Søk i stiler
 

Spåkona


Denne historien handler om en gutt som heter Ole som møter på en spåkone.
Sjanger:FortellingLastet opp:08.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Andre fortellinger
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Ole våknet av et høyt hyl nedenfra, han hoppet i morgenkåpen sin og sprang ned på kjøkkenet. Moren stod på bordet og hun holdte seg fast til vinduet. ”Mamma, hvorfor står du på bordet?” Moren sto der med et høyt gap, men hun klarte å få fram et ganske tydelig svar, ”Ehh… det var en mus på gulvet vårt!” Ole fikk fram et lite stønn. ”Hvor er den nå da?” Moren svarte ikke men sa ”Dra på butikken, kjøp en katt, kall den hva du vill, bare den kan stå på bena!” Ole smilte. Da Ole fikk pengene, sprang han ut døren og inn i skogen, for å kjøpe seg en katt hos Fru. Lavilin. Plutselig måtte han stoppe, for midt i den gamle skogen var det et stort telt. Han gikk forsiktig til åpningen av teltet, det var mystisk mørkt der inne. Ole ropte forsiktig; ”Hallo..”

 

Plutselig kom det en hånd ut fra åpningen som dro Ole inn. Den gamle damen tente på noen telys. Da fikk han se den gamle damen tydeligere. ”Jeg har ventet på deg lenge nå,” sa den gamle damen. Det eneste Ole fikk fram var ”Hva mener du?”

Damen svarte ikke, hun bare satte seg forsiktig ned på en liten krakk som sto ved siden av et bord. Hun hentet et rundt glasskule som lå under bordet.

”Sett deg,” sa hun. Ole satte seg forvirret ned på en gammel stol, den var dekket av rosa blomster, fra til topp til tå, å den virket ganske lealaus.

 

Plutselig slukket alle telysene, det var bare glass kulen som lyste. Hun la hendene forsiktig på kulen mens hun stirret på den. Hun mumlet noe som ikke var tydelig nok til å forstå.

Det ble stille.

 

Plutselig hylte hun, hun skvatt opp i fra stolen med hendene i været. Hun så opp på Ole ”Du..duu!” sa hun.

Ole så ned ”Hva er det” sa Ole lavt men intens.

Damen satt seg forsiktig ned på krakken igjen; ”Du tar livet av deg selv!” Ole stirret opp på henne ”Hva mener du??” Sa han fortvilt.

Gamle damen svarte med store øyne; ”Kom deg ut, du skjønner godt hva jeg mener!”

 

Fortvilet og forvirret, gikk han tomhendt hjem. Han fikk ikke svar på det han lurte på, og han hadde også glemt å kjøpe seg katt.

Han sprang opp på rommet sitt, og låste døren etterseg.

 

Neste dag dro han tilbake til den gamle, rare damen, med den gamle rosa stolen.

Damen sto utenfor teltet, nesten som hun ventet på ham.

”Kan du fortelle meg hvorfor jeg tar livet av meg?” spurte Ole.

Damen snudde seg fra ham og mumlet noe, så så hun på Ole. ”Du kjøper deg katt!” sa hun sint. ”Ja, og hva har det med betydningen å gjøre.”

Damen svarte forsiktig; ” Katten din kommer til å ta din plass, din mor kommer til å elske denne katten, mye mer en hun elsker deg…”

Det ble stille et lite sekund. ”Gå nå!”

Ole snudde seg og begynte å gå forsiktig, mens han mumlet ”Mamma elsker meg og ingen katt kan få henne til å skifte mening.” Så sprang han hjem.

 

Når han kom hjem, gikk han forsiktig inn på kjøkkenet der moren sto og kostet gulvet.

”Mamma, er du glad i meg?” Moren så opp, mens hun nynnet en sang, ”Ja, jeg er kjempe glad i deg, du er jo mitt englebarn.” Så nynnet hun videre på sangen.

Men Ole hadde flere spørsmål; ”Men mamma, må vi få oss katt?”

Moren la forsiktig ned kosten på bordet, mens hun svarte; ”Nei, men jeg trodde du var glad i dyr jeg.”

”jo da… de er sikkert greie de, men jeg vill ikke ha katt…”

 

Så gikk han glad og fornøyd opp på rommet sitt. Neste dag skulle han takke den gamle damen for at hun hjalp ham fra å gjøre en stor tabbe.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


05.03.2010 17:26

Bra!
0
anbefalinger
den historien er den beste av alle sammen den som har lagt den er skikkelik konge


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews