Søk i stiler
 

Ansvar for egen læring


Om å ta ansvar under utdanningen.
Sjanger:Resonnerende
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Læring og pedagogikk
Verktøy:Utskrift


Ansvar for egen læring står som et sentralt begrep i dagens skole. Dette er noe vi alle har hørt lærerne mase om siden vi begynte på ungdomsskolen. Det høres veldig fint ut, og får elvene til å føle seg mer voksne og selvstendige. Men har vi egenltig mulighet til å ta avsvar for egen læring?

Deffisnisjonen for "avsvar for egen læring" må være at det er vår egen oppgave å lære det vi skal. Vi skal ha mulighet til å utelate ting vi ikke synes er viktige og vi skal også ha mulighet til å lære mer om ting vi finner interessant. Kort sagt: Man skal ha /frihet/. Lærer vi ikke det vi skal; så går det bare utover, ja nettopp: Oss selv. Problemet er bare at det er umulig for en elev å gjøre dette i dagens skolesystem. Med dagens ordninger med at man ikke kan ha mer enn 15% fravær og at man må gjøre alle leksene så er dette nærmest umulig. Har man et fravær på over 15% får man ikke karakter i faget, og gjør man ikke lekser så får man anmerkning.

På ungdomsskolen er det forsåvidt greit at man ikke har mer frihet enn det man har i dag. Der går man på skole under "tvang" og alle trenger en liten puff bak. Mange er også på dette sadiet ganske umodene og har kanskje ingen amisjoner om hvor viktlig deres utdannelse er. På videregående derimot, burde man få en mye større frihet enn det man har i dag. Man har selv valgt å gå på skolen, og man burde selv ha ansvaret for å lære det man skal.

Det vil selvfølgelig noen som ikke takler denne friheten, og som blir sløve. Dette er deres eget problem og de får ta konsekvensene av dette senere i livet. Disiplin og kontroll over seg selv er jo også et viktig moment i utdannelsen, og er jo vesentlig i næringslivet hvor man ikke har noen "barnepasser" som snuser i hva man gjør. Derfor er det viktig at man får mer ansvar tidlig, slik at man tar det som en selvfølge senere i livet.

Enten må skolesystemet gjøres om totalt, eller så får vi slutte å bruke slagordet. Slik som skolesystemet er i dag, går det ikke an å kalle det ansvar for egen læring. Jeg foreslår at vi velger det første alternativet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Tonje
20.09.2004 13:13

Bra!
7
anbefalinger
Hei.
Jeg er veldig enig med deg i det du skriver. "Ansvar for egen læring" er et oppskrytt ordtak, spesielt i den videregående skolen.!

Knøtte
03.11.2005 08:28

Bra!
3
anbefalinger
Det er greit at elever har noen ganger og på enkelte skoler litt for lite de skulle ha sagt, men det er ikke dermed sagt at det er slik overalt i landet.
Synes at det er feil av deg å skrive at det SKAL være slik at en selv bestemmer hvordan arbeidet legges opp, og at de som ikke klarer dette får heller svi senere i arbeidslivet. Har ikke alle lik mye rett til en fullverdig utdannelse???
Synes faktisk at det er nesten for frie tøyler i skolen i dag, tror faktisk at vi til tider trenger å ha noen til å holde oss i ørene!!

hei-ai
08.11.2004 23:15

Bra!
2
anbefalinger
Akkurat det jeg har prøvd å si hele tiden...takk for at u fikk stavet ordene for meg...ungdommen mener nå jeg har får mye frihet eller for lite til at de ikke har sjansen til å gjøre noe som helst....d r ikke rart mange tror at vi er zombier

vgs
30.10.2008 22:39

Bra!
2
anbefalinger
jeg hater når lærerne babler om at vi må ta ansvar for egen læring!
jeg har tatt ansvar og hørt det, deretter lagret det i hjernen min! da trenger jeg ikke få det inn med teskje...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews