Søk i stiler
 

Kroppsfiksering


I dagens samfunnet er det veldig mykje kroppsfiksering. I media vises bilete av modellar som reklamerar for noko. Det er aldri normale kroppar som vises. Det er supermodellar med slanke og godt trente kroppar.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:09.12.2005
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Spiseforstyrrelser
Verktøy:Utskrift

Å trena har alltid vore ein viktig ting i liva til dei fleste. Det å holda seg i god form er ein god ting, men no trenar folk for å sjå perfekte ut. Dei har sett på suparmodellar og vil bli som dei.

Det er ikkje bare vaksne som vil sjå betre ut, det er også unge born.

 

Born heilt ned til 4 års alderen startar å trena og passa på kva dei et. Dette skjer bare i sjeldne tilfeller, men det er eit godt bilete av korleis det er. Det er ofte foreldra til desse borna som ”hjelp” dei i gang med dette. Dei kan ha vore modellar sjølv og vil at borna deira skal hevda seg i det same. Øydelegg ikkje dette barndommen til borna? Eg tvilar på at borna heller vil trena ein å leika ute. Dette visar litt om korleis foreldra er og at kroppsfiksering ikkje er noko som nyleg har begynt. Det som er problemet nå er at media har vekst og får via reklamer og filmar det til å hørast ut som det å ha ein flott kropp som det viktigaste i livet.

 

Det har vore snakka om ein gut som hette Richard Sandrak som kallar seg ”Herkules”. Foreldra hans fekk han til å trena så enormt då han var liten at nå som 10 år tar han 90 kg i benkpress. Richard begynte å trena då han var 2 og har vore på strenge diettar der han bare et protein og drikk proteinshakes. Denne guten kommer nok til å ende i rullestol om nokon år.

 

Ein sjukdom som kan følgja med kroppsfiksering er anorexia. Anorexia er ein sjukdom som oftast rammer jenter. Denne sjukdommen begynner som oftast med eit uskyldig ønske om å gå ned i vekt. Etter kvart opplevas eting som motbydeleg. Det finnes tilfeller av anorexia som har drepe folk. Kvifor skal jenter ønska å gå ned så mykje i vekt at dei påførar seg sjølv skader? Dette kan vere press frå grupper som stenger deg ute fordi du ikkje har den perfekte kroppen.

 

Det er ikkje bare jenter som er kroppsfikserte. Det er mange guter frå 14 og opp som går på trenings studio for å bli sterkare og for å sjå meir muskeløse ut. Nokon av desse trenings studioa som ”S.A.T.S” og ”Sports Club” passar på at dei yngste ikkje skal trena feil eller at nokon som helst skal ta i bruk av Anabole Steroidar (AAS). Det er da greitt, men det kostar ca 3500 kr i året å gå der. Alle som går der er ikkje ute etter å sjå best ut, men dei har det nok alle i bakhovudet at dei skal få ein litt meir muskuløs kropp. Men det finnes jo dei som dei som bruker AAS. Som regel så er ikkje desse klar over ulempene som det førar med seg. Biverknadane av AAS kan delast inn i tre: Fysiske biverknadar, psykiske biverknadar og sosiale biverknadar.

 

Fysiske biverknadar: skadar indre organ/organsystem, særleg frå lever og hjerte/åresystemet. Det hemmar også hormon produksjonen i hypofysen og gir dårlegare sæd kvalitet.

 

Psykiske biverknadar: Eufori, irritabilitet, store humør-svingingar, aggressivitet og abstinenslegende plager.

 

Sosiale biverknadar: ASS misbruk er assosiert med risikable ting som å begynne å røyke, drikke alkohol, narkotikabruk og voldeleg oppførsel.

 

Å operere seg for å få kroppen du ønskjar er også ein populær ting som veks. Det er flest kvinner og overvektige folk tar feitsuging sjølv om dei ikkje hadde trengt det. Det er greitt at ein person på over 200 kg som ikkje klarar å gå tar ein feitsuging for å auke levetida si, men når jenter/kvinner på 70 kg tar feitsuging for å få vekk litt ekstra fett på låra er det gale. Det er også populært for kvinner å operere silikon inn i brystene. Når unge kvinner på 17 år og opp bruker fleire titals tusen kr på ting som dette i staden for å tenke på økonomiske problem i framtid er det galskap. Det er som om det å ha ein perfekt kropp er livet slik som media vil.

 

Nå har du lest om ulemper med det å vera kroppsfiksert. Det som er, er at dei fleste ikkje har så perfekt kropp som du kanskje trur og at den kroppen du sjølv har ikkje er så dårlig.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

aNN
24.01.2006 17:55

Bra!
4
anbefalinger
likte denne stilen jeg.. har brukt masse av den i egen stil!! takker  Very Happy :-D

krøll
24.01.2006 14:23

Bra!
3
anbefalinger
heia- -gankse snat detta her..

halla
24.01.2006 14:26

Bra!
3
anbefalinger
ke karakter fekk du ¨på denne stilen?+

En som skal ha tentamen
19.11.2007 18:21

Bra!
3
anbefalinger
Dette var en veldig god side. Jeg fant mye jeg kunne skrive om på tentamen.  Smile :-\) Takk for en bra artikkel  Very Happy :-D Hilsen en nervøs leser  Wink ;-\)

tegneren
31.05.2007 16:38

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra artikkel!!!! Legg den ut på wikipedia. Du er knal god  Wink ;-\)

En som skal ha tentamen, ja :)
19.11.2007 22:09

Bra!
1
anbefalinger
Takk for hjelpen, selvom du ikke viste at jeg skulle ha tentamen. og artikkelen var utrolig bra forresten. Fortsett sånn, men hvilke karakter fikk du egentlg på den ? Hilsen, En som øver til tentamen i mrg xD

skule om 30 min , OMFG
03.12.2007 07:43

Bra!
1
anbefalinger
he tentamen i dag om ditta  Sad :-\(

Elise
20.02.2013 17:33

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe bra! Enige med deg!

Hanna
30.11.2008 21:42

Bra!
0
anbefalinger
Synes ikke denne artikkelen var så veldig bra .. (:

abare
05.12.2008 11:37

Bra!
0
anbefalinger
den sugde balls da

Linn
26.01.2009 18:41

Bra!
0
anbefalinger
Hmm, hvordan karakter fekk du?  Very Happy :-D

tentamen om 3 kvart
26.05.2009 07:47

Bra!
0
anbefalinger
har tentamen om dette om 3kvart, bi nokk og bruk dette Wink ;-\)

GhostWalker
26.01.2011 12:02

Bra!
0
anbefalinger
Bra artikkel!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews