Søk i stiler
 

"Kransen" av Sigrid Undset


Kommentarer på "Kransen" av Sigrid Undset som handler om Kristin Lavrandsdatter sin barndom.

Karakter: 4/5

Sjanger:ArtikkelLastet opp:17.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristin Lavransdatter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg har lest utdraget fra ”Kransen” av Sigrid Undset. Bokserien er en triologi og dette utdraget er hentet ut i fra den første boken.

 

”Kransen” handler om Kristins barndom, ungdom og hennes nære forhold til faren Lavran. Samtidig opplever vi kampen mellom Kristin og foreldrene.

 

Kristin Lavransdatter bodde på Nonneseter og var opptatt av å følge Guds bud og leve etter farens ønske. Det var vanlig på den tiden å bli lovet bort til en mann som foreldrene hadde valgt, Kristin ble lovet bort til Simon Darre.

 

Jeg mener det er lett å se at Lavran har ett godt forhold til den kommende svigersønnen og er veldig glad for at de to er forlovet.

 

Men mens Kristin er på Nonneseter, møter hun Erlend som redder henne fra å bli overfalt av røvere. Det resulterer i at de blir forelsket og jeg mener at problemene eller konfliktene begynner den dagen hun møter Erlend. Situasjonen blir ikke bedre da Kristin rømmer fra Nonneseter for å møte Erlend, jeg mener at et av høydepunktene til Kristin er disse hemmelige møtene med Erlend. Det er spenning i lufta om noen vet hvor de er, kommer det noen eller er de trygge på dette hemmelige stedet?

 

Jeg ser at det er mange problemer her fordi det ikke ble sett positivt på at en kvinne bryter en forlovelse på egen hånd, har en elsker, motsier og handler mot farens ønske og ikke minst mot Guds bud.

 

Jeg tror at i Kristins øyne er Erlend vakker og sjarmerende og at Kristin er så forelsket i Erlend at hun er villig til å møte alle konflikter som vil oppstå.

 

Kristin blir nok dratt litt i begge ender. På den ene siden mot faren, Gud og Simon. På den andre siden står Erlend. Jeg føler at Kristin er en sterk jente og hun er bestemt på å holde fast på han på tross av foreldrenes vilje.

 

Selv om at han ikke har det beste ryktet har kjærligheten fått makt over Kristin, jeg tror hun har ett sterkt ønske innerst inne å fortelle faren at hun heller vil gifte seg med Erlend. Det er ikke så enkelt fordi hun vet at faren ikke liker Erlend i det hele tatt, for i hans øyne er Erlend en stor slask. Det er Simon som er det beste valget for henne i hans øyne. Hun vet det er umulig å snakke med faren om dette og derfor er det vanskelig for henne og ta ett valg.

 

Faren skjønner seg nok ikke på Kristin som vil risikere hele sitt gode navn og rykte. Og ikke minst hele livet som vil bli ødelagt på en som ikke er verdig henne.  

 

Simon føler seg nok krenket siden han er forlovet med Kristin, men han merker nok at hun ikke er forelsket i han. Jeg tror nok at Kristin respekterer han og synes han fortjener en bedre kvinne enn henne.

Det virker som at Simon vil gjøre alt for å beholde Kristin hos seg mens de er forlovet for det er ikke bra hvis folk ser Kristin med en annen mann, da vil det etter hvert oppstå prating i bygda. Samtidig som at en slik oppførsel setter henne i konflikt med både familie, slekt og kirke.

 

Jeg føler at Kristin syns det er rart at Simon ikke bare gir henne opp, for hun har jo sviktet han og i hennes øyne er hun ikke snill mot han eller en god husfrue for han. Jeg føler at hun mener at han fortjener en god kone som er han tro og kan elske han av hele sitt hjerte, noe hun ikke gjør.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ciara
01.11.2007 19:00

Bra!
30
anbefalinger
Det var masse feil opplysninger her da. Uffuff, hva slags karakter fikk du?

hei...
18.04.2006 20:01

Bra!
23
anbefalinger
gode poeng du tar opp.. prøv å vise til flere eksampler fra teksten.

elmo
21.03.2006 12:50

Bra!
17
anbefalinger
bra tekset... nok en gang har denne sida reddet meg!! Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

pk
29.05.2006 13:46

Bra!
16
anbefalinger
mangler veldig mye....synd og skam!!! Smile :-\)

soosy
21.03.2006 12:40

Bra!
14
anbefalinger
drit bra tekst


07.04.2008 19:14

Bra!
13
anbefalinger
hey,flink , helt greit Razz :-P Razz :-Pflink til å forklare Razz :-P Razz :-P

Sarvet
11.06.2007 13:13

Bra!
10
anbefalinger
helt greit,  Razz :-P

Anonym
18.11.2007 21:56

Bra!
9
anbefalinger
Helt Greit Very Happy :-D

veeeeeegar
15.04.2009 18:34

Bra!
8
anbefalinger
hehe helt grei tekst, kunne tatt med mer om slutten (bare fordi jeg trenger det)


Mosiflus mostafus
16.10.2017 08:37

Bra!
6
anbefalinger
Jevla bra brushan

Tommmmmmo
26.05.2009 09:37

Bra!
4
anbefalinger
hvorfor skrev Sigrid Undset om teksten det står ikke:/

anonym
10.06.2009 22:46

Bra!
4
anbefalinger
Bra tekst  Very Happy :-D..

Hmm
01.11.2009 21:20

Bra!
4
anbefalinger
ganske logisk, for slutten står det ikke noe om i "Utdraget" om kransen, som han her har skrevet om, han har ikke skrivi fra hele boka, bare "UTDRAG" Smile :-\)

karoline
10.06.2013 12:10

Bra!
4
anbefalinger
Du burde tatt med visas funksjon i dette utdraget. Den har mye å si. Og du kunne nok tatt med at det er en nyrealistisk tekst, hva som kjennetegner det. Dette her var nærmest bare et sammendrag av teksten og om du hadde lagt fram dette i en norsk eksamen, kan jeg aldri tro at du hadde fått en god karakter. Den mangler analyse av virkemidler,språk og tema.

emmy
12.04.2012 20:36

Bra!
3
anbefalinger
veldig bra!! hvilke epoke er teksten fra?

Sondre
18.06.2012 15:34

Bra!
3
anbefalinger
Emmy:
Teksten ble skrevet rundt 1920, men handlingen er lagt til 1300tallet. Med tanke på at Norge har blitt kristnet vil jeg si at det er fra slutten av middelalderen.

lol
19.03.2013 19:16

Bra!
3
anbefalinger
dååårliig , meen bra  Smile :-\)

stupfull same
30.11.2017 08:31

Bra!
3
anbefalinger
har noen sedd reinsdyran mine?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews