Søk i stiler
 

Alkohol og prestasjonsevne


Hva skjer med kroppen hvis man drikker?
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:07.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rusmidler
Trening
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I utholdenhetsidretter virker små mengder alkohol inn på prestasjonevnen til en utøver! Under trening med høy intensitet blir det produsert melkesyre i musklene i forbindelse med energifrigjørings prosessen. Noe ev denne melkesyren blir fraktet bort med blodet til leveren for å byges opp igjen til glykogen. Når det bli produsert mer melkesyre enn det kan transporteres ort, opplever vi den som verk i musklene. Da sier man ofte at man stivna!

 

Denne tilstanden inntreffer raskere under påvirkning av alkohol. Det har i sammenheng med leveren at den får mindre kapasitet når den skal ta seg av alkohol og melkesyre samtidig. Pulsen øker merkbart når man er påvirket av alkohol, etter en passe liten joggetur ligger pulsen 23 slag over normalt!

 

Alkohol, selv i små menger virker også inn på hvordan vi løser tekniske oppgaver. Hvis man har o,3 i promille senker prestasjonsevnen hos en idrettutøver med 10%(litt over et sek) på en 100-meter, og med 6%(12-15cm) på høydehopp.

 

Selv små alkoholmengder kan ha en akutt effekt på kroppen vanligvis negativ. Det har vært hevdet at noen glass øl skulle kunne minske skjelvingen for skyttere, hoppere, motorsportsførere etc. og altså gi bedre idrettslige resultater. Viktig er det imidlertid da å vite, att selv små doser alkohol gir effekter på hudgjennomblødning, blodtrykk, pulsfrekvens og annet. Effekten av minsket skjelving oppveies derfor nesten alltid av de andre negative effektene.

 

Dessuten er alkohol ytterst vanskelig å dosere; vanskeligere enn mange av de medisiner som ordineres først etter betydelig nøyere vurderinger. Den dose alkohol som den ene gangen er tilstrekkelig for å minske skjelvingen, kan neste gang (på grunn av andre forutsetninger for kroppen eller forandringer i omgivelsene) gi altfor kraftig effekt, som så leder til bivirkninger fra mage, balanseorgan, hjerte eller noen annen del av kroppen. Utover dette må alltid effektene på dømmekraften vurderes nøye. Overmodighet og dumdristighet er for idrettsmannen aldri fordelaktig i lengden. Man trenger derimot god konsentrasjon, kald logikk og utholdenhet egenskaper som motvirkes av alkohol.

 

Alkohol i små mengder påvirker i mindre grad enkle, grove muskelbevegelser, men forstyrrer alle mer kompliserte bevegelser (finmotorikk) og bevegelsesmønstre. Jo flere avveininger og jo fler vurderinger hjernen må gjøre, desto større utslag kan måles etter alkoholtilførsel.

 

- Magnus Eidet 1IDc


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jeg er et Nettroll
08.02.2016 17:18

Bra!
1
anbefalinger
Trollolololololo

Miss Perfect
27.10.2006 10:00

Bra!
0
anbefalinger
heng dg mann


21.05.2008 18:48

Bra!
0
anbefalinger
Hva er detta egentlig ?  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews