Søk i stiler
 

En gang må være den første


Oppgave om ungdom og alkohol.

Tentamen fra 10. klasse i norsk hovedmål.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:12.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alkohol
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg leste en historie her om dagen, som het ”En gang må være den første”. Dette kan egentlig gjelde alt, men da jeg leste litt nedenfor overskriften, fant jeg ut at denne gangen handlet det om alkohol. Ungdom og alkohol.

 

Personene i denne historien er ”Jeg” og Jonny. Det som antagelig skille disse guttene fra mange andre, er at de prøver alkohol hjemme, alene og ved en tilfeldighet. Ikke på en eller anen fest med mange andre ungdommer. De var altså ikke utsatt for noe drikkepress der og da.

-Men hvorfor drakk de? De er bare tretten år, tenker du sikkert nå. Det de fleste foreldre ikke vet, er at allerede i åttende klasse, har 55 % prøvd alkohol. Uten foreldre tilstede. Og i tiende klasse øker dette til over 80 %. De fleste, både gutter og jenter, prøver alkohol i 14-15 års alderen. Forskjellen på gutter og jenters drikkevaner er at gutter drikker mest øl, mens jenter holder seg til vin og brennevin.

 

-Hvordan får de tak i dette år de ikke er myndige?

Faktum er at ungdom, eller barn kan man vel si, allerede i 12-13 års alderen kan få kjøpt alkohol i dagligvarebutikker. Det er noen butikker enkelte steder som selger alkohol til ungdom de vet er mindreårige, til dobbel pris. Innehaverne av disse butikkene vet de tjener penger på dette, fordi ikke alle ungdommer har noen over atten år som kan kjøpe til dem, og da må de ty til andre måter.

 

Det foreldre burde være obs på, er barskapet sitt. Mange ungdommer går i foreldrenes barskap hvis de ikke har noen annen mulighet til å få tak i drikke. Så pass på at spriten ikke er byttet ut med vann…

 

Det finnes også foreldre som kjøper drikkevarer til barna sine når de skal på fest. Hele 7-9 % av foreldre som selv drikker alkohol gjør dette.

 

Min gjetning er at de gjør dette fordi de da tror at barnet kun drikker det han eller hun har fått med hjemmefra. Det er bullshit. Han vil drikk e det han får med seg fra foreldrene, i tillegg til alt det andre som finnes der han er. Han deler ikke sixpacken med resten av kameratene. De har sine egne.

 

Gutter på 15-16 år drikke på et år i snitt 3,6 liter ren alkohol. Jenter på samme alder drikker 4,7 liter. Dessverre er de færreste ungdommer klar over skadene alkohol kan tilføre dem. De aller fleste tror skader og sykdommer kun kommer etter mange års forbruk av alkohol, men det er feil. Drikker du mye alkohol to dager etter hverandre, kan dette føre til både akutte og varige skader.

 

Hjernen og leveren er spesielt utsatt. Også over 5 % av de som drikker mye i ung alder, blir alkoholikere som voksne. Det er noe å tenke på, det. Hvis du husker det, da. For alkohol kan også forårsake dårlig hukommelse etter kort tids forbruk.

 

Vil du ende opp som en alkoholiker med dårlig hukommelse, for få hjerneceller og skrumplever? Vi får bare håpe ”jeg” og Jonny ikke endte opp sånn.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ø.
29.05.2006 18:58

Bra!
6
anbefalinger
Vi lever kun bare en gang!.. Er glad for alt det jeg har lært på den tiden..


06.03.2006 18:57

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra skrevet30.10.2006 17:46

Bra!
3
anbefalinger
Denne fikk faktisk 5+, så jeg tror dessverre ikke du har så veldig peiling på karaktersetting  Wink ;-\)

Anonym DuDe
29.05.2007 16:11

Bra!
3
anbefalinger
meget bra tekst Wink ;-\)

kikki
25.10.2006 14:06

Bra!
2
anbefalinger
Og hvilken karakter fikk denne? Ikke sårlig bra, overfladisk og lite dyptgående. Max 3/4 på ungdomskolen!

magda
04.02.2007 13:37

Bra!
2
anbefalinger
kjempebra skrevet! mye bra fakta, mye interessant stoff

anal blast
31.01.2007 15:30

Bra!
1
anbefalinger
Alle opplysningene er hentet fra "unger drikker seg syke" -artikkelen fra Aftenposten 21.11.05.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews