Søk i stiler
 

Peer Gynt - Litteraturhistorisk sammenheng


Oppgave: Plasser Peer Gynt i en litteraturhistorisk sammenheng.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Peer Gynt
Verktøy:Utskrift


Henrik Ibsen skrev Peer Gynt i 1867, og blir betegnet som en av hans modne arbeider (skrevet i perioden 1862-77.) I denne perioden skrev han også bla. Kjærlighetens Døtre og Brand. Disse forfølger en ide/tanke til ytterste konekvens. Den store bruken av symboler og virkemidler skaper stor forvirring hos leserne, og man får stadig hint om hva en karakter kan symbolisere, som f eks. Den Magre, som løper rundt i en prestekjortel og med et fuglegarn for å fange sjeler.

 

Ibsen skrev Peer Gynt i den realistiske perioden i litteraturhistorien. Realismen handlet om nåtid, samfunnskritikk, og fokuserer på at mennesket er et fritt vesen som bestemmer over egen skjebne. I Peer Gynt, bestemmer Peer sin egen skjebne ved å flykte fra sine problemer, men han må senere ta et valg da skjebnen innhenter han, dette er svært realistisk.

 

Ibsen støttet Knud Knudsens tanker om eget skriftspråk i Norge, bokmål. De fornorsket språket sitt i arbeidene sine, og spesielt i Peer Gynt brukte Ibsen særnorske ord. Samtidig som det er mye av det ”gamle” som f eks: dansk, kristendom osv. er det mye av norske kjennetegn i teksten, som gamle sagn (huldra), overtro (dovregubbens hall), beskrivelser av norsk natur (fjorder, store flotte fjell, bondelandskap osv.)

 

Det finnes også flere sagn og overtroiske personer i boken som er viktige personer i fortellingen. Eks. Dovre-gubben og hans datter (troll) og seterjentene (hulere). Disse fantasipersonene forsterker eventyrets ”norskhet”, noe som var viktig i denne litterære perioden.

 

Ibsen gikk senere tilbake på en del av fornorskningen, fordi han ville ta hensyn til sine danske lesere. Han og Bjørnsons arbeider bidrog til at Knudsens språksyn ble lettere å akseptere for leserne.

 

I den litterære perioden realismen, var forfatterne opptatt av samfunnsspørsmål, bla. ekteskap og seksualmoral. Utenomekteskapelige forhold var tabu, men de realistiske forfatterne ville at kvinnene skulle utfolde seg i samfunnet på lik linje med mennene. Dette skjer i Peer Gynt , når Peer er med Ingrid, seterjentene og Den Grønnkledde.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Marthe
09.12.2012 19:03

Bra!
16
anbefalinger
Det er ikke slik at om en gir ut et verk i romantikkens tid, så tilhører det romantikken. Disse periodene er jo noe man har laget navnene på senere, ut i fra verkene som ble skrevet. Peer Gynt er skrevet i 1867. Ibsen skrev drama både i romantisk og realistisk ånd. Det moderne gjennombrudd kom tre år etter, i 1870, og da satte realismen inn for fullt. Peer Gynt er overøst med nasjonalromantiske trekk; det er en allegori, et bilde, over det norske folket. Han beskriver naturen, troll (det mytiske) og det eksistensielle.

Us
13.10.2008 01:52

Bra!
7
anbefalinger
Peer Gynt var faktisk en av de få verkene til Ibsen som ble skrevet i romantikken.
Bomma litt der altså..

LInn
17.03.2006 12:05

Bra!
3
anbefalinger
Det var veldig bra! Jeg skal ha et foredrag snart om Peer Gynt å kvinnene. Bra seg ¨å dette

Mia
11.11.2008 00:05

Bra!
2
anbefalinger
svært bra informasjon jeg kan bruke  Smile :-\) Hadde vært fint om man kunne fådd kildene man kunne fått sjekket de og finne annet stoff.

mjau
16.05.2012 13:47

Bra!
2
anbefalinger
1800-1830-tallet Romantikken
1830-1850-tallet Nasjona- lromantikken
1850-1870-tallet Poetisk realisme

hedda
20.07.2012 16:17

Bra!
2
anbefalinger
Er Peer Gynt fra Romantikken eller realismen?? blir litt forvirret...

Aila
05.05.2014 10:35

Bra!
2
anbefalinger
Som tideligere skrevet er det ikke slik at hvis et verk er skrevet under en periode er det nødvendigvis en del av den retningen. Personlig vil jeg si at Ibsen brukte nasjonalromantiske elementer og lekte med dem, men Peer Gynt kan absolutt anses som en kritikk av nordmenn. peer Gynt er et ideedrama. Dessuten var Ibsen påvirket av symbolismen, noe som heller er knyttet til teaterhistorie enn litteraturhistorie.

jsjdsihwsp
17.10.2019 12:45

Bra!
2
anbefalinger
takk for at du skrev oppgaven min


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews