Søk i stiler
 

Mørning av kjøtt


En ferdig rapport om hvordan man kan mørne kjøtt ved hjelp av forskjellige frukter. Rapporten ble godkjent på almenn påbygging.
Sjanger:RapportLastet opp:24.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Det var å finne ut hvordan man kan mørne vanlig biffkjøtt ved hjelp av å legge biter av forskjellige frukter sammen med biter med kjøtt.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Utstyr:

  • Petriskåler
  • Kjøtt  
  • Fersk ananas
  • Hermetisk ananas
  • Kiwi
  • Appelsin
  • Kniv                   

Fremgangsmåte:

Først fikk vi utdelt litt kjøtt og en bit fra hver av de fire forskjellige fruktene. Så la vi en liten bit med kjøtt oppi fem petriskåler. Deretter tok vi fire biter med frukt, en fra hver, å la over kjøttet i fire av de fem petriskålene. Den ene skålen skulle det bare ligge rent kjøtt oppi. Etter alt dette var gjort satte vi petriskålene i kjøleskapet og lot dem stå der i en uke. Vi tittet litt på dem etter fire dager også. Så en uke etter tok vi dem opp for å se hva som hadde skjedd med kjøttet. Når vi skulle sjekke hvor mørt kjøttet var blitt brukte vi noen pinner og en skalpell for å skjære litt i kjøttet.

 

Resultat:

 

Rent kjøtt: I petriskålen med bare kjøtt hadde det nesten ikke skjedd noen ting med kjøttet. Det så og kjentes nesten helt likt ut som når vi la det oppi.

 

Fersk ananas: Her hadde det skjedd mye mer enn i skålen med bare kjøtt. Kjøttet som lå under/sammen med den ferske ananasen var begynt å bli oppløst og fibrene hang ikke så godt sammen. Her hadde fordøyelses enzymene startet nedbrytningen.

 

Hermetisk ananas: Da vi åpnet lokket på petriskålen med hermetisk ananas så vi raskt at det hadde skjedd veldig lite med kjøttet. Vi stakk og skjærte litt i kjøttet og det kjentes nesten ut som det kjøttet som hadde ligget alene. Vi så at noe hadde skjedd men ikke mye.

 

Kiwi: Denne frukten hadde nedbrutt kjøttet så kraftig at kjøttet var begynt å bli borte og resten var helt oppløst.

 

Appelsin: Appelsinen hadde nedbrutt kjøtt litt men ikke veldig mye. Mye mindre enn fersk ananas og kiwi men mer enn rent kjøtt og hermetisk ananas.

 

Konklusjon:

Det vi lærte av dette forsøket var i hovedsak at frukt inneholder fordøyelses enzymer som bryter ned fibrene i kjøtt. Kjøtt er muskelfibre og enzymene gjør om disse fibrene som består av proteiner til aminosyrer (proteaser) Vi så at det var forskjell på hvor mye fordøyelses enzymer de forskjellige fruktene inneholdt, men i hvert fall kiwi, appelsin og fersk ananas innehold nok enzymer slik at vi så tydelig forskjell på kjøttet etter en uke sammen med fruktene.

 

Som vi så på kjøttet som hadde ligget sammen med hermetisk ananas, så hadde det skjedd veldig lite. Grunnen til dette er at hermetisk ananas og annen hermetisk frukt blir varmet opp før det blir lagt i en hermetikkboks. Det som skjer når ananasen blir varmet opp er at de aktive setene ødelegges og fordøyelses enzymene blir borte. Derfor hadde det nesten ikke skjedd noen ting med dette kjøttet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


07.10.2014 11:20

Bra!
5
anbefalinger
Hei!
Dere burde også prøve Papaya. Den frukten er velkjent for bruk til mørning av kjøtt i Afrika. Har selv sett at seigt viltkjøtt blir som å skjære med varm kniv i smør, etter et døgn i papaya.


10.07.2018 22:25

Bra!
0
anbefalinger
Papaya inneholder Papain som er det aktive stoffet for å mørne kjøtt.Brukte det selv i Afrika. Hindu mørsalt er desverre ikke i salg lengre.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews