Søk i stiler
 

Temaet i "En folkefiende" av Henrik Ibsen


Drøfting av temaet i "En folkefiende".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:25.10.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:En folkefiende
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hovedtemaet i stykket ”En folkefiende” er hvilken makt penger, og personer høyt i samfunnet har. Folket i stykket er for å utbedre vannet, men når det kan komme stedet til skade går plutselig alle imot Stockmann og hans ideer. Ibsen fører et klart venstre politisk budskap i skuespillet. Han synes verdier som miljø er mye viktigere enn penger.

 

Ibsen går også hardt ut mot egoismen alle mennesker har. Folket tør ikke hjelpe samfunnet hvis deres eget beste står på spill. Ingen tør å starte et opprør, men alle kan gjemme seg i en flokk. Som ordtaket sier: Bare død fisk følger strømmen. Ingen i historien tør å si sine egne meninger under mange øyne, men når de er på tomannshånd med Stockmann, da vil de være med på hans ideer. Med en gang byfogden er der sammen med doktor Stockmann, blir de man trodde hadde alliert seg med Stockmann plutselig på byfogdens side.

 

Miljøvern står altså mot kapitalismens makt i dette skuespillet. Personene i skuespillet må ta valget mellom å si det som er sant, og antagligvis bli kneblet, eller så må man holde med kapitalismen og overse feilene ved badet. Da vil det ikke skje noe med en, men man får kanskje veldig dårlig samvittighet.

 

Det er altså det store samfunnet som står mot det lille individet.

 

Ibsen slåss for individets rett til ytringsfrihet og mot samfunnets kyniske unnfallenhet og økonomiske egeninteresse. Han vil ha sannheten frem, koste hva det koste vil.

 

Et dilemma doktor Stockmann står ovenfor er at faren hans kjøper aksjer i badet for arven til Stockmanns barn. Så må Stockmann velge å si sannheten, men da vil barna ikke ha noen arv fra bestefaren, eller han kan ti stille og da vil barna ha penger når de vokser opp.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Lise
15.10.2015 17:21

Bra!
16
anbefalinger
Det er faren til Stokcmans kone som kjøper aksjer i badet  Smile :-\)

Mirjam
11.06.2008 11:23

Bra!
13
anbefalinger
Ibsen har jo et liberalistisk syn på dette stykket. Tro på individet alene. Og det er på høyre siden. Ikke venstre.

Bruh
17.10.2019 10:54

Bra!
4
anbefalinger
halla

vibe check
17.10.2019 12:46

Bra!
3
anbefalinger
yoyo mate skriving idag? de va noke drit

Vibe Check Online dot COM
04.11.2019 14:50

Bra!
2
anbefalinger
Nydelig


11.11.2019 19:52

Bra!
0
anbefalinger
ight give me your vibe rn


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews