Søk i stiler
 

Leonardo da Vinci (1452-1519)


Kort om Leonardo da Vinci.
Sjanger:BiografiLastet opp:17.10.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det er sagt om Leonardo da Vinci at gjennom ham framstod hele renessansen i en person. Han var italiener og levde på 1400-tallet. Som ung kom han til Firenze. Med utålmodig iver kastet han seg over alle kunstens, kulturens og vitenskapens felter. Han studerte naturen, fra fosteret i morens liv til plantefiber og blomsterblad. Han gjorde flere vitenskaplige eksperimenter og forsøkte seg som oppfinner.

 

Han ble regnet som et universalgeni: Han var maler, bildehogger, dikter, musiker, arkitekt, naturforsker og matematiker. Men framfor alt var Leonardo opptatt av å studere mennesket. Hans mange skisser og malerier forteller om en dyp følelse for menneskets personlighet og skjønnhet. I antikken var det vanlig å framstille mennesket nakent i kunsten. Det ble sett på som naturlig å studere den nakne menneskekroppens skjønnhet. Det var for eksempel vanlig at de som deltok i idrettskonkurranser, var nakne.

 

I århundrene som fulgte, forandret dette seg. Menneskekroppen ble framstilt med klær; nakenhet passet seg ikke. I renessansen ble antikkens tanker levende, og mange kunstnere framstilte nakne mennesker igjen. Det var uttrykk for det nye menneskesynet. Mennesket hadde ikke noe å skamme seg over; det var et uavhengig vesen som ble oppfattet ut fra seg selv. I Leonardos malerier framstod mennesket med karakter og personlighet. I maleriet av Mona Lisa med det gåtefulle smilet skapte Leonardo det mest berømte portrettet i malerkunstens historie.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Cathrine
15.06.2006 10:06

Bra!
9
anbefalinger
humm.. Dette er jo skrevet direkte fra 10-klasses Kristendoms, Religion og livssyns bok, Under samme himmel... ^^

meet
30.11.2006 13:15

Bra!
9
anbefalinger
teksten er ganske bra...d er jo poenget at vi får et sammendrag av han fyren...dere trenger lizm ik å si no dritt...d sier dere sikkert fordi dere selv ik klarer å skrive så bra selv...

dan
16.04.2007 15:33

Bra!
6
anbefalinger
og din mor er mann!

i.k
24.09.2006 17:22

Bra!
4
anbefalinger
ja...det var det jeg la merke til også....ingenting av dette har du skrevet selv....DÅRLIG

dan
16.04.2007 15:34

Bra!
3
anbefalinger--Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews