Søk i stiler
 

Kommunismens problemer


Resonnnering om kommunismens to sentrale feil.
Sjanger:ResonnerendeLastet opp:12.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kommunisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Kommunistenes problemer er viktige teoretiske problemer. Først og fremst mangler Kommunismen et solid politisk grunnlag. Kommunismen er rent deskriptiv. Den er en frigjøringsideologi basert på historisk nødvendighet og historiske mål. Den handler ikke om hva vi bør eller skal gjøre, den handler om hvordan vi skal nå samfunnsutviklingens endelige mål: et mål i frihet og solidaritet. Det fremkommer klare verdier av Kommunismen, men i den utstrekning de brukes som verdier, har de kun et deskriptivt grunnlag, og basis i hvordan disse verdiene fremtrer for oss som ønskelige, men intet oppbygget, solid filosofisk grunnlag, ikke noe bevis for at dette er hva vi bør gjennomføre. Derfor er Kommunismen bare en halvferdig politisk ideologi. Den har vitenskapen, den har alt det praktiske, alle slags deskriptive utledninger, men den trenger dens andre halvdel: Et normativt teoretisk grunnlag.

 

Jeg er Kommunist fordi Kommunismens verdier og praksis stemmer sammen med et konsistent moralsk politisk filosofisk grunnlag. Dette grunnlaget trenger Kommunismen for å ha et konkret politisk uttrykk. Kommunismen trenger grunnlaget for å ha en selvbegrunnelse, et grunnlag å støtte seg på.

 

 For det andre er den materialistiske tankegangen feil. Marx avviser Kant og alle de viktige tenkerne som høytflyvende metafysikk, og hevder at alt er materielt og objektivt. Dette er et stort tilbakeskritt fra filosofiens oppnåelser, for det er jo klart (bevist av Berkeley, Kant, Heidegger og Sartre) at alt bare er det som det oppfattes som ,det finnes ingen objektiv væren, for all væren er opplevd, den er for så vidt som den oppleves. Treet eksisterer. Hvorfor? Fordi jeg ser det, dets eksistens kan ikke benektes fordi jeg ser det og snakker om det. Men når jeg slutter å se på det eksisterer det ennå. Men bare for så vidt som jeg tenker på det! Men jeg kan ikke tenke meg at treet eksisterer uten at jeg opplever det - for når jeg tenker på treet, opplever jeg jo det. Altså er all væren opplevd, ikke objektiv og selvstendig eksisterende.

 

Disse problemene bør filtreres ut av den ideologiske (problem 1) og den vitenskapelige (problem 2) Kommunismen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

halo
13.11.2018 19:24

Bra!
1
anbefalinger
bra

helo
13.11.2019 12:22

Bra!
1
anbefalinger
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews