Søk i stiler
 

Er grafitti kunst?


Oppgave om grafitti.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:12.12.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kunst
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookPåstanden: "Grafitti og tagging er reaksjoner mot et samfunn som ikke verdsetter og gir rom for kreativ evne og fantasi" er en påstand som er mye mer interresant og har mange flere sider enn hva man skulle tro. Mange tenker nok at grafitti er bare hærverk som blir gjort av kriminelle ungdommer med en dyster fremtid. Men Grafitti er mye mer enn det, og nesten alle har forskjellige meninger om det.

 

Grafitti er en uttrykksform som gjenspeiler et av menneskenes grunnleggende behov: det å sette spor etter seg i tid og rom og å skape bilder. Graffiti er blitt et negativt ladet uttrykk. Dette har blant annet skjedd fordi graffitien som uttrykk dekker alt som tegnes/sprayes direkte på veggen, og fordi den er brukt ukritisk med tanke på stedsvalg og arkitektonisk miljø. Den har også vært i konflikt med bestående aksepterte visuelle kvaliteter og akseptert kunstuttrykk. Graffiti er et begrep som dekker mye og det er ofte langt mellom de utrykkene som kan betraktes fra kunstfaglige ståsted og betraktes deretter. Graffitien er i sin grunnform og opprinnelse en del av en hel kultur som også innebefatter musikk, dans, mote og livsstil generelt.

 

Graffiti oppfattes av mange som destruktiv. Men den kan uttrykke skaperkraft og virke konstruktiv og samlende i miljøer som ellers ikke finner alternative positive aktiviteter. Graffiti kan produseres i store og små formater og gjøres rett på vegger eller på lerreter og plater. Graffiti kan gjøres varig eller temporær. Graffiti oppleves som et storbyfenomen og utsettes flere steder for 0-toleranselinjen. Og det er mange kampanjer i byer for å hindre grafitti. For mange er grafitti irriterende og styggt. Og er det hærverk bør det selvsagt gi straff.

 

Men det er viktig å ikke ha samme oppfatning av ordene tagging og grafitti. Tagging er ulovlig hærverk på andre sin eiendom, og er veldig ofte lagt for å vise sin politiske mening i steden for å være kunstnerisk. Det har ofte blitt tagget på skoler eller andre offentlige bygg. Da står det som regel noen "fy ord" som er blitt skrevet med kun en farge og er ikke fint lagt i det hele. Det eksempelet finner man allerede her på Husnes. På Undarheim Barneskule har det blitt tagget rasistiske meninger, og stygge usannheter om andre personer. Det ser politiet alvorlig på heldigvis.

 

Men selv om det og blir tagget grafitti ulovlig, så er det mer enn kunstform som noen ungdommer føler de må få utløp for. Selfølgelig skal de ikke bryte loven og tagge på grafittien sin på plasser de ikke har lov, men problemet er at de ikke får noe tilbud om å gjør det lovlig på for eksempel tillagte store brett eller plater. De føler at de som bestemmer ikke har noen respekt for det som er deres lidenskap, og da tagger de gjerne på sentrale bygg for å få oppmerksomheten som de ellers ikke ville fått rundt grafittien. I Odda har de latt ungdommer som er flinke med grafitti få lov til å pryde hele den ene veggen på det gamle smelteverk bygget, og det setter sitt særpreg kunstnerisk på plassen når du kommer kjørende inn mot sentrum. Da er det opp til hver enkelt person å mene om det er fint eller ikke, men det er kanskje det mest kunstneriske i Odda nå for tiden.

 

I byer der grafitti interessen ofte er stor kunne man heller stiftet egne grafitti grupper der ungdom kunne samarbeide om å lage grafitti, for å så vise det fram på utstillinger. Det tror jeg hadde hjelpt veldig på i kampen mot å unngå hærverk i form av tagging.

 

Man må huske på at selv om du liker grafitti trenger du ikke vær en kriminell ungdom med foreldre som ikke bryr seg. Man kan like gjerne vær en høflig gutt som er flink på skolen men har en lidenskap innenfor kunstformen grafitti. Alle generasjoner har sine egne nye hobbyer og ting de er opptatt av, og så lenge grafitti foregår på en lovlig måte er ikke det noe verre enn det som har vært før.

 

Men det skal selfølgelig ikke være grafitti på for eksempel stortinget eller slottet. Skal folk like det må det se fint ut, men like viktig er det at det passer inn i miljøet. Så skal grafitti bli godtatt på utsiden av sentrale og offentlige bygg må det være representanter fra kommunen som bestemmer hvor det kan bli lov å bruke denne kunstformen.

 

Så jeg mener at ungdom må få utløp for denne kunstformenpå en lovlig måte og det derfor hadde vært positivt å starte egne grafitti grupper. Men å bruke grafitti på sentrale og offentlige bygg skal man være forsiktig med. Det som er helt sikkert er at tagging bør forbli ulovlig, og man bør prøve å få slutt på det. For grafitti er kunst, mens tagging er hærverk.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Sebb
05.02.2019 11:20

Bra!
9
anbefalinger
å tagge er heftig brur

OKI
08.05.2006 11:55

Bra!
4
anbefalinger
grafitti e jevla kult\"!! UANSETT KUNST! ;D

tagging er ikke alltid like bra nei:!:

eminem
09.02.2006 14:57

Bra!
3
anbefalinger
jeg synnes grafitti er helt ok.

Olleb0lle
26.10.2006 23:56

Bra!
3
anbefalinger
grafitti er kunst! ingen kan si noe som helst annet! hva ville en tom , hvit vegg vært uten det?

HEI gutten min dette er sebb
05.02.2019 11:29

Bra!
3
anbefalinger
hva skjer med deg brur. ikke beef da gutta

Helle
16.02.2006 08:11

Bra!
2
anbefalinger
Dette er en helt grei tekst, men ikke veldig bra.

kunst!
24.03.2008 13:58

Bra!
2
anbefalinger
ngdomskultur!!
Graffiti er et uttrykk for en ungdomskultur. I Norge mener mange at myndighetenes null-toleranse mot graffiti er et angrep på ungdomskulturer og alternative strømninger i samfunnet.


Å si ja til en lovlig graffitivegg betyr ikke at vi sier ja til mer tagging i byen!

så Graffiti e ungdoms kunst å ingen FPU idioter eller unge høyre ska få bestemme ka så e kunst. det e folke så bestemme det! ikkje politikere!


23.03.2008 18:33

Bra!
1
anbefalinger
tapere ass, kan ikke stave graffiti en gang, men vil utalere dere - SKAM!

NilS
05.11.2006 18:54

Bra!
0
anbefalinger
graFFiti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- !!!!!

M
19.10.2016 13:47

Bra!
0
anbefalinger
Jeg vil si grafitti er kunst, men det er grenser på hvor man har lov til å lage denne såkalte kunsten


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews