske, Nora prøver å holde Helmer unna breve fra Krogstad, og tilslutt får helmer tak i brevet, reaksjonen hans er ved det første veldig intens, han blir kjempe sur. Utover i stykket forandre Nora seg veldig og hun finner ut tilsutt at hun ikke høre hjemme hos Helmer og velger å flytte fra han.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Tarald Moe Bjølseth
10.03.2006 09:34

Bra!
21
anbefalinger
Fikk en 5, i 9 klasse for denne.

nissen :)
11.01.2011 12:29

Bra!
5
anbefalinger
bra skrevet

Jehad
15.03.2016 17:40

Bra!
4
anbefalinger
Denne teksten var uformell og dårlig skrevet, ville ikke anbefale denne.


28.01.2016 19:55

Bra!
0
anbefalinger
Jag taler ikke norska, men maa jag bruge det til mit skole project?

tg
12.02.2020 22:45

Bra!
0
anbefalinger
wack skrevet, drop or cop? big drop


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews