Søk i stiler
 

Leonardo da Vinci


Utdypende om Leonardo da Vinci.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:23.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Fødested i Anchiano (Italia)

Leonardo da Vinci ble født 15. april 1452. Leonardo var sannsynligvis født i det farmhuset, på bildet nedenfor, i Anchiano, som lå 3 km borte fra Vinci. Familien til Leonardo levde på den plassen fra 13. århundre.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Faren til Leonardo da Vinci, Ser Piero, var 25 år gammel offentlig notarius når Leonardo ble født. Det samme året da Leonardo ble født giftet Sert Piero seg med sin første kone. Han giftet seg ikke med moren til Leonardo fordi hun antakelig var datter av en bonde. Moren til Leonardo het Catarina. Hennes fornavn er alt vi vet i dag.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Dette er døpefonten i Vinci hvor Leonardo ble døpt. Leonardo ble døpt av presten Piero da Bartolomeo til navnet Lionardo og ikke Leonardo. Kapellet er inne i den vidunderlige kirken i Vinci. Kirken og ved siden av slottet i Vinci utgjør konturen ved den nydelige byen. Leonardo bodde sannsynligvis i Anchiano i fem år før han bosatte i Vinci.

 

Barndommen i Vinci

Vinci er en liten by, plassert på en fot av ”Monte Albano”, på det mest vidunderlige stedet i Italia. I 1457 flyttet Leonardo til bestefaren fra Anchiano til Vinci. Siden var han et medlem av hans far familie.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Ser Piero og hans første kone hadde ikke barn. Kanskje det var grunnen til at Leonardo var så samordnet med med hans far familie. Her kan du se deres våpenskjold.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Leonardo gikk på skole i Vinci. Vasari sa at lærerne var bekymret over alle spørsmålene og tvilen til Leonardo. På skolen lærte Leonardo å skrive, lese og regne. Han var også undervist i geometri og latinsk. Senere prøvde Leonardo forbedre sin kunnskap i latinsk, fordi han trodde at han ikke hadde lært nok latinsk på skolen. Kanskje dette er grunnen til hvorfor Leonardo gjorde hans referat på italiensk. Leonardo bodde i Vinci til 1466. I en alder av 14 flyttet Leonardo til Florence hvor han begynte en lærlingtid i verkstedet til Verrocchio.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Lærlingtid

Leonardo begynte en lærlingtid i et verkstedet til Andrea del Verrocchio 1466. Verrocchio var på den tiden den mest mangfoldige og begavet maleren i Florenze. Han var skulptør, kunstmaler, gullsmed også videre. Det er ingen tvil om at Verrocchio hadde sterk innflytelse på Leonardo. Verrocchio var fasinert av tegningene til den unge Leonardo, så han gav han en plass i hans verkstedet. Leonardo arbeidet på verkstedet til Verrocchio med noen andre berømte malere som Botticelli, Perugino og Lorenzo di Credi. Dette bilde av Lorenzo di Credi viser Verrocchio.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Han startet sin lærlingtid med blandingen av farger og malte da enkle deler av malerier. Det er ingen verk gjort av Leonardo som er kjent mellom 1466 og 1472, men Leonardo lærte seg selv å male med oljefarger på den tiden. Den kunst treningen ble utviklet av nederlandske kunstnere. Bildet viser Florenze på den tiden.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I juni 1472 ble skrevet opp i den engelske adelskalenderen av malere fra Florenze. Med medlemskapet i ” Malerne av Florenze” sluttet læretiden til Leonardo. Bildet viser et utklipp av boken hvor Leonardo var skrevet opp med hans medfødte navn Lionardo. Leonardo forlot ikke verkstedet i Verrocchio på slutten av hans lærlingtid.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Første verkene

Først kjente og daterte verket til Leonardo da Vinci var en håndtegnet tegning av Arnovalley. Leonardo tegnet det 5. August 1473 Bildet nedenfor viser denne tegningen. Det viser den geniale, oppfinnsomme tankegangen til Leonardo, fordi han tegnet landskapet på en måte som kunne vært virkelig. Ingen andre hadde gjort det slikt før.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I 1476 lagde Leonardo og Verrocchio ”Dåp av Kristus”. Tegningen var bestilling fra Andrea del Verrocchio fra klosteret S. Salvi. Leonardo malte engelen høyre og landskapet. Forskjellen mellom de to kunstnerne er synlig ved englene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Det er blitt antatt at Leonardo hadde sitt eget verksted mellom 1476 og 1478, ettersom han fikk to bestillinger i løpet av den tiden. Bildet viser en skisse fra 1478. Du kan se en undom, som ser ut til å være beslektet med Leonardo-engelen fra ”Dåp av Kristus”. Noe som også er synlig er noen elementer som har med kroppslig arbeid å gjøre. Konklusjonen er at Leonardo tegnet tekniske tegninger av tekniske objekter, som for eksempel fly, allerede så tidlig.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Anklagen

En bemerkelsesverdige begivenheten skjedde 8. april 1476. På den tiden var det vanlig å legge anonyme beskyldninger i en treboks (kalt tamburo), som var satt opp på framsiden av Palazzo Vecchio (bildet). 8. april ble Leonardo og fire andre anklaget. Den anonyme personen hadde anklaget Leonardo for å ha hatt et homoseksuelt kjærlighetsforhold med Jacopo Saltarelli, som var modell. Prosedyren endte med at alle deltakerne ble frifunnet fra anklagene. Historien er en antydning av det antatte homoseksualiteten til Leonardo.

 

Første periode i Florence

Leonardo da Vinci lagde den venstre/venstre tegningen i 1478. Det bemerkelsesverdige er skjønnheten av jomfruen og det oppmerksomme ansiktsutrykket til barnet, som ser på blomsten. Denne madonnategningen er en av to, som Leonardo malte på denne tiden. Den andre, en madonna med en katt, fins ikke, men en skisse fra Leonardo eksisterer i det Britiske Museet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
Omkring 1480/1481 lagde Leonardo den lille ”Forkynnelse”, som nå er Louvre. Det er en nydelig liten tegning med en dyp og tåkete bakgrunn, også blomstene i forgrunnen var et typisk verk av Leonardo da Vinci. Ved siden av denne ”Forkynnelsen” eksisterer det en annen, som er i Florenze. ”Forkynnelsen” fra Florenze er vanligvis tillagt til Leonardo, men de mest vitenskapelige faktaene indikerer, at det er fra Lorenzo di Credi, som jobbet med Leonardo på verkstedet i Andrea del Verrocchio.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Invitasjon til Franskrike

Kong Francis 1. inviterte Leonardo da Vinci til tilbringe resten av livet sitt i Amboise. Høsten 1516 ankom Loenardo Amboise. I bagasjen hadde Leonardo med seg den berømte maleriet Mona Lisa.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 Leonardo bodde i Amboise i det lille slottet Cloux som nå heter Le Clos Luce. Dette slottet ligger mellom byen og konge slottet. I Frankrike malte ikke Leonardo.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Døden i Amboise

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Bildet viser minnetavlen til Leonardo i Amboise. Leonardo døde 2. mai 1519 i Amboise. På den tiden var Leonardo da Vinci 67 år gammel. Helsen hans var ikke så bra, fordi Leonardo hadde lammelser på høyre side av kroppen siden 1517. 23. april 1519 skrev Leonardo sin siste vilje (testamentet).

 

Kong Francis kom umiddelbart til Amboise når han fikk vite at Leonardo var nær døden. Denne tegningen av Cesare Mussini (1929), som du kan beundre i Galleria dell´Academia i Florenze, viser det siste møte.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bildet under viser kirken i St. Hubert som ligger på område til konge slottet i Amboise. Leonardo tilbringte sin siste tid i denne kirken. Opprinnelig ble Leonardo gravlagt i hjertet av konge slottet ved klosteret i San Fiorentino.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Etter ødeleggelsen av kirken og deler av slottet ble det som var igjen av Leonardo da Vinci forflyttet til kirken i St. Hubert.

 

Kilder: (Internett)

http://www.kausal.com/leonardo/anchiano.html

http://www.kausal.com/leonardo/childhood.html

http://www.kausal.com/leonardo/apprenticeship.html

http://www.kausal.com/leonardo/firstworks.html

http://www.kausal.com/leonardo/denunciation.html

http://www.kausal.com/leonardo/france.html

http://www.kausal.com/leonardo/death.html

 

Bildene er blitt hentet og forminsket/forstørret fra siden ovenfor og teksten som er blitt brukt, er oversatt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

rolf
05.12.2007 15:17

Bra!
4
anbefalinger
Desverre mye feil her, byen som her er omtalt som "florence" heter firenze på norsk. "Franskrike" er ingen god betegnelse på dagens Frankrike.

smilefjes
02.03.2011 10:41

Bra!
2
anbefalinger
Jeg fikk en sekser på oppgaven. Anbefaler nettsiden Wink ;-\)

Dagmar
09.12.2007 20:44

Bra!
1
anbefalinger
Godt innlegg! Takker så mye  Smile :-\)

smilefjes
28.02.2011 17:27

Bra!
1
anbefalinger
trengte denne informasjonen til en skole oppgave Smile :-\) håper jeg får noen gode karakterer da Wink ;-\)

onomatipoetikon
22.11.2011 14:05

Bra!
1
anbefalinger
 Smile :-\) HALLA  Wink ;-\)

ingvild
24.11.2011 20:26

Bra!
1
anbefalinger
bra artikkel Smile :-\) fant masse bra informasjon her;D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews