Søk i stiler
 

Musikksjangerne hard rock, blues, disco og jazz


Hard rock, blues, disco og jazz sine kjennetegn og noen musikere innen de forkjellige sjangerne.

Skrevet i 10. klasse

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:24.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Musikk
Rock
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Inholdsfortegnelse

Hard Rock

1.  Litt om Hard Rock

2. Bon Jovi

3.  Bilde

Jazz

1. Litt om Jazz

2.  Louis Armstrong

3.  Bilde

Blues

1. Litt om Blues

2.  W.C. Handy

3.  Bilde

Disco

1. Litt om disco

2. Abba

3. Bilde

 

Hard Rock

Rockemusikk har alltid vært en måte å utrykke rebelsk og opprørsk frihet, men er ellers vanskelig å definere. Det er en ungdomsmusikk som aldri har gått av moten. Denne musikken er ekstremt populær og blir ikke akkurat mindre populær gjennom årene. Pulsen i musikken er fast og sterk markert, og det er også mye elektrisk forsterket lyd manipulasjon i denne musikken nå til dags.

 

Hard rock har også en sterkt markert "backbeat" som det kalles, og kjennetegnes dessuten av støy.

 

Bon Jovi

Bon Jovi, eller Jon Francis Bongiovi Jr. som han egentlig het, var en musiker, omtalt som hard rock-musiker. Jovi var født andre mars, 1962, i New Jersey. Han vokste opp i Sayreville og var tidligere i mange andre band. Raze, Atlantic city expressway, også kalt A.C.E, The rest og så har vi “John bongiovi and the wild one`s”. Jovi pleide og skulke skolen og henge med kamerater som David Rashbaum og fetteren hans, ved navn Tony. Før han jobbet innen musikk, jobbet han med Pizza steder, skobutikker, burger-shapper og vasket biler.

 

Jovi betalte låte skrivere til å skrive sanger og mange av hans sanger ble verdensberømte. En av de store hitene hans var ”run away”. Den var utgitt i 1985. På den tiden skjedde det noe helt utrolig. Jovi og bandet ble saksøkt av tony, og deres respektable rykte ble øderlagt. De sendte ut albumet ”wet” noen år senere. Dette ble en stor hit, men han ga også ut ”Bad medesin” og ”i`ll be there for you” som ble en høyt elsket låt blant fansen. De rockende låtene solgte over alt.

 

Bon var ikke helt Bånn, var det folk som sa, og det var sant da han i 1989 ga ut ”Born to be my baby”, som folk bare elsket, “Lay your hands on me” og “livin in sin” som da slo helt ann .

 

I 1990 ga Jovi ut Crush som ble enda større enn de før. Denne cd èn ble gitt ut i platina og solgte som hakka møkk. Millioner av copier ble solgt overalt.

 

Han var gift med ungdomskjæresten sin som het Dorothea Hurly. Dette paret hadde karriere, men også to barn. En jente og en gutt. Jenta het Stephanie Rose, og sønnen til Bon Jovi het little Jesse James Louis.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Jazz

Jazz blir kjennetegnet av rytmiken. Desuten blir swing veldig ofte danset til jazz. Spillemåten innen jazz er ganske fantastisk, ettersom du har så stor frihet innen det du spiller og tonene du spiller. Dette er nok på grunn av at musikken er egentlig ren improvisjon, som skapes mens den fremføres. Noen sier at i det sekundet musikken høres, blir den levende.

 

Louis Armstrong

Louis Armstrong var født i 1901 fjerde august. Han var født i New Orleans i en av de verre strøka. Dette strøket var kalt ”Slagmarken”.

 

Lou var en fantastisk jazzartist. Han kunne spille som ingen annen Han swingte virkelig. Hans måte å spille jazzmusikken på var en inflytelse på alle framtidige musikk artister som både vokalist og instrumentalist. Musikken hans er her fortsatt på tv-filmer og radio. Hva som er litt utrolig, er at Louis Armstrong fremførte rundt 300 konserter i året gjennom hans levetid, noe som ikke akkurat gjorde han mindre populær. Lou hadde alltid store ønsker om å bli med mentoren sin sin daværende gruppe. Mentoren het Joe Oliver og i 1922 bad Joe ham om og komme inni gruppen hans. Han møtte en kvinne kalt Lillian Hardin, som fort viste seg å bety svært mye for han. Hun var en talentfull pianist, som var arrangert for gruppa. De slo an med en gang, og tilbrakte mye tid sammen. I februar 1924 giftet de seg. Lil var en ung og intelligent kvinne, og hun mente lou kastet bort talente sitt ved å spille i Joe`s band. Mot slutten av år 1924 sluttet han i bandet til Oliver siden Lil presset ham til det. Han dro og laget egnet band, egne hiter o.s.v.

 

Til slutt da han kom hjem hadde rasisme tatt et fast grep i byen. Radioene nektet å sende Lou på lufta selv om han var så og si en helt i byen. Den største jazz musikkern gjennom tidene ble han kalt. Dette hadde dessverre ingen betydning for enkelte, men han fortsatte å spille på klubber og lingnende, og var like elsket. I 1938 ble Lil og Lou skilt. Han giftet seg igjen senere med en kvinne ved navn, men fire år etterpå skilte de seg fordi det var et hardt ekteskap. Senere i livet hans merket han at helsen hans svekket seg betyderlig. Han ble sykere og sykere gjennom åra, og han nye kone hans Lucille var der for ham, frem til hans død den 6. juli 1971.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Blues

Blues er en rolig harmonisk musikktype som kan minne om jazz. Den har visse karakteristiske harmonier, som tidligere nevnt, og intervaller. Dette er en ”klagenes” sang. Dette kan sies fordi denne musikk-sjangeren ble laget av sorte slaver som sang om livet sitt før i tiden. Derfor høres blusen ofte trist ut.

 

W. C Handy

William Christopher Handy, som han het, fikk tilnavnet blusens far fordi han var den første son notefestet tonene til blues.

 

Handy var født i Florence, Alabama, i november 16, 1873. Gjennom starten av livet jobbet han på frisør salonger og lignende, og bare droppet skolen. Etter å ha tjent mye penger dro han rundt får å begynne på karrieren som musikker. Folk kalte ham kallenavn som betydde professor og lignende på grunn av hans usedvanlige musikalske kunnskaper.

 

En gang kom han til Missisippi får å se folk opptre, da noen ville at han også skulle prøve seg. Folk syntes han ikke gjorde det noe bra. Da kom tre sorte menn, og begynte å spille en slags primitiv blues. Da forstod han hva han hadde gått glipp av når det gjaldt musikk. Hans styrke når det gjaldt musikk var hans musikalske kunnskaper, og hans evne til og huske en hver sang lett som bare det. Handy og bandet hans fikk i 1909 en oppgave om å spille på et møte med og for borgemestern i Memphis.

 

Mannen het Edward H. Crump og det var også det Handy hadde kalt sin mest populære låt. Mr. Crump. Litt av den går slik:

Mr. Crump doan allow no easy riders here.
We doan care what Mr. Crump doan allow,
We gonna Barrel-house anyhow.
Mr. Crump can go and catch himself some air.

 

Crump brydde seg ikke om disse lyrickene, men om musikken til Handy, som mange andre også var. Senere viste det seg at Mr.Crump vant valget. Senere ble flere ord lagt til og den ble omdøpt til ”the Memphis Blues”. I New york den 28. mars 1958 døde William Cristopher Handy også kjent som blusens far.

 

The Beale street er et lite område i Memphis som den dag i dag er blitt omdøpt til W. C. Handy Park.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Disco

Denne dansemusikken er en pulserende kjapp sjanger. Disco er en dansemusikk og har altid hvert det spesielt på 70-tallet. Til den hadde de slengbukser og som regel gigantisk hår. Alt var stort og fargerikt. Spesiellt på danse gulvet. Man kunne ikke altid mene at det var en god ting men, også groove var noe som stod høyt på folks liste. Man kan ikke altid kjønne hvordan noen kan danse i sånt, men det gjordet de, hele natta lang. Skoa til noen kunne være noe så sykt høye og mage dopets seg for og kunne følge meg denne danse musikken.

 

Abba

Abba bestod av Agnetha, Björn, Benny og Frida. Denne svenske disco gruppen var altid husket for sin fantastiske musikk.

 

Elsket av alle fans og kritikere , som før dem få andre utenom Elvis og Beatels, Hadde greid .Benny og Bjørn gjorde alt når de skrev sanger de skrev til og med noen ganger rock og balader selv on de var en disco gruppe. De var så klart egentlig populære og kjennte før de startet abba. i england want de gram prix med hitt låten ”waterloo” 6. april 1974.

 

1964, bare 18 år var Benny med i Sveriges mest populære rockgruppe ”the hep-stars” Da han var med i denne gruppen skrav han mange av sangene dems som for eksempel skrev de ”No Response,” ”Sunny Girl” og ”Wedding”.

 

Bjørn var også med i en annen gruppe før Abba og de het ”Hootenanny Singers”. Bjørn hadde mye erfaring om folkeviser. Disse to ble gode venner og skrev sammen. Da møtte Bjørn Agnatha Fältskog, mens Benny fant seg nydlige Anni-Frid Lyngstad.

 

Begge to hadde muskalske erfaringer og tilsammen ble de abba Agnatha, Bjørn, Benny og Anni-Frid. De opptrodde igjen i abba etter ”waterloo”, men denne gangen med ”SOS” i 1975. De ble så og si stjerner over natten ”sos” var enda en stor hitt. De slo ann med albumetter album, men ettersom jentene og guttene nå var separert ble det vanskelig og samabeide og i 1982Splittet gruppen opp for godt. Så klart fotsatte bjørn og benny men uten a`ene i abba ble det bare bb. De fortsatte uansett og i 1984 ga de ut musikalen ”Chess”. Alle som noengang kritiserte abba måtte nesten 20 år etter at de sang for første gang som abba bite igjen tenna og be om unskyldb\ning ettersom de da ga ut alle samla hitts på ”abba gold”.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


06.08.2008 14:53

Bra!
1
anbefalinger
jeg kan ikke si noe om det andre enn bon jovi, men du har ekstremt mange skjemmende feil jeg vil klare opp i. Det sverter mitt jovihjerte å høre at noen kan lege noe som dette ut på internett. det er også flere ting enn det jeg skriver her som er totalt på jordet men jeg skjønner ikke hva du mener så...

ja.. ok...

for det første ble han ikke døpt jon francis bongiovi jr men JOHN FRANCIS BONGIOVI JR...

og bon jovi betaler ikke låtskrivere for å skrive sanger... det er jon og richie(gitarist) som har skrevet alle sangene sammen med desmond child, untatt she dont know me... som er på den første cdn fordi plateselskapet ville det...

dems første hit het ikke run away... men runaway og kom ut i 1983 (på cd i 1984) og ikke 1985)

Dems første store cd het slippery when wet og ikke wet og kom ut i 1986

etter denne kom new jesey ut som inneholdt sanger som Bad medicine, born to be my baby, lay your hands on me og livin in sin

så har du hoppet over mange viktige år...

Albumet crush kom ut i 1999 og ikke 1990...

i 1990 hadde bandet pause og jon bon jovi sitt soloalbun blaze of glory kom ut som var filmmusikken til filmen youn guns 2 (1991)

kjerringa hans heter dorothea hurley...

les bedre på wikipedia neste gang...09.03.2010 12:50

Bra!
0
anbefalinger
Forferdelig mange skrivefeil blant annet altid


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews