Søk i stiler
 

Dysleksi


Artikkel om hva dysleksi er.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:17.10.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sykdommer
Verktøy:Utskrift


Mange norske barn lider av dysleksi noe som gjør det vanskelig å skrive og lese. Et barn med dysleksi sliter oftere med selvbilde enn barn uten. Barnene synes det er flaut og ikke kunne skrive. De aller fleste i en klasse klarer og lese å skrive greit i 3. klasse, mens dyslektikerne sliter.

 

Hva er dysleksi?

 

Vi bruker utrykket dysleksi når vi snakker om skrive- og lesevansker. Dette gjelder når barn ligger minst 2 år etter sine jevnaldrende mht. leseferdigheten. Skrivevansker følger alltid med. Mange av dyslektiker barnene lærer å snakke senere en de på dens alder.

 

- Kan de ikke bare lære seg ordene?

 

Når et normalt menneske ser bokstaver kobler personen bokstaven automatisk over til en lyd som så blir ord av alle bokstavene. De som har dysleksi klarer ikke denne oppgaven. En plass på vei stopper det opp. For et barn og ikke huske hvordan ordene skrives og skrive feil hele veien sliter mye på selvtilliten.

 

- Gutter eller jenter?

 

Omtrent 4 % av norges befolkning lider av dysleksi, det vil omtrent si en elev i hver klasse. Undersøkelser viser at dette kan være noe lavt men det er ikke bekreftet. Sannheten kan faktisk være at opp mot 20 % kan lide av dysleksi men det er enda som sagt ikke bekreftet.

 

4 til 1 jente lider av det. Jenter har generelt sett større evne til å bruke språk. Har en person dysleksi i familien skal man ikke se bort i fra at det er flere.

 

- Hvordan skal jeg forholde meg til dysleksi?

 

Miljøet rundt en dyslektiker er viktig, ofte mye viktigere enn rundt barn uten lese/skrive vansker. Får barnet god oppmuntring hjemme ifra og et godt tilrettelagt tilbud på skolen klarer barnene ofte seg veldig bra. Det er mange som har gode jobber (eks Erna Solberg). Vist barnet blir mobbet på skolen over ikke å kunne lese, at lærerne setter høye krav og det er lite oppfølging hjemme ifra orker gjerne ikke barnet mer og konsentrasjonen blir dårligere. Det som kan være lurt er å gi barnet belønning vist det leser/skriver bra. Det fungere i hvert fall i mitt hjem.

 

Det kan være lurt at barnet får seg en pc på skolen med rette program!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


05.03.2019 12:12

Bra!
4
anbefalinger
Hei. Jeg bare lurte, hver gang jeg prøver å skrive analfabetisme klarer jeg bare å skirve »anlfbet». Mange sier jeg er dum men jeg mene bare det e for jeg ha litt dykleksi - syns d er vanskelig å skirve dykleksndi også men jaja, er mest den rettningsdritten mener jeg da

OMG
25.03.2010 21:29

Bra!
0
anbefalinger
har du dysleksi..?
skal da være mulig å unngå slike og/å feil.
Damn, folk er dumme  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews