Søk i stiler
 

Lars Saabye Christensen


Kort oppsummering av Lars Saabye Christensens forfatterskap og karriere.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:07.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Lars Saabye Christensen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Lars Saabye Christensen er kanskje en av Norges mest populære forfattere i moderne tid. Han har utmerket seg blant samtidas forfattere, og har vært med på å definere temaer som skulle dominere 80- og 90-tallet med sin poetiske men samtidig klare og tydelige uttrykksform.

 

Han begynte ikke spesielt beskjedent, da han allerede med sin entré i forfatterverdenen i 1976 mottok selveste Tarjei Vesaas debutantpris. Jevnt og trutt kom det gode romaner fra Saabye Christensen, og han slo for fullt gjennom med kjempesuksessen ”Beatles”, en roman som ble gitt ut i 1984. Boka solgte 200.000 eksemplarer, i tillegg til salg i utlandet. Denne boka berørte emner som skulle vise seg å være populære utover 80-tallet, nemlig oppvekst og miljø. Beatles handler om en guttegjengs turbulente tilværelse i tenårene på den tida da ”The Beatles” var populære. Denne boka ble oversatt til en mengde språk og er ofte nevnt som en bok som definerer 80-tallets litteratur.

 

Men han lot seg ikke hvile på laurbærene. Snarere tvert imot. Han gikk hardt til verks og fortsatte å gi ut perle etter perle. Nevneverdige bøker er blant andre: Sneglene, Herman, Den misunnelige frisøren og ikke minst Halvbroren.

 

Halvbroren, nok en roman, er ofte nevnt som Lars Saabye Christensens desidert beste bok. Det mente i alle fall Nordisk Råd, som ga han Litteraturprisen 2001 for boka. I denne boka skildrer Christensen en families skjeve gang i gjennom generasjon etter generasjon. Og det skjer mye i løpet av årene han skriver om. Familien, eller det som er igjen av familien, står hele tiden i sentrum. På tampen av det 20. århundre og begynnelsen av det 21. århundre var nettopp familien et hett emne å skrive om.

 

Den prisbelønnete forfatteren skriver også mye ved siden av romanene sine. Hvis man titter i hans bibliografi kan man observere at han ofte bytter mellom å skrive diktsamlinger og romaner. I tillegg har han også gitt ut en håndfull novellesamlinger og skuespill, samt skrevet filmmanus til noen av romanene sine. Herman er en av filmene som har utmerket seg, og mange har sett historien om gutten som mistet håret.

 

Lars Saabye Christensen er ekspert på å skildre forhold imellom mennesker. Han vil i fremtiden bli betegnet som en av 80- og 90-tallets ledende forfattere. Hittil har hans karriere nesten vært det vi kan kalle en Tour de Force, og han har fremdeles mye i vente foran seg.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews