Søk i stiler
 

Søndagsåpne butikker


Morsomt kåseri om søndagshandel.
Sjanger:Kåseri
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Arbeid og fritid
Verktøy:UtskriftSkal butikkene holde åpent på søndager? Dette er spørsmålet alle stiller seg selv nå om dagen. Avisene skriver side opp og side ned om dette, TV2 utvider sine nyhetssendinger for å få med seg alt og NRK’s Anne Grosvold prater oss i senk med detaljer. Som om dette ikke er nok så overøser de såkalte politikerne oss med sine partiers meninger og da er det selvfølgelig ingen vei utenom en endeløs TV-debatt på alle kanaler. En av disse politikerne er Carl Ivar. Han mener butikkene skal holde åpent også på søndager. Da kan nemlig alle bestemme selv om de vil handle eller ikke, for det er jo mange som er helt avhengige av å handle også på søndager. Det kan jo hende at du glemte å kjøpe en duftende Cleanex til toalettet sist du var i butikken og da er du jo helt nødt til å dra på butikken en tur. Da kan jo også Bondevik reise på butikken og kjøpe billig ALI-kaffe hvis han mangler litt til sin kirkekaffe etter en vel endt gudstjeneste. Ja, fordi Bondevik, eller Kjell Magne som han heter til fornavn, er den kristne av dem. Kjell Magne er en snill mann. Han tenker på nestekjærlighet og på de svake. Derfor vil han at alle skal gå tur, være på gudstjenester eller gjøre andre bibel-vennlige aktiviteter på en søndag. Derfor har han fått med seg alle sine sentrumsdisipler til å si nei til søndagsåpne butikker.

 

Men hva er egentlig grunnen til at dette plutselig har blitt så aktuelt i det siste? Skylden kan legges på vår gode gamle brustad bu lov. Loven gikk i korte trekk ut på at alle butikker som lå på typiske turiststeder eller transportknutepunkter kunne holde åpent på søndager. Denne loven fungerte jo ypperlig helt til en smart liten trønder fant ut at sin butikk lå ved en slik plass at den kunne holde åpent på søndag. Siden konkurrentene også ville holde søndagsåpent fant de fleste ut at akkurat deres butikk lå på ett slikt sted at det kunne holde åpent. Siden loven sier at alle butikker som ligger i turistområder kan holde søndagsåpent vil det si nesten hele Norge. Norge er jo et turistområde, hit kommer jo dansker og japanere i tusentall for å klatre opp fjellskrenter og trøkke planker på beina før de setter utfor med ett skrik. Hvem har vel ikke opplevd en skitur der man plutselig møter en haug turister som kommer hylende og plogende rett mot deg så du må kaste deg ut i snøen for å unngå å bli påkjørt. Men ikke alle steder i Norge har det like lett. Hvis du for eksempel heter John Øivind, bor i Åsmarka og føler en trang til å kjøpe toalettbørster på en søndag, kan du faktisk ha et ørlite problem. Jeg tror nemlig ikke Åsmarka passer inn under kategorien turiststed eller transportknutepunkt og derfor kan du i ekstreme tilfeller bli nødt til å tilbringe timevis på en trimma traktor for å få tak i toalettbørstene. Men det er nok ørtten andre smutthull i brustad bu loven slik at det er faktisk er håp for John Øivind også.

 

Men er det egentlig så galt at butikkene holder søndagsåpent? Da kan vi jo slippe mors hjemmelagde søndagsmiddag og heller stikke på ”ræma” og kjøpe en grandiosa. Hadde bare butikkene vært søndagsåpne for ca 10 år siden så hadde vi sikkert også sluppet alle søndagsturene i skog og mark som mamma og pappa alltid har tvunget oss med på. De hadde sikkert tatt oss med på butikken isteden og der kunne vi fått noen gode minner fra mamma som handler. De stakkars krekene som må slite ved kassaapparatene får det sikkert ekstra gøy med enda en arbeidsdag. Noen av dem får kanskje 100% ekstra for å jobbe søndager, men det finnes jo også de som ikke engang får det. Jeg kan jo f.eks. nevne meg selv som sliter meg frem og tilbake i det som kalles ”det beste stede å jobbe” nemlig McDonnalds. Utsagnet ”det beste stede å jobbe” henger på alle pauserom og toaletter nede hos oss, men når jeg står der i kassa og stresser på søndag UTEN 100% overtidsbetaling har jeg enkelte ganger trukket akkurat den setningen i tvil. Men selv om kanskje mange ungdommer kunne tenke seg å jobbe på søndager i forskjellige butikker rundt om i landet så finnes det også butikker hvor det jobber en del kvinner ”i sin beste alder”. Samlaget på Tretten er et slikt sted og disse kvinnene jobber allerede 5-6 dager i uken fra før vil nok sikkert strekke armene i været og juble hvis de må jobbe en dag til.

 

Derfor håper jeg Kjell Magne tar i bruk litt krefter og gir Carl Ivar et godt spark bak slik at jeg kan få slippe alt det ekstra bryderiet jeg får med alle søndagshandlere som selvfølgelig skal innom McDonnalds mens de først er i byen. Derfor avslutter jeg med en liten oppmuntring til mine helter i denne saken.

”Heia Kjell Magne og sentrumskameratene!!!”

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


05.09.2013 11:27

Bra!
1
anbefalinger
Sandvika Storsenter med nesten 200 butikker sier at de vil åpne for søndagshandel umiddelbart hvis Høyre, FrP og Venstre vinner valget og gjør det lovlig. Da er det ikke lenger en “mulighet” for butikkene å holde åpent. Det blir tvang! Og omsetningen blir den samme selv om det blir enda en arbeidsdag i uka. Både eiere, ansatte og kunder taper på at det blir dyrere å drifte butkkene! Bruk stemmeretten for et godt arbeidsliv!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews