Søk i stiler
 

Rasisme


Et informasjonshefte om rasisme.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:14.12.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rasisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Litt fakta om Rasisme.

- Hva er rasisme?

- Når startet rasismen?

- Hvorfor er folk rasister?

- Hvordan er rasismen i Norge?

- Hvorfor strir det nazistiske menneskesynet mot menneskerettighetene?

 

Rasisme er forskjellsbehandling, å hetse noen for hva de tror på, hvor de kommer fra og for hvem de er. Rasisme rammer ofte ofrene hardt, de blir utsatt for vold og hets, men ikke for at de har gjort noe galt. Men for å være den man er. De rasistiske grunnene skifter ofte. Men resultatet er ofte det samme. En av grunnene er at de ikke er hvite. De mener det er greit å rasistisk trakassere på grunn av hudfargen. Nesten som å si ” se, han der er svart. Bor i Norge men kommer ikke hær ifra, la oss ta han”. Det var en rasistisk tankegang. Og noen mener det er greit og tenke sånn. Det er hva rasisme hovedsakelig er. Men før og under andre verdenskrig snakket man om den hvite rasens overlegenhet; at de hvite var mer verdige eller mer verdt enn de svarte. Men nå er det bare noen få hvite grupper som har den holdningen. De gruppene kalles arisk- rasistiske grupper.

 

Rasismen startet hovedsakelig på 1400-tallet. Når de store europeiske oppdagelsesreisende reiste rundt for å oppdage nye land, tok de ofte med seg svarte tilbake til Europa som slaver. Da Christopher Columbus trodde han hadde oppdaget India. Så han på indianerne som primitive villmenn som sto nærmere dyrene enn europeerne. Så han mente det var greit og drepe og torturere dem siden det var det man gjorde mot dyr. Men i ettertid ser vi at det var deres handlinger som var dyriske. Ikke indianerne som bare ville ha fred og ro og leve sitt eget liv i sitt eget land.

 

Folk er rasister fordi de har upositive innstillinger mot folk som ikke ser ut som dem selv og tror på det samme som dem. De er folk som ennå tror på at negerer er mindre verdt enn dem selv. At de bare er noen som gud har skapt for at de hvite skal utnytte. Men det er jo selvfølgelig feil da. Men det er enda mange som tenker sånn. ” på gamle måten”.

 

Rasismen i Norge er et problem for den Norske stat. Det er få grupper i Norge. Få vet om dem, og få vet hvordan de arbeider. Problemet er at de vet ikke hvor de holder til og hvor de ”slår til”. Så det er ikke så mye å si om den Norske rasismen bortsett fra at det er ett økende problem, som vil fortsette å øke.

 

Det nazistiske menneskesynet strir mot menneskerettighetene fordi alle mennesker har rett til å tro hva de vil, og se ut som de vil. Eller det er jo ikke sikkert at de egentlig vil se svarte ut da. Men de gjør nå det og det kan man ikke gjøre noe med. Hvis man ikke er rik og heter Mikael Jackson da. Men allikevel er det galt. Vil bare ta med et utdrag ifra menneskerettighets erklæring (verdenerklæringen) som strider mot rasisme.

 

Artikkel 4
Ingen må holdes i slaveri eller trelldom. Slaveri og slavehandel i alle former er forbudt.

 

Artikkel 7
Alle er like for loven og har uten diskriminering krav på samme beskyttelse av loven. Alle har krav på samme beskyttelse mot enhver diskriminering i strid med denne erklæring og mot enhver oppfordring til slik diskriminering.

 

Artikkel 10
Enhver har krav på under full likestilling å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstol når hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.   

 

Artikkel 14
1. Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot asyl mot forfølgelse.

 

Artikkel 18

Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.

 

Til slutt vil jeg bare legge inn et sitat jeg syntes var ganske lurt, for mange sier ofte, ” du kalte han for neger, da er du rasist”.  

 

”Mange mennesker sier eller gjør noe som kan kalles rasistisk. Det kan skyldes tankeløshet, uvitenhet eller rasistiske holdninger. Å kalle noen for rasist krever noe mer enn en tilfeldig bemerkning eller en dum handling. En rasist handler og uttrykker seg konsekvent i forhold til sine rasistiske holdninger.”

 

 

Kildehenvisninger:

www.antirasistisk-senter.no

www.google.no

www.unicef.no/unicef/menneskerettighetene.htm

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ku Klux Klan
29.04.2014 00:00

Bra!
8
anbefalinger
litt uenig...


04.04.2006 17:51

Bra!
7
anbefalinger
utrolig bra skrevet!

Sopp
08.05.2006 20:51

Bra!
6
anbefalinger
good shitt...  Wink ;-\)

sopp
08.05.2006 21:06

Bra!
6
anbefalinger
Men litt mye skrive feil.... Razz :-P


20.11.2006 13:34

Bra!
6
anbefalinger
Jeg likte det jeg så, og trenger det på tentamen!  Razz :-P good job!  Wink ;-\)

waZup?
05.02.2007 13:39

Bra!
6
anbefalinger
bra!!!! vertfall når jeg ikke orker og skrive så mye på skolen om rasisme Razz :-P,, thx man Razz :-P

Mads
24.04.2008 18:01

Bra!
4
anbefalinger
Veldig bra skrevet og den illustrasjonen du hadde med var bra Smile :-\)
Litt mye skrivefeil me ellers Konge!

Bob
12.03.2009 12:07

Bra!
2
anbefalinger
bra side den hjalp meg med en 6


06.05.2009 12:15

Bra!
2
anbefalinger
det er bra side for det er letter å finne noe om rasisme . 100% bra  Smile :-\)

skæv
26.04.2010 09:58

Bra!
1
anbefalinger
gæærnt bra  Smile :-\)

Ole Pettersen
03.11.2010 09:25

Bra!
1
anbefalinger
Ahmed Mohamme vet ikke hva han snakker om. Han er i en ghetto, bor nok mest snsynlig i Holmlia, er fattig, og går på heroin. Som alle andre innvandrere har han kommet til Norge for ikke å jobbe men å gå på trygd. Han prøver å fullføre utdannelsene sine men han vet innerst inne at han ikke klarer det.

Hilsen Ole Pettersen, psykolog ved Prt

Marie
06.10.2011 17:54

Bra!
1
anbefalinger
Jeg synes at det med Michael Jackson var galt å skrive. Han kun heller ikke gjøre noe med sykdommen sin. Ellers veldig bra skrevet men litt mange skrivefeil...

hentelus
17.09.2016 20:31

Bra!
1
anbefalinger
google.com er IKKE en skilde btw.

hhhhhhh
08.03.2017 18:39

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra forklaring


25.03.2014 08:36

Bra!
0
anbefalinger
kjempe bra liker det

nofel
21.10.2015 09:03

Bra!
0
anbefalinger
ole er stokk dum

@_@
19.05.2016 09:40

Bra!
0
anbefalinger
Så han mente det var greit og drepe og torturere dem siden det var det man gjorde mot dyr.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews