Søk i stiler
 

Peer Gynt - Overtro og gudsoppfattelse


Oppgaven lød: Finn uttrykk for overtro. Forklar Peer Gynts gudsoppfattelse.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Peer Gynt
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg tror Peer Gynt er kristen, men preget av datidens folkeeventyr og sagn. Flere steder i teksten sverger han ved guds navn, som i Dovre-gubbens hall, da han sverger på at han vil bli troll og at han vil ta hans datter til hustru. Derimot kommer den kristne troen frem da kokken dør i skipsforliset:

Kokken: Vær nådig! Vik i herrens navn! For Dem bær ingen sorg og savn, jeg drukner!

Peer: I ditt nakkehår jeg holder, les ditt fadervår!

Kokken: Jeg kan ei minnes, alt blir svart!

Peer: Det vesentligste i en fart!

Kokken: Gi oss i dag..!

Peer: Spring over kokk, hva du har nødig, får du nok.

Kokken: Gi oss i dag-

Peer: Den samme sang! Det merkes du var kokk en gang!

Kokken: Gi oss i dag vårt….

Peer: Amen, gutt! Du var, og ble deg selv tilslutt!

 

I femte handling er det også beskrevet en begravelse og Peers tanker rundt akkurat denne seremonien, nemlig å stå foran Gud og bli dømt. Han mener at ingen har rett til å dømme andre, og at ingen har mye å stille opp med når de står foran Gud. Han forteller om en stakkars gutt, som hele livet strever for å overleve, og avslutter hele teksten med:

” Og derfor fred med deg, du stille kjemper, som stred og falt i bondens lille krig! Vi vil ei granske hjerter eller nyrer, det er ei verv for støv, men for dets styrer; dog fri og fast det håp jeg taler ud: den mann står knapt som krøpling foran sin Gud!”

 

Det finnes også flere sagn og overtroiske personer i boken som er viktige personer i fortellingen. Eks. Dovre-gubben og hans datter (troll) og seterjentene (huldre). Disse fantasipersonene forsterker eventyrets ”norskhet”, noe som var viktig i denne litterære perioden.

 

Ibsens ”Peer Gynt ble for første gang utgitt i 1867, og er derfor preget av å være skrevet under fornorskningsperioden. Samtidig som det er mye av det ”gamle” som f eks: dansk, kristendom osv. er det mye av norske kjennetegn i teksten, som gamle sagn (huldra), overtro (dovregubbens hall), beskrivelser av norsk natur (fjorder, store flotte fjell, bondelandskap osv.)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hahahadårligtekst
30.04.2018 09:28

Bra!
1
anbefalinger
Dritdårlig tekst ass
apropos ass
denne teksten
denne teksten er det som er ass


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews