Yrkesvalg

Oppgaven handler om hvordan det er å velge yrke ut i fra utdanningen din.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.02.13

Når vi snakker om yrkesvalg mener man ofte det man velger og gjøre fra videregående, og fram til man er ferdig med utdanningen og fått seg et yrke. Hva slaks yrke dette blir, avgjøres av hvilken innsats du legger i utdanningen din. Det yrke du velger må jo begynne et sted. Som nesten alle ting i livet kan du også her velge to ulike veier. Den lange kjedelige, og den korte, litt mer morsomme. Du kan på en måte sammenligne utdanning med en stige. Hvor lang denne stigen blir, bestemmer du selv ut i fra hvilken jobb du ønsker, og hvor mange år du ønsker å gå på skolen.

 

Det hele begynner egentlig da du går i barnehagen, parken eller noe lignende de første årene i livet ditt. Her legges et lite grunnlag for det sosiale i livet ditt fremover, og du skaffer deg kanskje noen nye venner som du tar med deg til barneskolen. Du lærer sannsynligvis ikke så veldig mye annet enn hvem som kan krabbe fortest, spise mest innsekter eller andre morsomme ting som småbarn gjør. Allikevel er dette det første trinnet i utdanningens stige.

 

Det neste trinnet i stigen er selvsagt barneskolen. Dette er noe alle små barn gleder seg noe grensesløst til. Gleden blir som oftest borte etter noen måneder eller år, da man begynner å få masse lekser og faktisk må gjøre noe i steden for å plage jentene eller konkurrere i buse-spising. Det positive med disse leksene er jo at man skal lære noe. Også kan man jo ikke si at leksene de første årene på barneskolen tar så veldig lang tid, eller at de er utrolig vanskelige. Det går for det meste i å lage en tegning av noe som begynner på a, b, c, eller noen av de andre bokstaven i alfabetet, og noe ganger er det så vanskelige lekser som for eksempel å legge sammen 1+1 eller 2+2. Det blir selvfølgelig vanskeligere med årene, men jo vanskeligere leksene blir, jo mer lærer du. Dette kommer jo an på hvor mye du legger i disse leksene. Uansett skal du ha lært nok, og ha et ganske godt grunnlag for å gå videre til det neste trinnet i stigen. Nemlig ungdomsskolen.

 

Å begynne på ungdoms skolen er en ny erfaring for alle barn i 12-13 års alderen.Da går de på en måte gjennom det samme som de gjorde da de begynte på skolen for første gang. Den samme spenningen for alt det nye som venter på det neste trinnet i stigen. Og akkurat som det gjorde syv år tidligere, går dette over etter det første året om ikke enda tidligere. Det er jo på ungdomsskolen du for alvor må begynne å ta valg som får konsekvenser for hva du skal gjøre senere i livet. Allerede i 8.klasse legges grunnlaget for hvilken videregående skole du skal inn på tre år senere. Og selv om ikke karakterene du får dette første året teller videre, blir det veldig vanskelig å ta opp igjen alt det tapte hvis du har valgt å gi blaffen i skolen i stedet for å jobbe med lekser og pugge til prøver. Som alle vet er det jo ikke gøy å pugge til prøver, eller gjøre alle de leksene man får hver uke. Men til syvende og sist er de elevene som gjør nettopp dette som får det enklere når de kommer til det å søke seg inn på videregående skole.

 

I løpet av de tre årene du går på ungdoms skolen, får du en god del informasjon som skal hjelpe deg med å ta det valget som kommer i andre halvdel av 10. klasse. Nemlig valget om du skal begynne på videregående, eller ikke. For noen er dette valget enklere enn for andre. Årsakene til at dette valget kan være komplisert, er flere. Noen personer ønsker ikke en høyere utdanning og er lei av skolen etter de ti årene de allerede har gått. Kanskje ønsker de å bo hjemme hos mamma resten av livet og være mammas lille kosegutt? En annen mulighet er at de vil begynne å jobbe så fort som mulig og tjene penger så de kan kjøpe seg hva de vil. Men det er vel litt begrenset hva du kan kjøpe deg hvis du jobber som hjelper i en rimi butikk. Etter noen år kan du jo ha jobbet deg oppover i gradene ,og blitt så heldig at du får lov til å jobbe i kassa. De som velger denne relativt korte veien, får jo ikke en veldig lang stige. Kanskje er dette like greit, siden noen av dem sannsynligvis har ”høyde skrekk...”

 

Men de som velger å begynne på videregående skole, fortsetter å bygge på stigen med flere trinn. I løpet av de årene du går på videregående må du finne ut hva du har lyst til å begynne å jobbe med. Vil du fortsette å gå på skolen å bygge på stigen ? Eller synes du det er på tide å begynne å jobbe?

 

Det er jo som kjent uendelig mange yrker ute i verden, og for å ha muligheten til å velge det du har mest lyst til er det viktig å prioritere. Du må også legge vekt på dine egne interesser. Liker du for eksempel å stelle og vaske eldre folk, ja, da har du muligheten til å bli hjelpepleier. Eller vil du kanskje bli lege, og tjene masse penger? Da er det bare å kaste seg i vei med videre utdanning på universitet i 5-7 år. Kanskje litt mange år å bruke på skolen for noen. Men se positivt på det. Du får jo en lang stige, og et ganske stort studielån som du må betale på i mange år fremmover. Med så mange yrker er det ikke rart det er mange ungdommer som synes det er vanskelig å velge. Er du for usikker kan du jo altid ta et fri år. Eller begynne på høgskole et år eller to. Da får du tid til å velge det du vil, samtidig som du forsetter å bygge på stigen din.

 

Det er nemlig sånn at nesten alt du gjør i livet ditt, gjør stigen din lengre. Om du velger å slutte på skolen etter ti år, vel, så er ikke alt håp ute. Du kan fortsatt få en ganske lang stige med mange trinn. Begynner du å jobbe med en gang får du jo jobb erfaring. Eller så kan du vente noen år og så begynne å studere igjen. Uansett er alt du gjør bedre enn å gå ledig. Ledighet er roten til alt ondt er det ett gammelt ordtak som sier, og det er nok mye sant i det!! For alt du gjør, jobb eller studier bygger opp stigen din og jo lengre stigen er desto lettere bli det for deg å velge nettopp det yrke du ønsker deg.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst