Søk i stiler
 

Rasisme - en evig kamp


Kort fortalt om rasisme.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:29.09.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rasisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Norge har blitt mer og mer flerkulturelt. Og når det er så mange forskjellige type mennesker og religioner i et samfunn, kan det oppstå rasisme.

 

I en lang tid har rasisme vært en del av samfunnet. Da Hitler kom til makta i Tyskland på 1930-tallet fikk rasismen stor fremgang. Og på 1950-tallet skulle de mørkhudete i USA forandre på forskjellsbehandlingen mellom det hvite og de mørke. Men hvem blir egentlig utsatt for rasisme? Når det blandes så mye kulturer kan det oppstå fremmedfrykt. Flere enn de som innrømmer det, har en form for fremmedfrykt. Er det en type rasisme?

 

Etter borgerkrigen i USA i 1866, ble de mørkhudete frigjort som slaver. Men likevel var det fortsatt en stor kontrast mellom de mørke og de hvite som førte til rasisme. Martin Luther King jr. og Rosa Parks var to raseopptøyere som sammen kjempet om at hvite og mørke skulle få de samme rettighetene. Og dette oppnådde de i ca. 1937. Men det er fortsatt mye rasisme i USA i dag.

 

Alle kan bli utsatt for rasisme. Men den mest utsatte gruppen er mørkhudete. Da vi for noen år siden leste om drapet på Benjamin Hermansen, ble hele Norge rystet. Å drepe noen på grunnlag av hudfarge er helt feil! Små minoritetsgrupper som samer, aborginere og indianere er også utsatt. Religionssamfunn er også sterkt utsatt. Som jøder, hinduister og den islamske religion. Eller man kan bli utsatt rett og slett fordi man kommer fra et annet land.

 

Mange forklarer dagens rasisme med fremmedfrykt. At noen er redd eller engstelig for en annen kultur eller livsform kan i seg selv ikke kalles rasisme. Men hvis de gjør noe med det, som å utestenge en person eller gruppe fordi de er engstelige for den livsformen den eller de personene lever, blir det rasisme. FN forklarer rasisme med disse ord: ”holdning eller handling som fører til diskriminering eller utelukkelse av en person eller gruppe på grunnlag av rase, etnisk bakgrunn eller hudfarge”.

 

Det finnes mange rasistiske grupper. Den mest kjente gruppa er ”Ku Klux Klan”. De jobber for å få et hvit og kristent samfunn. De hater så å si alle som ikke er som dem, hvite og kristne. Spesielt mørkhudete får smake på Ku Klux Klans hat. En kontrast til rasismegruppe Ku Klux Klan er den antirasistiske gruppe SOS rasisme. De jobber for å utrydde rasisme. De mener at alle mennesker er forskjellige, men ska ikke av den grunn behandles forkjellig.

 

Rasisme vi nok aldri ta helt slutt. Selv om det finnes organisasjoner som kjemper den evige kampen mot rasisme, vil det alltid være noen som motarbeider de, som rasismegruppa ”Ku Klux Klan”. Derfor er rasisme en evig kamp.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

;p
24.10.2006 14:40

Bra!
5
anbefalinger
bra artikkel du har skrevet, skal skrive artikkel om rasisme selv så den ga meg mye innspirasjon

carina
22.03.2006 09:10

Bra!
3
anbefalinger
hmm, jeje

Johannes
22.05.2006 18:08

Bra!
3
anbefalinger
Oooyeah =D

Bestefar..
22.05.2006 20:54

Bra!
3
anbefalinger
ok faren din, perverse unge sier jeg bare..
Stilen:
Bra stil, lite skrivefeil, og har med masse fakta.


:)
04.09.2006 17:22

Bra!
3
anbefalinger
Hei!
Artikkelen du har skrevet er meget fin.. Den ga meg nye innspirasjoner til øvningsstilen vi snart skal ha på skolen til eksamen.. Begynte man først å lese, kunne man ikke gi deg.. meget innholdsrik.. Takk.. Hilsen 10.klassing..

Hanne
11.01.2007 17:26

Bra!
2
anbefalinger
Heii!
Kjempe bra tekst! Kommer til å få mye hjelp fra denne.. Tusen takk!
Vi har et stort prosjekt om rasisme, mne gruppen mn har ikke funnet noe tea under rasisme som vi skal skrive om. Men tusen takk for hjelpen. Mye bra fakta
og godt skrevet!


06.05.2009 10:15

Bra!
2
anbefalinger
bra : takk hilsen ahmed


04.05.2010 09:55

Bra!
1
anbefalinger
det er greit og si nerger
men ikke kviting

andreas
12.03.2007 20:02

Bra!
0
anbefalinger
Takker denne hjelper meg til eksamen masse bra fakta

hannis
05.02.2008 22:36

Bra!
0
anbefalinger
Flott!!
 Very Happy :-D

anonym
12.03.2008 18:35

Bra!
0
anbefalinger
takk ska du ha camillia skamm mye bra fakta kan trenge dette t eksamen

TV
27.03.2008 22:02

Bra!
0
anbefalinger
Bra tekst!! Kommer til å bruke denne som hovedkilde under min prøve-eksamen!! Takk igjen!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews