Søk i stiler
 

"Hedda Gabler" av Henrik Ibsen


Referat av skuespillet.
Sjanger:ReferatLastet opp:29.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Hedda Gabler
Verktøy:Utskrift

Dette skuespillet er skrevet i 1890 og handler, som tittelen tilsier, om Hedda Tessmann, datter av general Gabler. Hun er nå gift med Jørgen Tessman. At det ble Jørgen er temmelig tilfeldig, men har også litt med økonomi å gjøre. Jørgen derimot ser på Hedda ser som et slags trofé siden hun er en meget attraktiv og ettertraktet kvinne.

 

Handlingen i skuespillet finner sted i Hedda og Jørgens bolig hovedsakelig, selv om det blir fortalt en del som skjer utenfor. Hedda og Jørgen har akkurat kommet hjem fra et halvt års bryllupsreise. Jørgen har brukt mye av reisetiden på sine studier, og Hedda innrømmer for sin husvenn assessor Brack at hun har kjedet seg. Trass i sin motvilje mot ektemannen er hun blitt gravid, men dette er enda ikke offentliggjort.  

 

Grunnen til dette er at Hedda føler sg ikke klar for å stifte familie riktig enda.  Hun føler også redsel for å miste kontroll siden hun er vant med å bruke kvinnelist for å få det som hun vil. Gravide kvinner ble ikke sett på som noe kjønnsobjekt, og Hedda har jo vært rundt seg i tidligere år. At hun endte opp med Jørgen Tessmann var ganske tilfeldig, og det er også mye annet i hennes liv med Jørgen som er tilfeldig. Litt av grunnen til at det ble Tessmann er at han var stipendiat i kulturhistorie, og var lovet et professorat i byen sånn at den økonomiske tilstanden var godt sikret, noe hun trengte.

 

Fru Elvested, en tidligere skolevenninde av Hedda, kommer til byen og forteller at Eijlert Løvborg har dratt til byen og hennes mann har sendt henne for å få han tilbake til sitt hus på bygda. Det viser seg så at hun har dratt fra mann og hus og er forelsket i Eilert. De to har sammen skrevet en ny bok som Eilert skal utgi. Dette finner Hedda truende ettersom det vil sette hennes mann i skyggen som stedets ledende akademiker. Løvborg kommer på besøk til Jørgen og Hedda og har selvfølgelig med seg manuskriptet til den nye boken. Han blir med Jørgen på en fest den kvelden, med manuset selvfølgelig. Der ble han veldig full, og mistet manuset på vei tilbake. Jørgen fant det og ga det til Hedda så hun gjemte det på vei tilbake. På morgenen kommer Brack og forteller at Løvborg den natten skal ha hatt noen voldelige sammen støt med noen mennesker han hadde vært hos før på kvelden.

 

Senere på dagen kom Eijlert Løvborg til Hedda og Thea og forteller at han har revet manuset i stykker. Da Thea går i sinne forteller han at han at han egentlig ikke har revet det i stykker, men heller forlagt det og ikke vil at Thea skal vite det. Da han går får han med seg en pistol fra Hedda og hun ber han om å ta et ærefultselvmord. Da han har gått finner Hedda frem manuset og brenner det hele. Eijlert bruker pistolen han fikk fra Hedda og skyter seg selv, men på et horehus. Etter hans død bestemmer Fru Elvested og Tessman seg for å bruke notatene hun har tatt vare på for å prøve å sette sammen boken hans igjen for å heve hans navn.  Brack trurer Hedda og sier at hvis han ikke får forbli hennes husvenn vil han avsløre at det var hun som ba Eijlert om å ta selvmord. Hedda orket ikke tanken på å være ufri, og bruker en av de andre pistolene og skyter seg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hedda
18.02.2008 21:10

Bra!
30
anbefalinger
Dette referatet var både dårlig og ukorrekt. Bruker du dette som mal når du skrive oppgaver, blir det rimelig fort klart at du ikke har forstått en dritt av stykket.

Hedda2
09.10.2008 13:56

Bra!
8
anbefalinger
Jeg er helt enig med første Hedda. Dette er både et usammenhengende og feilaktig referat. Det sier ingenting om hva selve stykket handler om, eller om personkarakteristikkene.


08.12.2008 12:32

Bra!
8
anbefalinger
Kem faen e hedda!

enellerannen
09.05.2012 17:19

Bra!
6
anbefalinger
litt skrivefeil, men ellers en fin oppsummering  Smile :-\)

Abo
08.12.2008 12:31

Bra!
5
anbefalinger
Siden første "hedda" har så pokkers go peiling... så kan første hedda plz forklare meg hva helle dritten egentlig handler om!

jølle
27.04.2018 10:01

Bra!
5
anbefalinger
decent

gabler
18.02.2009 15:04

Bra!
4
anbefalinger
Utrolig dårlig referat!!! fy, kan ikke ha fått bra på det?

kissa
08.12.2008 12:36

Bra!
3
anbefalinger
kenan = jørgen
trond = eilert

tobias hylleseth
09.12.2013 12:57

Bra!
3
anbefalinger
fint skrevet, dette er meget bra

Njål
14.09.2018 08:48

Bra!
3
anbefalinger
Halavar har lang

alert(9)
01.02.2020 19:01

Bra!
0
anbefalinger
dårlig

\
01.02.2020 19:03

Bra!
0
anbefalinger
\"autofocus/onfocus=alert(`Bug´)-->

'';!--"=&{()}
01.02.2020 19:03

Bra!
0
anbefalinger
'';!--"=&{()}


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews