Søk i stiler
 

Peer Gynt - Karakterer og symbolikk


Oppgaven lød: Hvem eller hva er Dovregubben, Bøygen, Knappestøperen, Den Fremmede Passasjeren og Den Magre? Hva symboliserer de?
Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Peer Gynt
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Dovregubben

Dovre-gubben setter Peer på prøve, både i hans tro på kristendommen, og i han tro på at menneskeheten er bedre enn trollene. Jeg tror han symboliserer djevelen, både fordi han er skummel og hersker over underverden, og fordi han prøver å omvende Peer fra menneskeheten.

 

Bøygen

Er rett og slett en gjenspeiling av Peers tankesett. Gjennom hele livet tar han den veien med minst motstand, og stikker av når livet blir vanskelig.

 

Knappestøperen

Virker som et sendebud fra Gud, som ber Peer tenke over valgene han tar. Han ber han også om å være seg selv, så han slipper å bli omstøpt. Jeg tror Knappestøperen kan være en slags engel, men om det er en slags skytsengel eller en dødsengel er usikkert.

 

Han ber også Peer om å skaffe et vitne som kan gi ham en attest, så de kan avgjøre om han skal til himmelen eller helvete. Han lar Peer slippe unna korsveien to ganger, den tredje gangen må han finne et vitne. Ved dette valget lærer Peer endelig av sine feil. Etter 60 år innser han endelig at han skulle blitt hos Solveig.

 

Knappestøperen får sitt vitne da Peer spør om hun vet når og hvor han var seg selv. Hun svarer: ”I min tro, mitt håp og min kjærlighet.”

 

Peer gjenfødes i hennes armer, og vi skjønner at mesterens mening for Peer var å være hos Solveig.

 

Den Fremmede Passasjeren

Jeg tror den fremmede passasjeren er et slags sjøtroll, han snakker om at han vil ha Peers lik om han dør, og er om bord på skipet når det forliser. Han snakker også om de bløte likene på bunnen av havet. Samtidig flyter han godt i sjøen.

 

Da båten forliser, og Peer ligger alene på hvelvet sier han:

”Jeg svømmer med det venstre ben. Jeg flyter, får jeg blott med spissen av fingrene holder her rissen. Men apropos om liket..”

 

Den Magre

Jeg tro Den Magre er en sjelefanger, ettersom han går rundt med et fuglegarn, og snakker om foretningen, og at det går dårlig med omsetningen.

 

”De kan ikke tro hvilken flauhet i forretningen;-

det har gått så rent til akters med omsetningen;-

ingen tilgang på sjele; kun i ny og ne en enkelt.”


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Truls
15.02.2007 17:46

Bra!
12
anbefalinger
Har bare en del å påpeke når det kommer til deler av teksten din; det første gjelder det du har skrevet om Knappestøperen. Min mening rundt denne karakteren er at han/hun/den skal være en som avgjør hvorvidt Peer skal "omstøpes" lik en mislykket knapp eller om han skal komme til himmelen/Helvete. Om han omstøpes, dømmes han til evig liv, ikke nødvendigvis som et menneske eller annet dyr, men fortsatt som Peer.

I min utgivelse av Peer Gynt (Gyldendal, 1997), hører det med et appendiks hvor det blir spekulert i hvem den fremmede passasjeren skal symbolisere/fremstå som. En meget sannsynlig teori er gjenferdet av George Gordon Byron (Lord Byron), som var en engelsk forfatter/dikter. Dette kommer av den bleke hudfargen, kjærligheten for svømming, deformert høyrefot, er tett knyttet til Hellas (Byron er nærmest en krigshelt for grekerene), kynismen og en "mester i romantisk ironi".

Den Magre skal for øvrig symbolisere djevelen/Satan. Dette kommer ganske tydelig frem i teksten; Den Magre: "Og nu da? De skotter mot foten ned?" Peer Gynt: "Er den hoven naturlig?" Det er viden kjent at Satans ene fot er en hov.
Peer spør også den magre om han har et tilholdssted for han, dette for å unngå omstøping.

Hannah
14.10.2015 18:38

Bra!
5
anbefalinger
Jeg har også noe å påpeke her; Den fremmende passasjeren blir ofte sett på som Ibsen selv. Siste replikk fra passasjeren "man dør ei midt i femte akt" henviser til dette. Det er regnet som romatisk ironi, ettersom forfatteren går inn i stykket og bryter for å forsikre seg for at publikum vet Ibsen har mer å si senere i stykket.

Stefan Tjessem
01.04.2009 14:12

Bra!
2
anbefalinger
Jeg er helt enig i Truls sin kommentar. Jeg elsker Peer Gynt, og alt som står i kommentaren er riktig! Stå på videre!
Hilsen Stefan

Kjartan Braaten
19.01.2017 12:16

Bra!
0
anbefalinger
Meget så godt. helt supert.
[mg]https://media.giphy.com/media/m80Q4HTDNPF- Hq/giphy.gif[/mg]


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews