Søk i stiler
 

Balder og Jesus


Sammenligning av Balder og Jesus. Hvilke likheter er det mellom norrøn mytologi og kristendommen?

Karakter: 5/4 (allmenn, vgs)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:06.12.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norrøn og annen mytologi
Jesus
Verktøy:UtskriftBalder og Kristus: En sammenligning

«Jeg så lagnaden

lag for Balder,

blodig ofret,

Odinssønnen;

høyt over volden

vokste , så jeg,

mjå og fager:

misteltein.»

                                                                                                              (-Voluspå, 34)

 

 

Det sies at det eksisterer mange likheter mellom Kristendommen og den gamle norrøne gudelære; blant annet mellom Jesus Kristus og Balder. Hvordan kan dette ha seg? Har kristendommen kopiert andre religioner eller er det motsatt? Forskere og eksperter krangler seg imellom om hva som kan være rett og hva som er oppspinn.

 

I denne teksten skal vi drøfte noen få av disse likhetene og forsøke å finne en forklaring på de diverse sammenhengene.

 

Balder og Jesus Kristus

Det er viktig å merke seg at Jesus er sønn av Gud. Når man ser over til den Norrøne tro ser man en klar likhet; at Balder er også sønn av en mektigste guden Odin.

 

«På Hærfars plass bor Hód og Balder» (Volulspå, 62): Hód, som er bror til Balder, ble lurt til å drepe ham, av den misunnelige Loke. Jesus ble hengt på korset som en konsekvens av Judas' grådighet. Videre i Voluspå kan man lese at Balder blodig ofret som en martyr, representativ for det uskyldige, glede, skjønnhet, renhet, og fred. Hans død markerer det første skrittet mot Ragnarok, på samme måte som Jesus sin død markerer menneskehetens første steg vekk fra Gud ved å selv ødelegge det godheten. Jesus ble hengt på korset, mens Balder stod «høyt over vollen», da mistelteinen drepte ham. Dette viser at både Jesus og Balder var over de andre da de døde. Denne situasjonen er symbolsk viktig for å vise at de var bedre enn folk flest, og var viktige, gode og til sist, men ikke minst: uskyldige personer som ikke burde blitt drept.

          

Verdens undergang

I både Kristendommen og i den norrøne mytologien møter vi situasjonen verdens undergang. Blant annet finner vi at Ragnaroks begynnelse skal markeres med at Heimdall blåser i Gjallarhornet, mens i Johannes' åpenbaring skal «De sju engler med de sju basuner gjorde seg nå klar til å blåse.»(Åp 8, 6). Som nevnt tidligere, markerer Jesus' og Balders død starten på verdens undergang.

 

Likevel er det forskjell mellom hvordan de foregår. Den kristne undergangen foregår ved at det skal velges ut 144 000 av Jesus' ætt, som skal overleve, mens resten straffes for deres synder. I den norrøne mytologien fortelles det om «Fimbulvinteren», en lang vinterperiode, og gudenes endelige oppgjør med jotnene og resten av «de onde». En likhet derimot; er at i løpet av den kristne undergangen dukker det opp 3 udyr; en drage og to andre «sammensatte» dyr. I Ragnarok slipper Lokes tre barn løs: Fenrisulven, Midgardsormen og Hel, som er med på å ødelegge verden.

 

Hos begge religioner finner vi den situasjonen at martyrene oppstår igjen når apokalypsen inntreffer: Jesus skal gjenoppstå etter menneskenes dom, og Balder gjenoppstår etter at katastrofen er over, og tar del i den nye verden.

 

Vi ser også en klar likhet mellom hva som skjer i kjølvannet av katastrofen: I norrøne mytologien stiger jorda på nytt opp av havet og to mennesker Ragnarok har overlevet, etter å ha gjemt seg i Yggdrasil. Dersom man leser dette i kontekst med Det gamle testamentet, vel man se en klar likhet mellom den og historien om Noas ark, der verden blir oversvømt og «gjenskapt», med en konsekvens at kun to mennesker gjenstår etter katastrofen.

 

Forfatterne og deres troverdighet

Vi har nå presentert noen likheter mellom den Norrøne gudelære og kristendom, og man kan nesten begynne å tro at det ikke er noen tilfeldighet. Så vi kan spørre oss selv; hvem har påvirket hvem? Den første, og kanskje mest avgjørende faktoren ligger i Kristendommens størrelse og spredning. Først drøfter vi om det er mulig at kristendommen har påvirket den norrøne mytologien: Av de få kildene vi har om gudeskikkelsene, ligger hovedkilden hos Snorre Sturlusson, som skrev Heimskringla på 1200-tallet, vel lang tid etter vikingtida var over og etter kristningen av landet, som begynte før 900-tallet. Det første vi må være kritiske til, er hvorvidt troverdig Snorres kilder var. Snorre hadde trolig selv blitt fortalt gude- og heltehistoriene fra folkemunne, historier som lett har for å forandres hver gang den bytter eier. Samtidig er det svært viktig å huske at Snorre selv var kristen, og hadde muligheten til å vinkle historien som han ville, til fordel eller ulempe for de kristne. Det kan godt tenkes at han bestemte seg for å gjøre Balders historie og rolle mer sentral og mer kristus-lignende  for å skape en større likhet mellom den kristne og den norrøne troen slik at folk som fortsatt nektet å bli døpt, kunne lettere konverteres.

 

Men; problemer oppstår når man ser det i kontekst med Voluspå; fra den Eldre Edda, historier som fantes lenge før Kristendommen ble innført. Der allerede beskrives Balders død og hans gjenoppståelse etter Ragnarok. Er det da mulig Kristendommen allerede i den tidsperioden har påvirket den norrøne mytologien?

 

Noen vil da kanskje mene det motsatte, at det var kristendommen ble endret etter møtet med åsatroen, for at folk lettere skulle akseptere den nye religionen. -men svakheten her ligger i at da ville også alle nåverende bibler blitt påvirket av den lille forandringen i som skjedde i Norge, noe som er svært lite trolig.

 

Konklusjon

Vår konklusjon er at det er nesten umulig å komme frem til fakta ved kun å se på sammenhenger; det finnes altfor mange faktorer som spiller inn i denne problematikken. Av det lille vi kan og har lært, er det for tidlig å komme med en konklusjon. Vi overlater heller dette til fagfolk som har mer kunnskap og lengre erfaring om emnet.

 

 

P.S. Vi hadde også mye fakta om tallsymbolikk som kunne tilføyes, blant annet om Balder, Jesus, verdens undergang, og mytologien generelt, men det for avansert og krever mye bakgrunnskunnskap om religion og religiøs tallsymbolikk.

 

Kilder:

- Tema 2: Lærebok og tekstsamlingi Norsk for VK1(Bokmål) av Bente Kolberg Jansson & Co, Det Norske Samlaget, 2004

- Voluspå, av ukjent opphav, oversatt av Ivar Mortensson-Egnun, fra nettsiden: http://www.heimskringla.no/norsk/edda/voluspa.php

- Wikipedia; leksika på nett:

http://www.wikipedia.org

- Bibelen på nett:

http://www.bibelen.no


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kristenfuck
30.08.2018 10:39

Bra!
16
anbefalinger
Religon! kom å sug mæ a!!!!!!

TheBible
25.09.2007 10:03

Bra!
9
anbefalinger
Vi kommer fra en kristen skole og synes det er forkastelig at du kan sammenlikne en norrøn gud som er bare tull og tøys med jesus kristus vår frelser!!!! Du burde ha fått dårligere karakter på dette!!!!

Faen ta kristene
30.08.2018 10:40

Bra!
9
anbefalinger
Jævla udugelige ørkenguder, er en grunn til at morra de fortsatt knasker angrepiller

Robin ghasemi
30.08.2018 10:32

Bra!
6
anbefalinger
kristendom burde ikke sammenlignes med norrrøn mytologi, dette var forkastelig å lese.

Isak Langeland
30.08.2018 10:40

Bra!
6
anbefalinger
hei, Thomas.
Syns ikke denne type ytringer hører hjemme i et kommentarfelt på Daria. Vennligst ta deg sammen.

Hjelmizz
19.09.2007 18:48

Bra!
5
anbefalinger
dere burde kanskje studert bibelen litt bedre.

det var ikke bare 2 mennesker om overlevde i noas ark, men hele noas familie - sikkert rundt 30 stykker.

Jesus skal IKKE gjenoppstå på dommens dag. Han stod opp allerede tredje dagen etter korsfestelsen, sitter nå ved gud faderens høyre hånd, og skal komme tilbake til jorden for så å dømme levende og døde.

det du skriver om at "144000" skal hentes til himmelen på dommens dag må man ta med en klype salt. 144000 er i johannes åpenbaring bare ment som et "uendelig høyt tall", med tanke på at 144000 nesten utgjorde hele verdens befolkning på den tiden. bibelen er klar på at alle som tror tar imot frelsen, det avgrenses ikke ved et slikt eksakt tall.

Thomas Taper Kristiansen
30.08.2018 10:37

Bra!
5
anbefalinger
Hei, balder er vår frelser å burde ikke sammenlignes med denne Jesus. Mammapulver


31.05.2006 10:06

Bra!
4
anbefalinger
Hei, tusen takk. Ga meg inspirasjon til en større oppgave jeg skal skrive

John Nymoen
30.08.2018 10:38

Bra!
4
anbefalinger
Sug pikk, dårlig tekst alt som står her er bullshit

Robin ghasemi
30.08.2018 10:42

Bra!
4
anbefalinger
yo hva skjer John Nymoen essketiit. fakk kristendom, praise the lord allah.

Anngelen
03.05.2010 14:31

Bra!
2
anbefalinger
Bra  Smile :-\) Denne må jeg bruke til leksa mi på skolen  Smile :-\)

Heidi
05.01.2013 11:35

Bra!
2
anbefalinger
Hei . Og takk . det er riktig som du skriver Bibelen er en pervertering av den Norrøne Gudelære . Jeg har hvert Åsatorer \ Vanatroer siden jeg var 9 år gammel nå er jeg 48  Smile :-\) og jeg har studert dette i mange år . Hvor kommer religion fra? Her er svaret! Vår urgamle gamle guden saga. skrevet av John Wol.

Hvor vår religion kommer fra?

Vår gamle samfunn Saga av gudene. Dette spørsmålet vil være en ortodoks prest eller et hjem oppdrag predikant slippe uanstrengt fra ved svar, fra Gud.

Forskere ser litt dypere og annerledes på saken. En forsker som jfr. Tiel, på den tiden professor i religionshistorie ved Leiden University, sier i hans berømte verk "Geschiedenis van den Godsdienst tot aan de herrschappij der wereld Godsdiensten": "Nesten hele mytologi og teologi blant siviliserte mennesker må spores tilbake til villmenn overleveringer og forestillinger. "

Ved "de" ville bety Tiel "hedninger". Det samme ensidig tankegang gjør kurset både i teologiske utsikt over den gamle norrøne guden lære. Munk leksjon om Edda Quad Tiden banked fra de samme forutsetningene som den jødisk-inspirerte hellig vitenskap har gjort helt ned til våre dager. Messias idé, Odin offer "seg selv til seg selv" - hengende i et tre, gjennomboret med et spyd for å få makt til å rense verden av gigantene og mørke krefter - og påfølgende gjenoppståing eller regenerering ble anklaget for å ha modellert på Kristus-lignende offerdød på korset treet og oppstandelsen fra de døde.

Odins trinity med sin tre navn Place (høy), Jamnha (jevn høy) og Thridi (den tredje) - ville bli reflektert fra Det nye testamente i Treenigheten, som de to første folk spør-og Embla har skapt gjennom brødretreenigheten Odin, Vili og er Ve bilde av den genetiske myten om Adam og Eva.

Legenden om Idavollen snudde på Garden of Eden, og myten om Balder og Hod av Abel og Kain.

Andre gamle germanske legende forestillinger som Ymefloden, hvor alt det onde jotunætten druknet unntatt Bergelme, som reddet seg i en båt sammen med sin kone, går tilbake til den bibelske flom og Noah legende. Lignende tilbake refleksjoner kan sees i analogi mellom Gimle og det himmelske Jerusalem, og Gjallarhorn domsbasunen etc.

Men det er en anakronistisk begrep galt å tro at hovedtrekkene i den ariske-germanske guder lære er hentet fra den jødiske kristendom, som er basert på gamle arianske gudesagaer. Snarere tvert imot! Fra den opprinnelige, indogermanske kulturelle merkevare i Asia var for de kristne etiske verdier gjennom Judea og Israelite dressing nådd tilbake til sin Urheim i Europa.

Grundig tysk forskning har brakt løsningen på flere tusen år gammelt mysterium. De gamle Aryan-germanske guder lære har lånt sine bilder fra jødisk mytologi, fra Israel, som aldri har unnfanget en uavhengig guddom tenkt eller vært i stand til å skape peiling etiske verdier, fordi det var et folk som alltid tok sin mytologiske grunnleggende trekk ved andre og høyere kulturer, og forsøkte å tilpasse dem for deres egen og ofte uklare.

Sannheten må søkes i den inverse forholdet. Men i nesten to årtusener har de kristne presteskapet med eller uten bevisst sette ting evolusjonære hodet. For å unngå en restrukturering av sine dogmer, og dermed risikere en revisjon av hele jødisk-inspirerte etikk, har det foretrukket å holde seg til visse mytologiske anakronismer.

Den første skandinaviske Implant FELLESVANDRING

Den nordiske rase har levd i tusener av år i Europa. Fra ti tusen år siden er funnet i gravhauger og kjøkkenmøddinger rester av deres kultur. Tyske forskere har kommet til den konklusjon at sentrale Tyskland - spesielt et område som inkluderer nåværende Thüringen, Sachsen og Schlesien og området øst mot sørlige Russland - de var virkelige mennesker indogermanske Urheim.

Når de nordiske stammene var ofte barn rike, ble det kamp bakken. I årtusener viste de så mye ekspangsjonstrang og ønske om å spre seg til fjerne land. Østover og sørover vandringer var i forhistorisk tid. Senere også vandretog de nordlige landene.

De ikke liker nomader. De var allerede på den tiden bygdefolk og gikk ut av hans bonde natur langsom og tungvint, men målrettet, akkurat som senere historisk berømt germanertog under vandringer. Når hesten ble temmet, de var langt unna. Den store høvdingene var alltid på hesteryggen, og over guden Odin referert til tiden som ridning.

Der urnordiske stammer kom over, var de herrer og levert til land og folk og ga dem en følelse av deres språk, sin kultur og mytologi. Man kan følge deres bygning, deres steintøy og stiler hele Europa. Språket var definitivt et språk med høy uttrykksfulle grammatisk evne og flott form for rikdom. Den asiatiske enstavelsesspråk er på et utviklingsnivå som er mange trinnene nedenfor. Etableringen av indogermanske kultur språket er i det hele tatt den største kulturelle verk rasen har produsert. De nordiske folkene var da som nå, langt høyere hjerne kapasitet enn de andre rasene som de kom i kontakt med. To eller tre tusen år før Kristus hadde stammer av denne urnordiske folk for Asia - der et eksempel. i Troy finner spor av nordisk kultur - og erobret Persia. Hele området fra Egypt til Mesopotamia var deres lekeplass. Både den sumeriske og assyriske kultur finner en klar nordisk trekk.

De gikk også lenger øst for måter vi i dag ikke vet, og trengte inn i Ganges dalen og ble mestere av befolkningen der. For å sette i ca 2500 f.Kr. nordisk kultur og skandinavisk sedertre fast i India, og nådde en høy blomstring. De nordiske stammene dannet den indo-germanske eller ariske avkom av originale språk. Før de forlot Egypt, de levde i det sørlige Russland, hvor de finsk-ugriske språk har ord fra dem.

India tyskerne kalte seg Haris, dvs. "den blonde" (sanskrit Aryas, den "strålende" eller "The Shining") fordi de skilte seg fra det indiske innfødte av sine blonder og hennes lys hud. I sin gamle, hellige bøker, mantraer, eller Vedas, som er over tusen år eldre enn den jødiske Bibelen leser vi at de kom fra et land der det var 10 måneder vinter og to måneder sommeren. Sine helter var blonde og deres kamp av samme type duell i nord.

De brakte skikken å bygge i tre, og i bygg skjema har blitt funnet store likheter mellom de nordiske stavkirke og de gamle indiske bygninger. Som mennene fikk tid og mulighet til å håndtere vitenskap og kunst, og de har utviklet en intellektuell kultur som er uten sidestykke i historien. Deres livsfilosofi og deres språkets grammatiske klarhet finner vi en parallell i Håvamål. Deres hele litteratur har mange likhetstrekk med Edda The Quad, og de har spiller som er fullt på høyde med i dag, både i form og tankeinnhold bekymringer.

Men den nordiske kulturen var ikke i stand til å holde seg ren i Asia. En overklasse av arierne var overfor en tallmessig overlegen monster masse undertrykte mennesker. Spille rollen som stor blant de unge er sterkt på karakteren i det lange løp, og for det meste var trolig den herskende klassen assimilere blodet blanding. Klimaet var ikke egnet for de nordiske bonde krigere. Tropefeber har sikkert redusert antall arierne, og en avslappet disiplin av mannen og våpenet som en ble vant til fra fedrene.

For å holde stillingen var kastesystemet som råder i Norge i dag, organisert. Ordet "kaste" kalles på sanskrit "Varna" og betyr "lys farge". Nordboe dannet selv på toppen kaste av Brahman på toppen. Likevel finner vi spor av nordisk blod i Brahman rekker. Spesielt tydelig er dette presentert i høytliggende nordvestlige delene av landet, der varmen ikke er så sterk. Og i India betales på dagen et indo-germanske språk.

700 millioner indere har fortsatt en religion der opprinnelse kan spores tilbake til den nordiske erobrerfolket, selv om at religion i dag er bare en fryktelig ødeleggelse av eller degenerasjon av den høye kult, som i sin tid brakte med seg.

Det er ingen tvil om at de nordiske folkene i antikken gikk hele veien til og kanskje over den kinesiske grensen. I Turfan oase i Øst Turkestan er funnet rester av en blond, lyshudet rase.

Den storemongolfyrster som Genghis Khan og Tamerlan åpenbart hadde Nordic blod i sine årer. En munk som reiste dit i det 13. åhundre, sier at storken kuk helt så ut som en skandinavisk adelsmann. Marco Polo forteller om sitt barnebarn Kublai Khan, som grunnla det mongolske riket som han hadde en lys hudfarge, rødmusset som en rose.

Det er derfor ingen tilfeldighet at Snorre Sturlason i "Edda" kalt guder, de gamle Aryan-germanske guder, for "asiatiske menn", med henvisning til Asgard, hjemmet til gudene, lå i Asaland eller Asia. Ås, guder, var roten av "ans". Jordana sa goterne kalt halvparten av sine guder "anses" (anzus). Ansha var Guds navn i India, og Ansjar av Babylon. "Ansje-hasjem" var helter i Bibelen og "amsja-Treat" i Persia.

Det betyr at Dons ASOF utløp er avledet fra Anshof, åshov de. Dette betydde at Snorre Odin og æsene var før de kom til de nordlige statene. Ashkenaz er den jødiske tradisjon, stamfar til tyskerne, den assyriske Asguza Urumiyasjøen. Jeremias kaller disse menneskene Minnie, assyriske Mannai. Vaner, finner vi at Lake Van i Armenia. Atharvaner kåret til en av de siste folkene i India.

Olrik bemerker at "nordlending gud dikt inneholder full representasjon av tanker, som også bodde sammen med de relaterte folk i orden Asia og Nord-Europa. Det var ikke Skandinavia eller Viking spesiell anker, men Odin og Vafthrudne endret ord, var nettopp den gamle visdom. "

YAHVEH tilbe

I stedet for å be om ting utvikling i baklengs rekkefølge og gi inntrykk av kristendommen har påvirket den gamle germanske guden doktrine, er det riktig å si det på denne måten: fra den ariske-germansk kultur kjeden For Asia, lys kom til Judea, som, i vår tidsregnings begynnelsen igjen er utstrålt tilbake og skjult sin opprinnelse i Urheim.

Om Israel religionslån - eller skal vi kalle det mytiske tyveri - skriver professor Tiel i hans nevnte arbeid inkludert følgende:

"Israelittene nådde i religiøs tenkning høyest blant de nord-semitter. Den lille nasjonen var i det 13. århundre f.Kr. gradvis erobret en stor del av Kanaan. De trengte fra forskjellige retninger inn i landet. Deres religion var svært enkel, men det var ikke monoteistisk. Den knapt skilte seg fra de viktigste synd araberne, virket nesten å ligne genittenes tilbedelse. Deres gamle nasjonale gud ble kalt El Shaddai. Men det er ikke uten grunn at man skulle tro at selv før dette tidspunktet hadde sin store leder Moses innført dyrkingen av Jahveh. Han er også ansett for å ha bestilt den nye religionens grunnleggende egenskaper og moralsk lov, den såkalte ti bud. Hvilket navn enn de ga denne guddommen, så det var uten tvil den fryktede og alvorlig tordenguden, hvis natur så godt fram med naturen som omringet dem, og med livet førte de.

De siste funnene i den babylonske litteratur fremkaller spørsmålet: Er Israel tradisjoner herkomst deres virkelig sine egne - eller har de bare lånte dem kanaaittene? Er det slik at tradisjonen med Abrahams utvandring fra Ur i Kaldæa og patriark residens i Kanaan og Egypt, gir oss et innblikk i den tidlige historien av Israel, omkranset av legender - eller var denne tradisjonen foran Kanaan ble okkupert av Israel? Med andre ord: Var Israels stamme opprinnelig en gren av den Nord-semitter eller var de en gren av den sør-semitter, relatert til ismaelittene og bare innblandet i nord-semitter etter at de hadde bosatt seg i sitt nye hjem, og der kjøpte sivilisasjonen som sin frendefolk hadde brakt fra Mesopotamia? Før disse spørsmålene er besvart av nye studier, kan man ikke si med sikkerhet om Israels ætt enn at de tilhører den semittiske rase.

Israelittene mislyktes ikke deres religion i det nye landet, selv om det var ofte i fare. I begynnelsen satt de - eller i det minste de av dem som bodde vest for Jordan - deres nasjonale gud Yahveh neste kanaaittenes Gud, som de kalte Baal, og de etter at de hadde forlatt sin omflakkende hyrdeliv og begynt å dyrke jorda dyrket sammen Asjera, gudinnen for fruktbarhet, og andre guder av landet.

Yahveh Zebaoth, erobrerne av verter eller Gud, ble likevel vanligvis satt høyere. Hans mest ivrige støttespillere - som noen av dommerne, spesielt Samuel - krevende hans "suverenitet". Men på den annen side, heter de ivrige talsmenn for Yahveh-tilbedelse som Saul og David barn ved Ba'al, og Salomo, som bygde en praktfull tempel Yahveh i sin hovedstad, fant ikke noe galt i at det ble også bygget helligdommer til andre guder . Senere historikere holdt dette for en synd, men neppe hans samtidige. Den Baal, som den strenge Elias kjempet så ivrig mottatt, var ikke det guddom. Det var den fønikiske Baal, som ble introdusert av prinsesse sidonske Jezabel, Akabs kone. Elias etterfølger Elisa og hans støttespiller Jehu utryddet den merkelige tilbedelse, men sine egne guder som blind Baal (et mytologisk motstykke til oldgermanske Balder) og Asjera, la de dyrkes i fred.

Men hadde strenge Yahveh-tilbedelse - først og fremst av "profeten skole" - subtilt opptatt mer og mer av sin tidligere religion, tilpasset av Israel ånd og fordringer. Dette synes mest tydelig i deres læring om verdens skapelse, i paradis agn i syndeflodssagnet og mer (som nevnt tidligere lånt fra gamle arianske gudesagaer -. Overs.anm), deretter Samson myten, legenden om patriarken Jakob-Israel og tretten med sin bror Esau, som spiller en lignende rolle i den fønikiske mytologi, og mer samme type. Bildet av Yahveh av vertene, og de seirende erobrerne fearsome gud (sammenligning tilfeller kan det nevnes at noen av Odins mange navn ble Ygg, frykten gud, Hærfader eller Herjan, hærguden og Sigfader, seier Gud), fikk etter hvert ny funksjon , lånt fra bildet Baal, godhet og velsignelse Gud. På denne måten begrepet Yahveh gradvis mildere, uten derfor å miste sin grunnleggende karakter. Så det var ikke lenger nødvendig å dyrke kanaaittenes spesiell gud mais bruk. Yahveh hadde vært tilstrekkelig, kunne han også møte de nye behovene til nasjonen nå at det hadde blitt avgjort og sivilisert.

Denne endringen i begrepet Gud forberedte veien for de store profeter. I det åttende århundre før Kristus begynte å kreve at disse bare Yahveh ble dyrket. For å oppnå dette målet, kjempet de ikke bare mot de grusomme ildguden, kalt Israels Moloch, og de ofret barn og menn i den assyriske periode - sannsynligvis i henhold til deres naboer eksempel. De har også kjempet mot tilbedelse av Baal landet, selv mot hensynet til nasjonal tilbedelse av solen, hadde måne og stjerner, som mange av israelittene alltid vært trofast. Noen av kongene, som Hezekias og Josiah, ville gjøre profetene lære den nasjonale religion. Andre fyrster ville imidlertid - støttet av den populære flertall - beholde den gamle og den nye natur gudene. Bare etter en prest stand ble dannet av den lille delen av nasjonen som hadde kommet hjem til sitt land fra trelldom, ble Yahveh anerkjent som den eneste guden. Baal og Moloch nevnes ikke mer.

Moloch er den gamle akkadiske ildguden. I Assyria, ble han blandet opp med Anu eller Adar, og ble dyrket på samme måte av fønikerne, moabittene, ammonittene og flere frendefolk. Det er tilbedelse uvisstom han vant i Israel i det 9. århundre bør tilskrives assyrisk innflytelse eller rent lokale forhold.

Profetene var ikke bare folks lærere, men også sin forfattere. Monoteisme, som var den siste og mest utviklede frukt av læren profetene før fangenskapet, vokste sakte og forble den nasjonale interesse. Oppfatningen av Yahvehs opphøyet over landets guder skapte begrepet hans eneherredømme over Israel. Utover denne ideen kom virkelig den første profeter i de reformerte jødisk lære. Selv om 5 Tall skrevet i deres ånd, hver henvise folk til sin egen guddom, mens "Høyesterett har valgt Israel for sitt folk." Det er bare så Jeremia uttrykker ideen om at Yahveh er den eneste gud, og at ingen er ved siden av ham, og at de andre gudene i motsetning til ham er tomhet og intethet.


Arian Ernes panteistiske monoteisme, som i de ulike guddommer hadde slike forskjellige navn på den ene, den altomfattende, det uendelige, ukjent for profetene, og opp til evangeliet universell monoteisme som brøt nasjonalitet begrensninger, kunne ikke den edleste av dem hevde seg. Den store verdien i profetenes læresetninger ligger i dens moralske karakter og i ren og sublime bilde det gir av Yahveh. Men selv dette begrepet Gud er ensidig. Deres universalisme har sine begrensninger. Det var ingen universell religion de lovet i motsetning til andre nasjoner for å tilbe. Det var deres egen nasjonale religion, og de forventet at alle mennesker skal komme og angre det, og å erkjenne overlegenhet av deres nasjonale gud. Denne forventningen er det høyeste uttrykk for den teokratiske tro som snakker den semittiske liv - den konklusjon at den reflekterende sinn til slutt måtte komme til, da den først ble gitt at deres gud hadde ubegrenset makt - nemlig at folk bare å være bevisst løse slaver.


Dette profetiske bevegelsen samlet en religiøs sekt. Allerede før fangenskap hadde blitt sterk av de lovene Jesi ville ha lagt til alle mennesker. Under og etter fangenskapet, ble det ytterligere styrket av Esekiel og den prestelige lovgivning, særlig på grunn av Ezras påvirke folk til en prest drevet samfunnet. Fra profetene mosaisme vokste nå jødedommen. Overfladisk betraktet det ser ut som om den perioden av Israels religiøse historie som nå fulgte var preget av stagnasjon og forstening. I virkeligheten var det helt annerledes. Den jødiske sinn mottak av nye inntrykk. Dette arbeidet og gjæret i stillhet, inntil en edel idé ble født. For Israels tilstedeværelse var en hittil ukjent verden ble åpnet. De kom i kontakt med den indo-tyskerne, først perserne, grekerne og til slutt romerne. Zoroaster undervisning tiltrakk dem, men dualisme som dette hviler på, er de ikke tatt hensyn til. Læren om de to forfatterne, en ond og god, virker det som den store profet i fangenskap nektet. Imidlertid kan fremover rekkevidde og den brede innflytelsen at doktrinen gode og onde engler fikk etter fangenskapet, bare tilskrives persisk innflytelse. Persiske forestillinger kan også lett gjenkjennes av sin Eskatologi (læren om Armageddon, "den siste dag" eller begrepet Ragnarok).


Med kraften av gresk polyteisme ble påtvunget dem. De motstått hardnakket og vellykket. De hatet romerne, men menneskeheten gresk og gresk filosofi gjorde sin vei blant dem, og kampen mot verdensherredømme Space brakte sin gamle ideal Guds rike, den eneste Gud, verdensherredømme, å våkne opp med fornyet styrke.


Disse ulike faktorer: frykten for Israel, persisk moral, gresk menneskeheten og universalisme som kapper av Roma - at foreningen av indo-germanske og semittiske tanker (eller kanskje vi heller bør si:. Den semittiske lån på Indo-germanske ideer Overs. 'anm.) - fødte den store universelle religion som forener dem, og at ingen andre har funnet så mange tilhengere eller nådd så høyt en utvikling, som i Indo-germanske nasjoner i Europa. "

Så langt Professor Thiele.

I Bibelen og i egyptiske skrifter leser vi amorittenes og filistrene, nordiske folk som tilba tordenguden hammer svingende. Filistrene var et indoeuropeisk kriger folk som hadde okkupert fra Lilleasia. Goliath utfordring til Israels sjefer er karakteristisk for den gamle skandinaviske skikk - en sann duell tilbyr. Men Davids trick med slynge kastet overrasket den nordiske giganten, som sannsynligvis ikke kunne tenke seg muligheten av en slik jødiske brudd på ridderlig duell regler. I Samaria, og særlig i Galilea, var det også betydelig inkorporering av nordisk blod, og det kan ha sine dype røtter i det siste at vi er rent instinktivt - eller mer korrekt i forhold til det ubevisste - forestille Kristus figuren som en nordisk typen uten semittiske rase føler? Det er alt mye trekk i Bibelen - når du kommer øynene opp for det - noe som tyder på gamle Aryan-germansk opprinnelse. Ord i en Numbers liker. "Ansje hasjem 'minner som nevnt før hvis vurderes, guder: - ytterligere". Banim "av vaner," Nephilim "av niflunger eller slåss," gibborim "om gygrer Witch of Endor kalt Bala - som Vala i Voluspa.

Sofus Bugge mente at guden før nevnte sagaen om Odin, som hang på Yggdrasil, såret med spyd og ofret seg selv, er modellert på Kristi offerdød på korset treet. Efeserne 5.2 er i den islandske Bibelen oversettes slik: ". GAF seg sjalfan ut Gudi" Hvem kan hevde at ikke begge gudesagaer avledet fra en enkelt urkilde? Men det vesentlige forskjellen at i den norrøne gudeverden læren handler om rasens egne arvet tradisjon og mytologi, og ikke for et lån fra en annen rase kult.

Loke er i Voluspå kalt bror eller Byleist Byleipt. Dette navnet er ment å være identisk med Bibelens Beelzebub. I Voluspa sier at «himmelen klovner". I Kynewulf er "Kristus" sies også at "himmelen hvelv klovner". Gimle i Voluspa, "perlen ledet, den ene med edelstener prydde trygt hjem" kan sammenlignes med Bibelens "himmelske Jerusalem, hvis glans var som de kosteligste stein, jaspis-lignende stein som skinner som krystall." Den nye Tuntreet, Glaser, " den strålende ", som Snorre nevner, er identisk med livets tre i det himmelske Jerusalem, i Guds paradis (Åp.). Gjallarhorn at Heimdall blåser i løpet Ragnarok er sammenlignbar med Bibelen domsbasun. Petrusapokalypsen sier at erkeengelen Mikael blåser tre ganger trompet. I Talmud sier at Michael eller Elias blåser en big horn fra en fjelltopp i Judea, slik at det høres over hele verden tre dager før Messias kommer. Thor feller Midgardsormen i Voluspa og Det gamle testamente Jehovas eller Yahveh sving Leviathan, den store slangen i sjøen.

Alle disse er bilder som det har blitt hevdet at den gamle norrøne mytologien har lånt fra Israel, men vil det være et spørsmål om "lån", så er det mest sannsynlig at det er jøder som har tatt de nordiske myte trekk av den gamle Indo -germanske gudesagaer fra kanaaitter, assyrere, amorittene, filisterne, og ammonittene.

Julefeiring

Vi kan se relativt lite av det moderne kult har lånt fra førkristen kultus i de germanske land. Det faktum at vi feirer Kristi fødsel som et julebord midt på vinteren, er utgangspunktet en videreføring av de norrøne fremtidige store helligdager. I julen holdt galteblotet for Frøy, og en hel rekke av julen blot skikker er gått direkte inn i den kristne julen.

Et par av lys slående eksempler: overdådige de spiser og drikker, alle stas, prakt, lys og gaver stemmer bedre den gamle juleblotgilder enn det egentlig riktig å hedre ham, som var nøye med å bli født i en stall, svøpt i et manger .....!

Germanske bønder malt både før og etter kristendommens hender introduksjoner krysse tegn på tjære eller maling på huset deres og uthus, til beskyttelse mot troll og onde ånder i julen, som ble holdt for å være en farlig tid. Etter at folket ble kristen, kalt tegn korset. Før var det enda samme beskyttelse symbol Thors hammer merker.

Julen Spruce vokser som kontakten ikke finnes i Judea. Juletre tilpassede er avledet fra Dental Fana dyrkingen av den nedre Rhinen. Hun var gran-disens (Dental Fana = gran (Tanne)) helligdom.

Ellers kan man ikke ignorere det faktum at den kristne sekten "hellig handling, nemlig den eukaristiske fromme opptog av" drikke blod og spise kjøttet ", refererer tilbake til gamle germanske blotssermonier. Det er også stor likhet mellom disse og Det gamle testamente i tempelet krenkelser. Goden og yppersteprest er identiske begreper. Blot tok omtrent akkurat det samme i Salomos tempel i tempelet Hlade i Trondheimen med hlauboller å ofre blod og hlautteiner å sprenge blodet på alteret. Den jødiske tempelet - senere den kristne kirke - hadde som Thoralf Mostraskjeggs hoven på Island en aller helligste, et kor eller en avhus, der ingen andre enn Goden hadde kommet inn, og et skip eller langhus - hovgilde-hallen - for ofrene i folk.

Sammenligninger med INDIAN kult

I Edda er Grimnesmål nevnt solhestene solkjerra som tar over himmelen. I en av sangene-Veda sier at solen er et stykke eller et hjul som himmelsk hesten gå.

Drikke av livet, som i Håvamål nevnt som Oddrærir, Mime kilde, og i Snorres Edda som Suttung er mjød, bard drikke, også forekomme i Vedaene. I Håvamål står det at drikken livet er en kilde Mime (Suttung) hadde dypt inne i fjellet. Da Odin hadde hengt ni netter på treet, fikk han smake drikke og våknet til liv igjen. Men han ønsket å kjøpe drikke og leve for alltid. Han boret med Auger rente hull i fjellet, så Oddrærir steg fremover. Han drakk mjød og fløy bort med den i en ørn figur. Vi finner en eksakt tilsvarende myte i gamle arianske Veda. Det kalles livet-drink Soma, det gjemt i et fjell og bevoktet av en kjempe. Guden Indra forstyrrer inn i fjellet og flyr unna med det i ørneham.

I Voluspa, Grimnesmål og Edda fortalt om Allheimstreet Yggdrasil, verdens ulike hjem er laget av det. Med sine røtter i fortiden og bærer blir det da vokse opp mot fremtiden. Fra India Rigveda forteller om Allheimstreet, himmel og jord er tømmeret av et tre, er hele verden full av det. Ofringer til de hellige trær fant sted i Proto ekspansjonstid fra Vest-Tyskland til India, hvor arierne helte melk på røttene og vannsprut opp stammen. Den Voluspa er norner som vanner treet "med hvit væske." Water of norner vel, Urdarbrønnen, var så hellig at alt som kom i kontakt med den, var hvit. Men den indo-tyskerne i Ganges dalen brukte ordene melk for å symbolisere lagnadsdisens vanning av treet, som må være en gammel myte. Yggdrasil treet er også kalt Mime (Mime betyr minne). I India kalles også for Allheimstreet "minne tree".

Den mektige gigantiske Yme, som skapte jorden av gudene, kalt på den indiske Yama og persisk Jima. I mange land, sier forsagnene at verden ble skapt av en gigantisk kropp. I Voluspa, 9 verset, verdensjotnen et annet navn, Brim. Det er trolig det samme ordet som den gamle ariske Brahma. Men en av Brahma mange navn er akkurat ovenfor Yama, så det er ingen problemer med å se lenkene i Indo-germanske myter kjeden.


I en av de gamle ariske Mantras sies at Brahma skapte Brahman av munnen hans, krigeren av armene, bonden på sine lender og tjener føttene. I Rigskvadet Edda er også nevnt i disse fire eiendommer: Priest, Earl, en bonde og slave. Brimer eller Yme enheter i Vafthrudnesmål "Aurgelme." Under verdensjotnens armene dukket mannen og hushjelp av det gode jotunætt, føttene den onde kjemper stamfar.

I en av Vedaene fortalt, at fra det tidspunkt opprinnelse var enten liv eller død, natt og dag, bare den store gapende tomrommet. Men Brahma vilje og tankene settes i bevegelse krefter varme i rolige ingenting, og livet begynte å utfolde seg. Eddakvadene og Snorre forteller om den eksakte tilsvarende den store livløs Ginnungagap. Varmen fra Muspellsheim, ildheimen, smeltet dråper fra kjøling hjemmet, Niflheim, og av dette livsform i den tomme verden avløp.


Thor var sønn av Odin og Jord, ifølge den gamle norrøne guden lære. Han rir i en vogn med bue til. Guden Indra har også, i henhold til Vedas jorden mor og kjører rundt i en vogn. I antikken var det også to geiter som trakk Indras vogn - nå to hester. De kommer til liv igjen når de blir slaktet som geiter til guddom.


Alvesmeden Volund, som vi finner frasagn om i så mange språk og former - "Valand Faber" på latin rundt år 1000, "Galan" på fransk, "Wieland" på tysk, "Weland" i Anglo-Saxon - hevdet å ha en navn som er dannet av greske Palamas (smideverk) og evpalamos (håndtverker). Men alvesmedene på Idaberget i For-Asia, den indo-germanske kulturens vugge, ble kalt evpalamoi.


Snorre Eddas hensyn til store Fimbul, er nesten identisk i det gamle persiske legende. "Vi er her overfor et tankesett," sier A. Olrik, "som er født under de tøffe nordlige strøk bare bevart der naturen tilbyr samme bakgrunn." Det burde være åpenbart fra hvilken kilde perserne hadde Fimbulsagnet.

Edda og Veda

Forskere som Grundtvig og Ernst Uehli finner gammel visdom i Edda. Jacob Grimm hevder at emnene i Eddakvadene er felles for alle germanske folkeslag. Magnus Olsen mener at "religion historiker og litteraturforsker trøst kan stoppe seg selv fra Edda Quad og Runic monument tilbake til en guddommelig poesi i årene før vikingtiden." Poeten og kulturelle personlighet, Ivar Mortensson-Egnund, har påpekt likheten mellom ordene Edda og Veda og konkluderer:

"Jeg tror selv en sak slik at på samme måte som nå er jeg i denne hundre år raise prøvd å gjøre den gamle Edda live igjen i Nynorsk fjellmaal, det er heve skalden hans Harald Hårfagre gjorde de tusen år før, feie det um fra runemaal til gamle norske. Og hvem vet um ikke det samme arbeidet kan gjøres enda en gang hittil .......

Med Eddakvædi tykkjest det gjøres på samme måte som vitenskapen om religion, med sin tekstkritikk vil finne det er med alle folks religiøse skrifter. En utgamal rotrenning heve opp gjennom årene vokst til et tre med mange nye grener, øke gamle grener tørking, innhenting av ny komedie i byen, noen menn med voksne, noen menn innpota. "

Her er vi ved kjernen i spørsmålet: Proto rotrenning kom med de nordiske folkene fra nord trengt inn i India. For dette er vår etikk dukket opp. Der har vi grunnen til at Bibelens David og Edda er Volve forkynner det samme om både opprinnelse og mål. Som Yggdrasil, Allheimstreet, fremtiden forankret i gammel visdom av tiden, men det er viktig å huske på hvilken rase det er som har dannet grobunn for våre etiske hoved stammen

T Asdal
30.08.2018 10:52

Bra!
2
anbefalinger
hei hei, føler ikke helt viben i dette comentatersociety her ass. chillaxen litt a folxz. peace out peeps

Vidar Villa
30.08.2018 10:57

Bra!
2
anbefalinger
Jeg bærer en hemmelighet
En ting som ikke du eller noen andre vet
Jeg har forelsket meg igjen
Tror at jeg har funnet min sjelevenn
 
Hun er solbrun, hun er våt, vakker og vill
Jeg tror du vet hvem jeg sikter til

Jeg vil ha moren din
Jeg vil ha leppene hennes mot mitt kinn
Vet det blir rart for deg
Men jeg elsker hennes raptaptadapdam
Jeg vil ha moren din

Hennes himmelblå øyne skriker ja
Hun vet at hennes kjærlighet er alt jeg vil ha
Glemmer helt at hun er 55
Når jeg besøker det som en gang var ditt hjem

Jeg elsker henne og jeg tror hun elsker meg
Og best av alt: hun ligner på deg

Jeg vil ha moren din
Jeg vil ha leppene hennes mot mitt kinn
Vet det blir rart for deg
Men jeg elsker hennes raptaptadapdam
Jeg vil ha moren din 

Og hvis du virkelig er min venn
Så blir du glad for meg og mamma uten å bli forbanna
Jeg tror du vet hvor jeg vil hen
Du skal bli storebror igjen


Jeg vil ha moren din
Jeg vil ha leppene hennes mot mitt kinn
Vet det blir rart for deg
Men jeg elsker hennes raptaptadapdam
Jeg vil ha moren din

Hei:)
13.11.2006 21:43

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra... Hadde de ikkje våre for dinna sidå her, so hadde nok heile fagdagen min godt til pises imorgå Smile :-\)
Thank u Smile :-\)

Bjørnar Ødegård
25.02.2008 13:09

Bra!
1
anbefalinger
lol, ta her va d værste jeg har noen gang ha lest24.01.2011 08:53

Bra!
1
anbefalinger
Uh FYI så var verdas befolkning i år 0 rekna til 170 millionar.

anonym
12.04.2012 10:36

Bra!
1
anbefalinger
denne siden her er kjempedårlig ! så anbefaler med det sterkeste at dere unge dumme elever ikke ser på denne siden.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.034 sec - 1 pageviews