Søk i stiler
 

Framstilling og påvisning av hydrogen


Rapport fra forsøk hvor hydrogen skulle fremstilles ved hjelp av at sink og saltsyre skulle reagere med hverandre. (Kjemi, grunnkurs)
Sjanger:RapportLastet opp:26.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hensikt: I dette forsøket skulle vi framstille grunnstoffet hydrogen ved hjelp av at sink og saltsyre skulle reagere med hverandre. Vi skulle og så bevise at vi hadde klart å fremstille gassen ved å tenne på den.

 

sink + saltsyre --> sinkklorid + hydrogen

 

Utstyr: Sink, 10% saltsyre løsning, Reagensglass, Glasskar, Gummikork, glassrør, gummislanger, fyrstikker og vernebriller.

 

Hva vi gjorde: Vi fant først fram alt utstyret og tok på oss vernebriller, vi fyllte glasskaret og to reagensrør med vann. De to reagens rørene satte vi opp ned i glasskaret. I det tredje reagensrøret fikk vi noen sinkbiter, over de så helte vi litt saltsyre løsning. Blandinga ser ut som vann med klumper i. Vi satte på gummikorka med slangene og tok den inn i det ene reagensglasset. Vi fylte nå reagensglassene med hydrogen gassen.

 

Tegning:

(red.anm: tegning mangler)

 

Hydrogen gassen hadde ingen farge, så for å bevise at vi hadde framstilt hydrogen så måtte vi tenne på den med en fyrstikk. Da kom det et lite smell eller rettere sagt et bjeff. Dette er en knallgass.

 

Etter at vi hadde påvist hydrogen i det første reagensglasset så tok vi opp det andre glasset med hydrogen gass, de satte vi nå sammen og snudde på det. Vi tok de fra hverandre igjen og tente på det glasset som vi ikkje tente på første gangen. Denne gangen kom det et litt større smell/bjeff.

 

Tegning:

(red.anm: tegning mangler)

 

Tenne på Hydrogen:

2H2 (g) + O2 (g) --> 2H2O

 

Resultat:

Zn   +   2hcl   -->    H2(g)   +    2nCl2

Sink     saltsyre                            sinkklorid

                  

                        

I dette forsøket lærte vi at framstilling av hydrogen er ganske lett, og at hydrogen er en gass som er uten lukt, smak og farge. Det vil si at vi måtte tenne på den for å finne ut om vi hadde klart å fremstile gassen.

Det hadde vi og det kom en liten bjeffe lyd. Bjeffelyden ble større da vi satte rørene sammen og snudde på de.

 

 Konklusjon:

Syre + Uedelt metall --> H2(g)

 

Vi påviser den ved å antenne den, smeller det så er det hydrogen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

g
04.01.2016 18:58

Bra!
1
anbefalinger
hei

Hitle
13.12.2017 13:10

Bra!
1
anbefalinger
Heil mich


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews