Søk i stiler
 

Den kalde krigen: 1945-1989


Her gir jeg deg først og fremst et sammendrag av den kalde krigen krigen som etterfulgte andre verdenskrig. Du får også ordforklaringer.

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:26.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Den kalde krigen
Verktøy:UtskriftSammendrag av den kalde krigen:

Opprinnelsen til den kalde krigen stammer fra den russiske revolusjon i 1917. USA,Storbritannia og Frankrike så på kommunismen som en trussel. Arbeidsfolk i mange land så på Sovjet som et mønsterland. Sovjet arbeidet for å få til en verdensrevolusjon. Etter 1945 ble USA og Sovjetunionen rivaler. Grunnlaget for den kalde krigen var frykt. En propagandakrig som bygde på frykten for atomkrig.

 

1949: Tyskland delt i 2. Sovjet støttet opprørerne,som vanligvis var kommunister. USA støttet regjeringen, f.eks. Vietnam. Etterhvert ble det økende forskjeller mellom de kapitalistiske og kommunistiske landene. Sovjet klarte ikke svare på USAs opprustnjng under Reagen.

 

1985: Mikhail Gorbatsjov ble leder i Sovjet. Glasnost (åpenhet) og perestroika (reformere/endre) var hans politikk. Han ga slipp på imperiet i Øst-Europa.

 

1987: Tok intiativet og inngikk nedrustningsavtalen med Reagen.

 

1989: George Bush og M.Gorbatsjov erklærer den kalde krigen for over. Sovjetunionen gikk i oppløsning og USA "vant" den kalde krigen.

 

Marshallplanen:

Forhindret at dårlige levekår ga grobunn for kommunismen. Stort marked for amerikanske varer. Knyttet landene i Vest-Europa inn i et samarbeid med USA.

 

Trumandoktrinen:

Et prinsipp om at USA skal gripe inn og "hjelpe" alle land hvor det er fare for at kommunismen kan få makt.

 

Jernteppet:

Skille gjennom Tyskland og Europa.Ingen info ble utvekslet mellom landene foran og bak jernteppet.

 

Berlinblokaden:

Stoppet vestmaktenes forsyninger til vestberlinerne, og 2 mill. vestberlinere var i ferd med å bli overlatt til kommunistisk styre.En løsning:lage en luftbru til Berlin gjennom tre luftkorridorer til de 3 sonene(amerikanske,franske og britiske sone).

 

Berlinmuren:

1961-"Skammens mur". Myndighetene i Øst ville stoppe strømmen av unge/utdannede folk som ville ovet til Vest til frihet og velstand. Mange ble drept av grensevaktene. Muren ble revet i 1989. Samling av Tyskland i 1990.

 

Warsawapakten:

Sovjetunionens millitærallianse for landene i Øst-Europa.

 

NATO:

Opprettet 4. april 1949. Var en anti-kommunistisk millitærallianse. De fem landene som vant 2. verdenskrig ble medlem i NATO først. NATO skulle hjelpe de som følte seg truet av kommunistene.

 

STASI:

Hemmelig politi i Øst. De skulle overvåke folk som kunne være en trussel mot kommuniststaten. Angivere jobbet for STASI.

 

SED:

Kommunistpartiet-Det sosialistiske enhetspartiet/"russerpartiet". Kom lover som hindret andre partier, streikeforbud, aksepterte ikke kritikk mot myndighetene, vanskelig å reise til Vest.

 

Kommunisme: (Sovjetunionen)

Politisk ideologi som har som mål å skape et klasseløst samfunn med felleseie av produksjonsmidlene og lik fordeling av produksjonsresultatene.

 

Kapitalisme: (USA)

Økonomisk system med høyt utviklet produksjonsteknikk og privateide produksjonsmidler, privatkapitalisme.

 

Planøkonomi:

Regjeringen bestemte hva som skulle produseres og hvor mye. Staten eide fabrikker/store virksomheter og jordbruket ble drevet i fellesskap av bøndene (kollektivbruk).

 

Markedsøkonomi:

Tilbud og etterspørsel bestemmer produksjonen og prisene. Konkurranse mellom privat eide bedrifter.

 

Velferdsstaten:

Det offentlige tok over omsorgsoppgaver. Trygdeordninger ble utvidet og nye innført.

 

Vietnamkrigen:

1950-årene: Franskmennene taper i nord mot Ho Chi Minh(leder), som får hjelp fra Kina. Vietnam blir delt i Nord- og Sør-Vietnam. Vietcong (kommunistisk opprørsbevegelse) i sør kjemper mot regjeringen der.

1964: Den amerikanske presidenten, Lyndon.B.Johnson, sender soldater til Sør-Vietnam for slåss mot Nord-Vietnam. Sovjetunionen sender krigsutsyr til Nord-Vietnam.

1968: Kraftige protester mot den amerikanske krigføringen i USA og Europa. Richard Nixon (nye presidenten) lover å avslutte krigen.

1973: Våpenhvile.

1974: Fredsforhandlingene bryter sammen, krigen bryter løs igjen.

1975: Nord-Vietnam erobrer Sør-Vietnam, og amerikanerne forlater landet. Vietnam bli forent under kommunistisk styre.

Krigen ble vist på Tv.

 

"Stjernekrig":

Atomvåpen som skulle utplasseres i verdensrommet.

 

Våpenkappløpet:

1960-70-tallet. Supermaktene hadde utviklet raketter som kunne frakte atombomber. Ingen av landene hadde noe bra forsvar mot rakettene. Rakettene kunne skytes opp fra siloer på land og atomdrevne undervannsbåter. Rakettene ble etter hvert utstyrt med mange atomvåpen og hver bombe kunne dirigeres mot målet. Supermaktene lagde kryssraketter, som var vanskelig å oppdage fordi de fløy lavt og ble fjernstyrt mot målet.

 

Dominoteorien:

USA mente at statene i Sørøst-Asia ville falle som dominobrikker hvis Vietnam ble kommunistisk.

 

FN:

Like etter 1945 så hadde FN 51 medlemmer. De tok parti for Sovjet eller USA. USA fikk støtte fra de aller fleste landene i Vest-Europa og landene i Sør og Nord-Amerika. Sovjet hadde lite støtte i FN og de brukte vetoretten i Sikkerhetsrådet. De ødela alle tiltak for å skape fred på jorda.ØFN`s spesialorganisasjoner tok seg av helse, fattigdom og flyktningeproblematikken. Men FN stod maktesløs overfor atomopprustningen.

 

Øst-Tyskland:

Kommunistisk diktatur, STASI, SED, Planøkonomi, Berlinmuren.

 

Vest-Tyskland:

Vestlig demokrati: oppgjør med nazismen, Markedsøkonomi, Klarte å bygge videre på det som var ødelagt etter krigen, Marshalhjelpen, moderne nytt utstyr til landet, god utdannelse i befolkningen, forhindret fra å bruke penger på forsvaret, alt ble brukt på gjenoppbygging og vekst, velferdsstat, forbrukersamfunn, EU.

 

Sovjetunionen:

Kommunisme og planøkonomi:

-Bedriftene eies av staten,overskuddet tilhører samfunnet.

-Arbeiderne har ikke streikerett.

-Alle er garantert arbeid, men må arbeide der staten bestemmer.

-Staten kontrollerer massemediene.

-Religionsutøvelse er enten forbudt eller undertrykt.

-Bare kommunistpartiet er tillatt.

-Hemmelig politi og store fangeleirer.

 

USA:

Demokrati og kapitalisme:

-Bedriftene eies av private,overskuddet tilhører eierne.

-Arbeiderne har streikerett.

-Bedriftene kan gå konkurs,og arbeiderne mister jobben.

-Tale- og trykkefrihet.

-Religionsfrihet.

-Det er tillatt med mange partier,frie valg.

-Rettsikkerhet og uavhengige domstoler.

 

Sammenbruddet i 1989:

-Sovjet fikk økonomiske problemer i landet.

-Korrupsjon blandt de ansatte.

-Miljøproblemer.

-Misnøye i befolkningen.

-Sterkere ønske om frihet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hans
08.06.2007 14:41

Bra!
86
anbefalinger
Jeg skjønner ikke dette helt. HVORDAN startet det hele? Og hvorfor????

:D
22.05.2006 18:00

Bra!
41
anbefalinger
kjempe bra side!!! fant masse bra informasjon!!

Martine&Emilie (:
11.09.2006 09:38

Bra!
30
anbefalinger
 Smile :-\) Kjempe bra tekst.. Nå går leksene bra vettu Wink ;-\) hehe ..  Razz :-P SKjer a? Sitter på skolen nå og kjeder oss skikkelig.. Men det er jo skolen.. haha! klem

Marianne
18.04.2006 12:42

Bra!
17
anbefalinger
Håper dere finner det dere trenger om den kalde krigen i denne teksten. Om ikke alt, så kanskje noe.

Pia
12.06.2006 21:58

Bra!
17
anbefalinger
du e et geni! tusen takk, det her va flott! kansje muntli eksamen min ikke går tell hællvett likevel Wink ;-\) love you!

okeiokei
21.08.2011 21:18

Bra!
15
anbefalinger
Bra informasjon her, bra gjort, men det var en feil. USA "vant" aldri krigen. Sovjetunionen gikk i oppløsning på grunnlag av helt andre årsaker og grunner som ikke hadde særlig mye med Den kalde krigen å gjøre.

Også må jeg bare si at det var en del negativt med Sovjet, men det var så utrolig mye positivt også! Bare se på Russland nå- se hvor mange som dør av sult, hvor mange som må leve i kloakkene for å holde seg varme, og hvor mange foreldreløse barn. Under Sovjet var ingen fattige. Ingen døde av sult. Spør du en russer som levde under Sovjet, vil flesteparten si de hadde det bedre i sovjetunionen. Under sovjetunionens fall led mange. Etter spørreundersøkelse fant de ut at en god del mer enn halvparten av befolkningen (beklager at jeg ikke kan komme med konkrete tall akkurat nå) hadde det bedre under sovjet.  Sad :-\(

...lol
10.06.2006 12:44

Bra!
13
anbefalinger
dumt det er så lite om Mikhail Gorbatsjov ........

Anonym
26.02.2008 20:06

Bra!
12
anbefalinger
Stod egentlig ganske bra her, men kunne tatt litt mer med på hvert punkt. Ellers greit  Smile :-\)


15.01.2009 13:28

Bra!
12
anbefalinger
Ser du har litt feil her. George Bush var ikke med å avslutte den kalde krigen, det var Ronald Reagan. Sovjet støttet ikke bare kommunister osv...

LOLZ
18.06.2009 13:03

Bra!
12
anbefalinger
KILDER?

SiMzZ
10.10.2006 14:32

Bra!
9
anbefalinger
Tusen Takk! Genialt Smile :-\)

Shearer 1234
11.09.2006 15:55

Bra!
8
anbefalinger
Perfekt stoff for ein liten fakta oppgave  Razz :-P

:D
06.11.2008 17:01

Bra!
8
anbefalinger
tAKK , nå blir det nokk en 6'er på meg

!!
31.10.2012 13:02

Bra!
6
anbefalinger
Ser noen spør om hvor den kalde krigen starten det blir et vanskelig svar i og med at krigen på mange måter var en ideologisk makt kamp. Grunnen til at krigen heter den kalde krig er fordi det aldri var direkte væpnede konflikter mellom USA og sovjet, de bekjempet hverandre med stedsfortredere, psykologisk og økonomisk krigføring og kjempet om å få allianser eller "venner" i andre land. Du kan si det sånn at Sovjet var drevet av tanken på verdensrevolusjon, mens USA var mer rettet mot å beholde markedsflyten mellom landene.

julie
27.09.2006 17:50

Bra!
5
anbefalinger
haha! sikkert.... Wink ;-\) dream on... Razz :-P

jenta
19.10.2006 17:13

Bra!
5
anbefalinger
jeg synes det som stod her var bra egentlig..ganske kort og oversiktlig..men fan a skulle ståt litt mer om hver enklete ting..jaja får lete videre..fan har slags eksamen..er ikke lett vetty....men bra skrevet da..hehe Very Happy :-D..Og den som vil kulle,du har kommet litt feil side,desverre...lol

HHH
12.05.2008 00:33

Bra!
5
anbefalinger
GOOD!
GOOD!

Gunnar
27.11.2009 09:03

Bra!
5
anbefalinger
Denne siden var kjempe hjelpsom. Kommer til å begynne å gå på Daria hver gang jeg har lekser jeg ikke finner svar på  Wink ;-\)


11.06.2008 12:12

Bra!
4
anbefalinger
bra sie men kordan starta det!?

martine
28.08.2008 18:02

Bra!
4
anbefalinger
Lurer på hva den historiske bakgrunnen for at georgia er i konflikt med russland er? hm


20.08.2009 13:06

Bra!
4
anbefalinger
bra

Nicolai
15.12.2009 16:56

Bra!
4
anbefalinger
Har en veldig detaljert oversikt over hva som skjedde under den kalde krigen. Desvere igen forklaringer til punktene, men god likevel.

http://webster.hibo.no/alu/a3/anlialve/tid- slinje.htm
10 klassing.

Nikko
22.03.2010 13:04

Bra!
4
anbefalinger
Eh.... Her var det mange unøyaktigheter. Jeg ville ikke brukt denne siden ukritisk nei...

anonym
23.11.2010 16:34

Bra!
4
anbefalinger
kan noen fortelle meg hvorfor den kalde krigen startet?

mr.x
12.05.2011 15:58

Bra!
4
anbefalinger
den kalde krigen var i stor grad en maktkamp der det var viktig for USA og Sovjetunionen å få spredd sine økonomiske og politiske systemer til så mange land som mulig.

ops
21.08.2011 21:24

Bra!
4
anbefalinger
Nå må jeg rette litt på meg selv: "spør du en russer som levde under sovjet". Det er ikke bare russerne, men også mennesker fra andre land som før var sovjet, vil si forholdene var langt bedre før.

mongobakuganilær
07.12.2017 08:48

Bra!
4
anbefalinger
BAKUGANENE VAR GRUNNEN TIL AT STALIN VAR MANNEDAME OG AT USA LIKTE GUTTETISSER FRA AFRIKA OG DERFOR BOMBET DE JAPAN ETTER HITLER SUGDE TRUMP FORDI HAN IKKE HADDE NOK GORMITITISSER I RUMPESTOMPEN DIN JÆVLA BAKUGAN

irritert dude
04.12.2008 13:55

Bra!
3
anbefalinger
annoying!!!? ser etter idrettsprestasjoner men står ingen steder verken her eller andre stedet på nettet?!?!!? skole oppg -.-

Natte
30.05.2009 15:02

Bra!
3
anbefalinger
utrolig bra side, sitter og stresser med å lese til prøve vi skal ha, der vi skal så og si skrive et sammendrag av den kalde krigen,og det var bare så utrolig kult å finne denne siden, fikk svar på alt jeg lurte på, og er klar for prøve nå..... takker og bukker  Wink ;-\)

KME
03.06.2009 10:31

Bra!
3
anbefalinger
Skikkelig grei side Very Happy :-D

Helene
21.11.2013 18:38

Bra!
3
anbefalinger
Oh Em Ge


20.02.2014 09:34

Bra!
3
anbefalinger
haha e du russisk eller?^

meg123
08.11.2015 14:25

Bra!
3
anbefalinger
Litt vanskelig å stole på denne siden da noen sier det er en del feil, mens andre sier det er helt riktig... Ville nok lest meg opp på mange andre klider i tillegg.

:D
22.09.2009 21:31

Bra!
2
anbefalinger
Dette var kjempebra. Du redda leksene mine med de ordforklaringene!  Very Happy :-D  Smile :-\)


03.11.2009 17:02

Bra!
2
anbefalinger
hvorfor tok den kalde krigen slutt?

pytagoras
15.03.2010 17:14

Bra!
2
anbefalinger
Noen som kan si meg noe om DEN KALDE KRIGENS AVSLUTNING??? Det er kjempe viktig for meg !!

Anonym
17.03.2010 22:55

Bra!
2
anbefalinger
Avsluttnigen er jo, at usa "vinner" den kalde krigen, sovijet og usa blir enige om og kjempe mot hværandre,. Razz :-P

Anonym
17.03.2010 22:57

Bra!
2
anbefalinger
om og ikke kjempe mot hværandre, så det ble slutte på den kalde krigen, men usa " vant krigen "

k.o.k.
23.09.2010 16:40

Bra!
2
anbefalinger
bra  Wink ;-\)

******
31.05.2011 13:30

Bra!
2
anbefalinger
tak nå sliper jeg å gjøre leksa

roger
08.06.2011 10:34

Bra!
2
anbefalinger
aah du redda litt eksamenen min akuratt nå!

truls
08.06.2011 17:13

Bra!
2
anbefalinger
redda min å!  Very Happy :-D tusen takk

Anonym
05.03.2012 11:18

Bra!
2
anbefalinger
Tusentakk!!! Til god hjelp nå til munnelig tentamen!!!

RE:okeiokei
26.03.2012 14:56

Bra!
2
anbefalinger
OkeiOkei: Under sovjet døde flere millioner grunnet kommunistregimet. Det hemmlige politiet likviderte motstanderne til staten og folk levde neppe bedre. Produktene som ble laget var ofte dårlig produsert og det var lite arbeidsvilje blant arbeiderne, da det ikke var noe å vinne på å gjøre en bedre jobb en naboen.


13.05.2012 22:23

Bra!
2
anbefalinger
http://vietnamkrigen.wordpress.com/2011/02/01/arsaker-- den-kalde-krigen/
her er det en lenke der det står noen hoved årsaker til den kalde krigen som har paraleller med vietnamkrigen...
håper dette hjelper  Wink ;-\) klem

Genius
06.01.2014 19:40

Bra!
2
anbefalinger
Dette er lite informativt. Hvis du øver på dette før en prøve kan du ikke se for deg en karakter høyere enn 4

Arya
21.01.2014 19:15

Bra!
2
anbefalinger
Jeg syns du favorittiserer USA litt for mye.


22.01.2014 18:01

Bra!
2
anbefalinger
Lol, den kalde krigen varte fra 1945-1991, ikke til 1989.

Hei
07.12.2017 08:46

Bra!
2
anbefalinger
Hei jeg elsker guttetisser å liker å ta dem i min rompestump. Men var fin tekst assa, men klarer ikke å tenke på noe annet enn guttetisser

;)
11.11.2009 20:18

Bra!
1
anbefalinger
Åh, tusen takk! du reddet leksa mi  Very Happy :-D

Svimeladden
24.01.2010 14:53

Bra!
1
anbefalinger
Takke  Wink ;-\) her fikk jeg mye bra ideer  Smile :-\)

ANONYM94
03.02.2010 16:50

Bra!
1
anbefalinger
ja, her var det masse bra info Smile :-\)

Girl94
04.02.2010 22:17

Bra!
1
anbefalinger
kjempebra tekst.. Kanskje Jeg kan få 5 på Samfunnsfag prøven imorra.. Digger deg kjære..!!  Smile :-\)

anonym
22.02.2010 11:23

Bra!
1
anbefalinger
Hei! jeg synes ikke det var så bra. man skjønner ikke så mye. kan noen forklare om hvordan forholdene mellom USA og Sovjetunionen utviklet seg?
Very Happy :-DVery Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

hfh
22.02.2010 11:24

Bra!
1
anbefalinger
enig med deg anonym!

OO
23.02.2010 20:11

Bra!
1
anbefalinger
tusen tusen Takk ;D veldig bra side  Smile :-\) vi skal ha prøve om det i morra  Very Happy :-D

Mago
08.03.2010 19:17

Bra!
1
anbefalinger
Chill, spara mej mykje tid på eksamen  Very Happy :-D (y)


11.03.2010 21:32

Bra!
1
anbefalinger
Forholdet mellom USA og Sovjetunionen hadde mange forskjellige faser, mest alvorlig var det under cubakrisen i 1962. På 1970-tallet ble det inngått flere nedrustningsavtaler blant annet SALT 1 og SALT 2 avtalene. Og under denne tiden ble forholdet bedre inntil Sovjets invasjon av Afghanistan.

Forholdet totalt sett ble dårligere mellom USA og Sovjet pga våpenkappløpet som pågikk, velging av forskjellige sider under Koreakrigen og Vietnamkrigen.

K.M.A
22.04.2010 00:23

Bra!
1
anbefalinger
Har prøve i dette og glemte boka mi hjemme. så dette var akuratt det jeg trengte ; D

Melissa
09.06.2010 21:15

Bra!
1
anbefalinger
ahh, har kommet opp i muntlig, med sensor fra Hvaler som ikke ble tatt ut i streik, og dette hjelper meg mye!!! Tusen takk til en flott side! Jeg har brukt denne siden til hjelp under alle forberedelsene mine ! Er så masse flott informasjon her !

k.a.l.e
03.10.2010 22:30

Bra!
1
anbefalinger
bra tekst, men du kunne ha puttet litt mer stoff angående årstall og hva som skjedde.

Kristoffer
10.02.2011 21:27

Bra!
1
anbefalinger
for dere som sier det ikke var George Bush som var med å avslutte krigen.... Det var George Bush, George W. Bush ( forrige Amerikanske president ) far.

hm
21.03.2011 11:54

Bra!
1
anbefalinger
i stedet for å sitte å spørre om ting, kan dere jo undersøke litt da..

******
31.05.2011 13:31

Bra!
1
anbefalinger
mente takk nå jeg å gøre leksa

zarsha
10.09.2013 21:13

Bra!
1
anbefalinger
Dette skjønner jeg ikke, du forklarer ikke hvordan den begynte liksom.

Adib
10.01.2017 15:41

Bra!
1
anbefalinger
Ekstremt bra informasjon og forklaringer 10 av 10

Heisann
05.12.2017 18:26

Bra!
1
anbefalinger
Kan noen her fortelle meg litt om østen og vesten under den kalde krigen?

Niggermcuteligger
14.12.2017 22:42

Bra!
1
anbefalinger
Decent

Osaso
25.01.2018 09:01

Bra!
1
anbefalinger
bush did 911

king kong
22.01.2019 21:39

Bra!
1
anbefalinger
mye bra info  Smile :-\)

hehe xd
07.09.2016 19:32

Bra!
0
anbefalinger
RUN IT DOWN MID hehe xd

Shaniq
27.09.2016 23:13

Bra!
0
anbefalinger
Hva menes med mønsterland??

lol
03.11.2016 22:00

Bra!
0
anbefalinger
Jernteppet var skillet mellom øst-europa og vest-europa. Dette er ikke en troverdig kilde, jernteppet var bare en av ti feil.

fat nigger
31.01.2020 10:33

Bra!
0
anbefalinger
retards


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews